- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

MINISTAR PETROVIĆ POSETIO SJENICU I OKOLINU

 

Sjenica, 6. septembar 2011.

 

Ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Dušan Petrović, ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić i ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin, dana 5. septembra 2011. godine prisustvovali su otvaranju Regionalnog centra za razvoj poljoprivrede i sela u Sjenici i govorili na konferenciji „Partner za održivi razvoj“ kojoj su prisustvovali predsednici svih 48 nerazvijenih opština, predsednici diplomatskog kora razvojnih agencija, privrednih komora i narodni poslanici.

Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović istakao je da će Vlada Srbije učiniti sve što je u njenoj moći da pomogne nedovoljno razvijenim opštinama i gradovima u Srbiji i podsetio da poljoprivrednici sa teritorija tih opština za dobijanje svih vrsta subvencija u agraru imaju značajnu olakšicu jer ne moraju imati uplaćene doprinose za penzijsko osiguranje kao žitelji razvijenijih opština.

Petrović je najavio da će do kraja oktobra svaki nezaposleni agronom u Srbiji imati priliku da sklopi ugovor sa državom i postane savetodavac, napominjući da će agronomi davati poljoprivrednicima savete i instrukcije o tome koje ratarske kulture treba poljoprivrednici da seju i uzgojom koje stoke treba da se bave u zavisnosti od dela zemlje u kojem žive kako bi postigli što veću efikasnost proizvodnje i povećali zaradu.

Takođe, Petrović je rekao da je u Srbiji trenutno nezaposleno 1.996 agronoma što je nedopustivo s obzirom da se u našoj zemlji poljopivredom bavi dva miliona ljudi, a od agrara živi 700.000 porodica.

Ministar je ukazao da se najozbiljniji problemi u poljoprivredi odnose na nedovoljno znanje proizvođača i nedostatak gotovog novca, kao i to što nemamo dobre tehnologije i da moraju biti unapređeni postupci i procedure. Petrović je naveo da povećanje mlečnosti krava u Srbiji za jedan litar dnevno znači povećanje bruto društvenog proizvoda za 50 miliona evra, a povećanje prosečnog prinosa pšenica za jednu tonu, značilo bi povećanje bruto društvenog proizvoda za 100 do 120 miliona evra. On je napomenuo i da je važno povećati površine pod sistemima za navodnjavanje sa trenutno 100.000 hektara na milion hektara.

Nakon otvaranja centra ministar Petrović prisustvovao je otvaranju mlekare „Lav“ u Sjenici i posetio gazdinstvo Beganović u selu Breza, kao i gazdinstvo Grbović u selu Štavalj, koji su korisnici subvencionisanih kredita za razvoj stočarstva, a novac su iskoristili za povećanje stočarske proizvodnje.