- TRŽIŠTE - /10.03.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 15.20 din/kg , pšenica 19.40 din/kg , soja 39.55 din/kg ; /10.03.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 15.49 din/kg , pšenica 20.04 din/kg , soja 33.21 din/kg ; /10.03.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 14.88 din/kg , pšenica 15.93 din/kg , soja 31.44 din/kg ; /10.03.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.55 din/kg , pšenica 20.94 din/kg , soja - ;

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede prihvatilo predlog farmera

 

NOVI POZIV ZA RAZMENU KUKURUZA ZA JUNAD – SVE BLIŽI I IZVOZ U TURSKU

Beograd/Novi Sad, 26. jul 2019.

Ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislava Nedimovića uzgajivači tovnih rasa i tovljači upoznali su sa najnovijom situacijom na tržištu junadi i sa posledicama neuspelog poziva od strane Državnih robnih rezervi, upućenom farmerima, da za kukuruz daju svoju živu junad.

Na pomenuti poziv javilo se 12 farmera od ukupno 6.000, koliko se u Srbiji bavi ovim poslom. Za ovako malo prijavljivanje uticali su odbijajući uslovi: ograničena težina junadi 500 kg, zadržavanje junadi u štali posle preuzimanja kukuruza, kao i davanje garancija, uz nizak iznos kukuruza kao protivvrednost.

Uzgajivači junadi su upoznali ministra Nedimovića da Proizvodna grupa, u okviru Udruženja „Agroprofit”, ima u ponudi 3.000 grla težih od 500 kg i da se u tovu, pred samu isporuku, nalazi još oko 4.000 komada. Zbog čekanja izvoza u Tursku pojedini klaničari i šverceri su primorali gazdinstva da svoja grla prodaju po ceni od 1,60 -1,90 evra/kg. U poslednjih par dana cena je povećana na 2,10 evra/kg, a to se dogodilo nakon najave ministra Nedimovića da će uskoro uslediti izvoz junećeg mesa u Tursku. Ministar Nedimović smatra da su ponuđene cene, u trenutku veće ponude junadi, ispod poslovnog morala i da velika ponuda junadi, bez razlike na siguran izvoz u Tursku, zahteva brzu intervenciju države. On je rekao da službe u Ministarstvu i Robnim rezervama pripremaju novi poziv za razmenu i da će u njemu biti upisani svi zahtevi koje su stočari kao opravdane naveli 16. maja na sastanku u Novom Sadu.

U Udruženju „Agroprofit” kažu da razumeju novu intervenciju Ministarstva poljoprivrede i zbog toga žele da sarađuju u ovom poslu. U Udruženju je procenjeno da je za razmenu potrebno odvojiti 20.000 tona merksntilnog kukuruza, da proporcija za razmenu bude 17 kg kukuruza plus PDV za kilogram žive junadi, a da se težina ne ograničava. Broj grla po jednom domaćinstvu sa kojima farmeri učestvuju u razmeni biće najmanje pet, a najviše 30 ili 40, što će zavisiti od ponuđene količine merkantilnog kukuruza za ovu intervenciju. Kao što je poznato, ministar Nedimović je još ranije obavestio farmere da se priprema izvoz junećeg mesa u Tursku i da je pitanje vremena da li će biti izvezeno 5.000 ili 7.000 tona.

U Udruženju „Agroprofit” smatraju da će razmena i izvoz junećeg mesa u poslednji čas spasiti tovno govedarstvo, koje je u celom regionu profitabilno, a ne uživa finansijsku podršku država, kao što je slučaj u Srbiji. Naime, gotovo da ne postoji nijedna stočarska proizvodnja u našoj zemlji za koju se ne izdvajaju pare poreskih obveznika. U slučaju proizvodnje junadi čija prodaja ima stimulaciju od 15.000 dinara po grlu, a nisku otkupnu cenu, ispada da se budžetski novac preliva u klanice.

Cena junadi u regionu ima uzlaznu putanju, u Hrvatskoj se utovljena junad svih rasa prodaju po ceni od 2,4 evra, tako je ili slično u Mađarskoj i Rumuniji.

U Udruženju „Agroprofit” su pripremili detaljnu analizu o tovnom govedarstvu u Srbiji, kao i mogućnostima daljeg razvoja i opstanka i o tome će se uz prisustvo mnogih institucija razgovarati na savetovanju 28. avgusta u Utrinama.