МИНИСТАРКА ТАНАСКОВИЋ: Е-аграр стартује почетком пролећа

 

Београд, 28.12.2022.

Новости

Пише: Јелена Танасковић, министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде

  • БУЏЕТ Министарства пољопривреде за 2023. годину је рекордан и износи готово 80 милијарди динара, а наш приоритет у следећој години биће дигитализација у аграру и едукација наших пољопривредника како би могли да искористе све могућности и што брже и једноставније дођу до средстава за која се држава свесрдно бори да им обезбеди.

То се односи како на мере националног буџета, тако и ИПАРД програм и аранжмане са међународним финансијским институцијама, као што су Светска банка и Америчка међународна развојна финансијска корпорација (ДФЦ).

Први, али и најважнији степеник ка том нашем циљу је увођење дигиталне платформе еАграр, а систем ће бити пуштен у рад почетком другог квартала 2023. године.

Е-аграр ће омогућити електронску регистрацију пољопривредних газдинстава, електронско подношење захтева за подстицаје, ефикаснију обраду и контролу захтева, без сувишних папира и одлазака на шалтере, као и адекватно планирање мера подршке. Сви захтеви који се приме у току године у истој години ће бити и исплаћени. 

У наредној години планирамо и да дефинишемо нове критеријуме за сваки подстицај у оквиру националних мера, како бисмо додатно повели рачуна и на прави начин помогли одређеним категоријама произвођача, а посебно женама и младима који желе да се баве пољопривредном производњом.

Млади пољопривредници су поред жена,  категорија којој се посвећује посебна пажња и у оквиру ИПАРД програма. Примера ради, у наредном ИПАРД ИИИ програмском циклусу млади ће моћи да рачунају на још значајнију подршку  која ће износити чак 70 одсто од укупних трошкова, а биће проширена и на Меру 7 која је намењена руралном туризму.

Припрема за почетак спровођења ИПАРД ИИИ програма, за који је финансијски допринос Европске уније 288 милиона евра, је увелико у току и користим прилику да охрабрим све пољопривреднике да учествују у наредним позивима.

За први квартал 2023. године планирано је и објављивање трећег позива у оквиру Пројекта конкурентне пољопривреде Србије који реализујемо у сарадњи са Светском банком, а захваљујући коме је до сада потписано 1.340 уговора за реализацију пројеката за унапређење биљне и сточарске производње укупне вредности 47 милиона евра. Од тога су 23,5 милиона евра бесповратна средства.

Такође, за пољопривредни сектор су обезбеђена и средства путем нове гарантне шеме ДФЦ. Реч је о 272 милиона долара који ће сада бити пласирани, а 21,51 одсто од укупног износа додељено је управо пољопривредном сектору.

Наше пољопривредне саветодавне и стручне службе ће у 2023. години добити и појачање у виду нових  саветодаваца економске струке који ће проћи додатне обуке и пружити сву потребну помоћ пољопривредницима у процесу дигитализације и конкурисању за средства.

Потенцијали наше пољопривреде су велики и сигурна сам да сви заједно – држава и наши пољопривредници и домаћини свих генерација, својим искуством, знањем и енергијом, можемо да уђемо у нову еру развоја која подразумева унапређење производње и стабилност дохотка произвођача.---
 
Subvencije --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---
---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Vaš komentar na nove cene žitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---