- TRŽIŠTE - /20.02.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 15.50 din/kg , pšenica 19.40 din/kg , soja 39.50 din/kg ; /20.02.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 16.22 din/kg , pšenica 22.41 din/kg , soja 35.72 din/kg ; /20.02.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 15.71 din/kg , pšenica 17.92 din/kg , soja 33.80 din/kg ; /20.02.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.81 din/kg , pšenica 23.04 din/kg , soja - ;

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Proizvodna grupa odgajivača tovnih rasa

 

PRIHVAĆEN INTERVENTNI OTKUP JUNADI – ČEKA SE I IZVOZ U TURSKU

Novi Sad, 17. maj 2019.

Na jučerašnjem sastanku Proizvodne grupe odgajivača tovnih rasa iz Udruženja „Agroprofit” i predstavnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede potvrđena je inicijativa za interventni otkup junadi koju su izneli farmeri.

Ekonomski je opravdana intervencija države u otkupu junadi za potrebe Državnih robnih rezervi i zamena za merkantilni kukuruz, tvrde u Udruženju. Osnova za ovu razmenu je 2,20 evra/kg žive vage junadi plus PDV. Za pomeranje tržišta neophodan je otkup najmanje 1.500 komada utovljene junadi od 500 kg pa naviše svih rasa i to samo sa farmi porodičnih gazdinstava. Potrebno je da je otkupljeno june na gazdinstvu provelo najmanje 90 dana, što se vidi u centralnom registru. Najveći broj grla sa jednog ID broja može biti 30 komada – predloženo je Radnoj grupi koja će raspisati poziv. Uz to, upućeni su i sledeći detalji. Kao elementi za formiranje otkupne cene prihvaćena je cena od 2,20 uvećano za PDV, što iznosi 2,42 evra/kg, što je oko 285,50 dinara po kilogramu žive vage. Kada se taj iznos podeli sa cenom kukuruza od 16,72 din/kg, tada će tovljači za kilogram žive junetine dobiti malo više od 17 kg merkantilnog kukuruza. Može da se dogodi da to bude i veća količina, jer cena kukuruza često ima pad.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, uz veliko angažovanje ministra Branislava Nedimovića, tragalo je za novim tržištima junećeg mesa u periodu u kome nije došlo do nastavka saradnje sa Turskom – to je vreme od januara do maja. Novi kupac je partner iz Libana, a najavljeno je ponovno klanje za Tursku, pa i izvoz u Kinu. Reč je o potpuno različitim tržištima i uslovima izvoza. - Smatramo bitnim da se izvoz junetine shvati kao veliki državni posao i ako ostanemo bez njega, uz oscilacije u svinjarstvu, mi ćemo potoniti još niže u stočarstvu. Učešće stočarstva u poljoprivrednoj proizvodnji biće ispod 30 odsto. Razlog za to da ova grana nizom mera postane nacionalni interes sastoji se i u tome što se čuvaju prirodni resursi, ostvaruje zdravstveno bezbedna robna proizvodnja i zadržava i dograđuje model poljoprivrede – obrazložili su juče stočari. Državni sekretar Željko Radošević i pomoćnik ministra poljoprivrede Nenad Katanić, kao i  predstavnik Privredne komore Srbije Nenad Budimović su podržali inicijativu otkupa i najavili su istraživanje za nova tržišta junećeg mesa.

Ako državna administracija bude aktivna, početak interventnog otkupa preko Državnih robnih rezervi mogao bi biti sproveden do 5. juna.