- TRŽIŠTE - /24.01.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 15.60 din/kg , pšenica 19.40 din/kg , soja 38.30 din/kg ; /24.01.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 16.49 din/kg , pšenica 22.69 din/kg , soja 35.55 din/kg ; /24.01.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 15.90 din/kg , pšenica 18.14 din/kg , soja 33.35 din/kg ; /24.01.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 20.28 din/kg , pšenica 23.07 din/kg , soja - ;

MINISTAR POLJOPRIVREDE: REŠIĆEMO PROBLEM SA OTKUPOM I IZVOZOM GOVEĐEG MESA

 

Beograd, 5. septembar 2019.

Izvor: Večernje novosti

  • Branislav Nedimović u poseti gazdinstvima u Banatu; Na daleko tržište biće isporučeno 750 tona goveđeg mesa sa naših farmi

Imali smo problem sa tržištem, ali vrlo brzo, najduže za mesec i po, popraviće se stanje za tovno govedarstvo. Preduzeli smo ukupno tri mere. Jedna je vezana za tržište Kine. Sa Kinezima smo zaključili veliki i dobar ugovor vredan 60 miliona dolara za otkup 750 tona goveđeg mesa mesečno. Druga stvar su interventne mere koje je preduzela naša vlada, a podrazumevaju zamenu tovnih goveda za kukuruz po ceni od 2,2 evra po kilogramu. Konkurs je raspisan i poljoprivredna gazdinstva koja žele takvu zamenu mogu da se prijave, a kukuruz posle mogu da prodaju na tržištu. Treća stvar je izvoz mesa u Tursku i početak očekujemo za nekoliko dana.

Ovo je najavio Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, koji je obilazio poljoprivredna gazdinstva u Banatu.

Stočar Nemanja Terzin iz Bašaida kod Kikinde u svojoj štali ima 70 bikova u tovu, od čega je 40 spremno za prodaju. Svaki ima težinu od oko 600 kilograma, i, kako kaže vlasnik, zreli su za klanje, ali je on u velikom problemu, jer nema kome da ih proda. Kupaca nema, a i trenutna cena žive vage je niska, pa se prodaja, u ovom trenutku, uopšte ne isplati. Sadašnja cena od 1,70 evra po kilogramu žive mere je ispod isplativosti, pa se Terzin nada da će uskoro svoju stoku moći da proda za od dva do 2,2 evra.

Bolje uslove najavio mu je ministar poljoprivrede koji je posetio njegovo imanje u Bašaidu.

- Nadam se da će se nešto popraviti. Cena od 2 do 2,20 evra bi omogućila da nastavimo da radimo i da povećamo broj grla u štali, kako smo i planirali. Svaka mera države bi nam odgovarala. Samo da zaživi i da otkup počne. Ali i da prodaja bude sigurna i sledeće i svake naredne godine - objašnjava mladi stočar, koji je treća generacija u porodici koja se bavi stočarstvom.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović u sredu je, sa domaćinom, gradonačelnikom Kikinde Pavlom Markovim, posetio još dva mlada poljoprivrednika i stočara, gazdinstva Radulović u Novim Kozarcima i Malbaša u Banatskoj Topoli.

KONKURS ZA MLADE

Ministar je najavio da će već u oktobru biti raspisan novi konkurs za ovu godinu za mlade poljoprivrednike, a grant je 1,5 miliona dinara.

- Za tu sumu može se kupiti stado ovaca, značajan broj tovljenika, zasnovati proizvodnja višanja na dva hektara, šta je kome volja. Prioritet ministarstva biće stočarstvo, voćarstvo i povrtarstvo, jer su nam tu potrebni mladi ljudi, jer te grane zahtevaju dosta fizičke snage - poručio je ministar Nedimović.

HRANA

Za stoku je potrebno obezbediti veliku količinu hrane, pa Terzinovi rade 35 hektara zemlje, od čega je 15 hektara državnog zemljišta koje su zakupili po pravu preče kupovine. Ministar Nedimović kaže da je dobra stvar što se mladi ljudi bave stočarstvom i što je država omogućili da poljoprivredno zemljište zakupe na deset godina. Najavljuje znatno bolje uslove za prodaju bikova.