- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Goran Knežević

 

BIĆE OBEĆANIH 12.500 DINARA PO HEKTARU

Beograd, 14. avgust 2012.

Poljoprivrednici mogu očekivati obećanih 12.500 dinara po hektaru koje su paori izdejstvovali u prolećnim protestima. Naime, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Goran Knežević, u razgovoru za „Dnevnik”, izrazio je očekivanje da će dogovor paora sa bivšim ministrom Dušanom Petrovićem biti ispoštovan, ali nije precizirao kada će biti donete uredbe vezane za premije po hektaru.

 

 

- Nadam se da ćemo naći način da usmena obećanja bivšeg ministra uvedemo u legalne okvire da bi rečeno bilo i urađeno – kazao je Knežević.

 

 

Osvrčući se na trenutno stanje u agrarnom budžetu iz kojeg treba da budu isplaćene obaveze prema poljoprivrednicima, prvi čovek srpskog agrara naglasio je da će, i pored toga što je zatekao loše stanje u agrarnoj kasi, preuzete obaveze poštovati. Očekuje da pri tome ne bude većih zakašnjenja.

Na pitanje na kakav sistem subvencija poljoprivrednici mogu računati dogodine, odnosno da li će se premirati hektari, kilogrami ili pak ni jedno ni drugo već se ulagati u investicije, on nije mogao da da konkretan odgovor jer, naglasio je, sve zavisi od dogovora sa poljoprivrednicima.

- Agrarni budžet namenjen je poljoprivrednicima, stoga ćemo s njima i dogovarati modele subvencija – podvukao je Knežević.

Po njegovim rečima, prilikom donošenja novih mera u oblasti ruralnog razvoja i u saradnji s Ministarstvom rada, zapošljavanja i socijalne politike, biće uzete u obzir i potrebe staračkih domaćinstava, koja nisu sposobna da se bave poljoprivredom.

Komentarišući raskid ugovora s agronomima-savetodavcima, ministar je kazao da se radilo o megalomanskom projektu bivše Vlade, preskupom i neprimerenom za Srbiju. Rezultata je, kako kaže, bilo, ali nedovoljno za uložena sredstva.

Knežević je optimista kada je reč o povećanju izvoza i smatra da srpska poljoprivreda može računati na ozbiljne pomake podizanjem nivoa kvaliteta proizvoda i pronalaskom novih tržišta. On je, inače, najavio da će zatražiti od Evropske komisije da Srbiji produži rok za liberalizaciju uvoza poljoprivrednih proizvoda iz EU, ocenivši da poljoprivreda Srbije 2014. godine neće biti u stanju da se nosi s pritiskom proizvoda iz Evrope s prosečnom carinskom stopom od dva i po odsto. Trgovinski sporazumi s EU potpisani su, naime, uz očekivanje da bi Srbija 2015. godine mogla postati članica EU, što je, sada je sasvim jasno, nemoguće.

-  Bitno je napomenuti da će puna liberalizacija trgovine industrijskom robom biti završena 1. januara 2014. godine, dok carine na uvoz najvažnijih poljoprivrednih proizvoda neće biti u potpunosti ukinuti ni nakon tog datuma već će za određene robe, kao što su meso, mleko, maslac, sir, kukuruz, šljive, jagode, trešnje, paradajz, paprika, sirće, šećer, duvan, voćni sokovi..., ostati sve do ulaska Srbije u EU. Prosečno carinsko opterećenje u odnosu na prethodnu godinu u 2012. smanjeno je za poljoprivredne proizvode sa 7,2 odsto na 5,32. Po završetku perioda liberalizacije, za poljoprivredne i prehrambene proizvode prosečna carinska zaštita za uvoz iz Evropske unije iznosiće, orijentaciono, 3,5-3,9 odsto, u zavisnosti od kretanja cena tih proizvoda na svetskom tržištu. Svaki aspekt poljoprivredne proizvodnje će biti tema razgovora sa partnerima iz Evropske unije i u skladu s odgovarajućim odredbama SSP-a – naglasio je Knežević.

Na pitanje da li će pokušati da izdejstvuje i odloži zabranu prodaje poljoprivrednog zemljišta strancima, on je podsetio na to da Zakon o poljoprivrednom zemljištu to ne dozvoljava, međutim, potpisanim međunarodnim sporazumom Vlada se obavezala na to da će po ratifikovanju SSP-a od svih članica EU uskladiti domaće zakonodavstvo s međunarodnim ugovorom. Njim je, dodao je, propisano da će se  u roku od četiri godine dozvoliti prodaja poljoprivrednog zemljišta pravnim i fizičkim licima iz EU.

Ministar poljoprivrede kaže i da je njegov resor spreman da se uključi u revitalizaciju poljoprivrednih preduzeća koja su u privatizaciji uništena, ako država to kani učiniti.

- Ali, to je prvenstveno pitanje za Ministarstvo finansija i privrede. Ukoliko se Vlada odluči za takvu politiku, Ministarstvo poljoprivrede će pomoći u svom domenu – kaže Knežević. („Dnevnik”)