- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

MIROVIĆ OTVORIO MEĐUNARODNU KONFERENCIJU O BIOMASI

 

Novi Sad, 17. novembar 2016.

Izvor: Tanjug

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović otvorio je juče dvodnevnu međunarodnu konferenciju "SEE ENERGY Connect & Supply 2016", na kojoj će biti reči o tome kako razviti i obezbediti podršku za poslovanje sa biomasom u proizvodnji, pre svega, toplotne energije.

On je tom prilikom izjavio da će Pokrajinska vlada, i pored primera dobre prakse koji u Vojvodini postoje, mnogo više raditi u oblasti korišćenja potencijala obnovljivih izvora energije. To je, kako je istakao, trajan zadatak na kome će se raditi "kroz korišćenje potencijala naših naučnih ustanova, koordinaciju svih nivoa vlasti", kao i na većoj angažovanosti kako bi se zainteresovani investitori podstakli da ulože u energetske objekte na biomasu.

-      Pokrajinski sekretarijat za energetiku će u narednoj godini imati izraženiju razvojnu funkciju u toj oblasti. Razmatramo mogućnost da zajedno sa lokalnim samoupravama subvencionišemo one tehnologije koje će, pre svega u javnim ustanovama, omogućiti prelazak na energiju koja je jeftinija, zahteva manje troškove i nema fosilni karakter - rekao je Mirović.

S druge strane, kako je dodao, država je spremna da pomogne potencijalnim investitorima, tim pre što naše zakonodavstvo daje uređene i fer uslove za investicije u oblasti obnovljivih izvora energije. U delu manjih energetskih objekata, po Mirovićevim rečima, nadležna je AP Vojvodina i želja Pokrajinske vlade je da, i putem ovakvih konferencija, promoviše naše mogućnosti, posebno u biomasi, koja je u Vojvodini još uvek jedan nusprodukt poljoprivredne proizvodnje.

-      Korišćenje biomase kao izvora energije donosi mnoge prednosti, kao što su očuvanje životne sredine, stvaranje uslova za otvaranje novih radnih mesta, pokretanje privrede na lokalnom i regionalnom nivou i sigurnost u snabdevanju energijom - kazao je Mirović.

Predsednica Nacionalne asocijacije za biomasu – SERBIO, udruženja koje je i organizovalo aktuelnu konferenciju Nataša Pavićević Bajić, istakla je da je njen cilj stvaranje koncepta za profitabilno i veće korišćenje biomase. Prema njenim rečima, najvažniju podsticajnu okolnost opredeljenom uzgoju brzorastućih šuma predstavljaju izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, kojima se omogućava dugogodišnji zakup zemljišta u cilju podizanja energetski efikasnih zasada i plantažnog uzgoja biomase industrijskog obima.

Pavićević Bajić je istakla da se na taj način, stvaraju uslovi za razvoj novog bioenergetskog sektora, kao nove privredne grane, ali i razvoj poljoprivrede i sela. Okupljenima se na otvaranju obratio i predsednik Nemačkosrpske privredne komore Martin Knap. Pomenuta konferencija, čiji cilj je umrežavanje domaćih i međunarodnih kompanija uključenih u sektor obnovljivih izvora energije, je okupila oko 200 učesnika iz 100 kompanija iz Srbije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije, Mađarske, Nemačke, Rumunije, Slovačke, a prisustvuju joj i predstavnici državnih i pokrajinskih institucija, privrednih komora, asocijacija, investicionih i komercijalnih banaka.