- TRŽIŠTE - /18.04.2018./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 17.50 din/kg , pšenica 17.10 din/kg , soja 45.20 din/kg ; /18.04.2018./ Berza u Čikagu: kukuruz 14.40 din/kg , pšenica 16.68 din/kg , soja 36.55 din/kg ; /18.04.2018./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 13.18 din/kg , pšenica 15.79 din/kg , soja 34.08 din/kg ; /18.04.2018./ Berza u Parizu: kukuruz 19.33 din/kg , pšenica 19.45 din/kg , soja - ;

MLEKARA "SUBOTICA", U NOVI POGON ULOŽENO VIŠE OD DVA MILIONA EVRA

 

Subotica, 13. april 2018.

Izvor: Dnevnik

  • „Mlekara "Subotica" je protekle godine uložila više od dva miliona evra u proizvodni pogon i obogatila ga najsavremenijom tehnologijom za preradu mleka, rekao je menadžer te kompanije Saša Džonlaga.

Džonlaga je novinare upoznao sa najsavremenijom tehnologijom prerade mleka, istakavši da je cilj investiranja Mlekare "Subotica" da jedna trećina ukupnih inesticija ide u proširenje kapaciteta, trećina u novu tehnologiju i trećina u bezbednost kvaliteta proizvoda.

"To je osnovni cilj Mlekare u poslednje tri i po godine, koliko je u sastavu Imleka", rekao je Džonlaga novinarima, koji su juče obišli proizvodnu liniju - od punjenja mleka i mlečnih proizvoda u caše i flaše do pakovanja robotovom "džinovskom rukom".

Istakao je da je Mlekara "Subotica" najponosnija na brend "Zdravo!" koji "pod svojom etiketom" obuhvata sterilisano mleko, jogurte, pavlake, kiselo mleko i mineral.

Takođe, Džonlaga naglašava da su ponosni i na dugu tradiciju mlekare koja datira od 1955. godine, na godišnju preradu mleka koja je za ovu i narednu godinu planirana na nivou od 62 do 65 miliona litara, ali i na izvoz na koji ide 25 odsto ukupne količine proizvedene robe.

Mlekara "Subotica", kaže Džonlaga, je prva mlekara u zemlji koja je dobila dozvolu za izvoz na tržište Evropske unije, ali izvozi i u Istočni blok - Rusiju, Belorusiju i Kazahstan.

Prilikom obilaska mlekare novinari su videli i mašinu koja napuni 14.000 čaša za sat vremena.

Prikazani su postupci termičke obrade, kao što su pasterizacija i sterilizacija, kojima se mleko obrađuje od "prijemne rampe", kao i pakovanje pod kontrolisanim higijenskim uslovima.

Na samom kraju proizvodne linije, najveće iznenađenje bila je "džinovska robotska ruka" koja pakuje flaše na drvenim daskama koje dalje odlaze u magacin, a zatim u frižidere prodavnica, pa do naših trpeza.