- TRŽIŠTE - /18.07.2018./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 16.00 din/kg , pšenica 16.50 din/kg , soja 39.50 din/kg ; /18.07.2018./ Berza u Čikagu: kukuruz 13.85 din/kg , pšenica 18.41 din/kg , soja 31.37 din/kg ; /18.07.2018./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 12.65 din/kg , pšenica 17.59 din/kg , soja 29.11 din/kg ; /18.07.2018./ Berza u Parizu: kukuruz 20.22 din/kg , pšenica 21.96 din/kg , soja - ;

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine

 

SUBVENCIJEZA NABAVKU NOVIH TRAKTORA

Beograd, 21. april 2017.

Izvor: RTS Nedeljom za selo

U Srbiji je počela predaja zahteva za državne podsticaje namenjene kupovini novih traktora. Interesovanje je bilo daleko iznad očekivanja, pa je resorni ministar Branislav Nedimović najavio da će biti obezbeđena dodatna sredstva kako bi se izašlo u susret što većem broju poljoprivrednika.

Poljoprivrednici su ove nedelje počeli da predaju zahteve za državne podsticaje namenjene kupovini novih traktora. Broj zahteva koji su stigli u Upravu za agrarna plaćanja nadmašio je sva očekivanja pa će država, kako je najavljeno, pokušati da obezbedi dodatna sredstva da bi se izašlo u susret što većem broju poljoprivrednika. Voćar iz sela Pudarci iz opštine Grocka Dejan Marinković bio je među prvim poljoprivrednicima koji su se pojavili u Upravi za agrarna plaćanja. Zanimalo nas je koliko mu je vremena bilo potrebno da prikupi dokumentaciju propisanu pravilnikom za dodelu podsticaja.

- Što se tiče papirologije nije mnogo komplikovano bilo, samo nejasno formulisan pravilnik gde treba izvaditi te papire. U opštinu kad odete, oni sležu ramenima, ne znaju gde da vas upute, ko da vam izda taj papir. Pa tek posle nekoliko dana šetanja od šaltera do šaltera, uspeo sam sve da prikupim. Onda treba otići do grada po potvrdu da nisam dobijao subvencije od države ili grada. Sreća je što sam bio sam pa sam dobio odmah inače se čeka nekoliko dana – objašnjava Marinković.

U uslovima za odobravanje podsticaja navodi se da će država isplatiti 50 odsto vrednosti traktora bez PDV-a, carine i ostalih pratećih troškova. Po tim kriterijumima traktor ne može da bude skuplji od 3 600 000 dinara i mora da ima motor koji nije jači od 130 konjskih snaga. Pošto se podsticaji isplaćuju kada kupac izmiri sve obaveze prema prodavcu i državi, naš sagovornik je pre podnošenja zahteva morao da obezbedi kojim će pokriti celu investiciju.

- Imam dogovor, od prošle godine, dobio sam od Procredit banke 4,5% kamatu na moje domaćinstvo, na pet godina, da ne bude velika rata, da mogu da funkcionišem i da se ne opterećujem mnogo sa kreditom. Traktor koji treba da kupim košta 22.000 evra sa PDV-om. Treba hektar ili dva njive da dam pod hipoteku. Nije to sporno, ja sam kreditno sposoban. To im je jedini uslov, da biste dobili kredit, država je dala namet ogroman. Za kredit za traktor državi treba da dam nekih 500 evra, da bih svoju zemlju dao pod hipoteku.

Odluku države da podstiče kupovinu novih traktora pozdravilo je Poslovno udruženje uvoznika poljoprivredne mehanizacije. Generalni sekretar udruženja Đorđe Mišković upozorava poljoprivrednike da vode računa o svim troškovima koji prate nabavku traktora.

- PDV je 20%, carina ako dolazi iz EU ne postoji, ako dolazi iz drugih regiona različiti su iznosi carina. U svakom slučaju zna se koliki će biti maksimalni povraćaj po jednom zahtevu, a svako će u odnosu na svoj džep planirati ono što može da kupi i naravno da otplati – kaže Mišković.

Hoće li biti dovoljno ovih 150 dana da se mašina isporuči poljoprivrednicima?

- Mi smo ušli pripremljeni u ovu priču, planiraju se zalihe i rezervišu se za sada ili se kupuju i stavljaju na lager traktori, kako bismo mi svoju ugovornu obavezu na vreme izvršili. Ono što će trebati je malo više ažurnosti kod samih kupaca, da birokratske stepenice savladaju u tom roku i da se učimo nečem što će nam trebati za konkurisanje za IPARD fondove, a to je kultura pravovremenog informisanja, pravilno popunjavanje aplikacija, prikupljanje potrebe dokumentacije i poštovanje rokova.

Šta kaže vaše iskustvo, da li se traktor kupuje na kredit ili možda postoje poljoprivrednici koji mogu iz svoje akumulacije da pokriju ovu investiciju?

- Sve je manje onih koji mogu iz sopstvenih izvora da pokriju ovu investiciju. Za radovati je podatak da su se banke približile kamatnim stopama, kreditnom rejtingu naših kupaca i da će sigurno krediti sa povoljnijim uslovima otplate biti glavni izvor u ovom slučaju.

Interesovanje poljoprivrednika za podsticaje za kupovinu novih traktora je iznad svih očekivanja, poručio je resorni ministar Branislav Nedimović .

- Nema potrebe da čekate, nema razloga da ponavljamo redove, nema potrebe za tim. Imamo 800 podnetih zahteva, to znači da je ova naša mera dobra i da će uroditi plodom. Naći ćemo mi dovoljno sredstava da zadovoljimo sve. Poređenja radi, imali smo 2000 traktora prošle godine ali kad se uveže voćarstvo, ratarstvo, a u ratarstvu ih ima najviše. A sada imamo 800 traktora za voćarstvo i povrtarstvo, to je dobra stvar i mislim da i sa ostalom mehanizacijom ćemo uraditi dobre stvari.

Država je planirala da podstiče nabavku traktora za povrtarstvo, voćarstvo i vinogradarstvo sa fondom od oko 210 000 000 dinara. Zbog velikog interesovanja taj fond već sada nije dovoljan da se pozitivno reši ni svaki šesti zahtev koji su poljoprivrednici predali Upravi za agrarna plaćanja. Zahtevi se primaju do 19. maja.