Млеко из увоза само по ЕУ стандардима

 

НИВО АФЛАТОКСИНА У АРТИКЛИМА ИЗ ИНОСТРАНСТВА НИЖИ НЕГО У ДОМАЋОЈ РОБИ

Београд, 12.12.2022.

Новости

  • У СРБИЈИ је забрањен увоз млека, уколико границе афлатоксина прелазе ЕУ вредности, што је 0,05 микрограма по килограму, иако су по важећим правилницима у нашој земљи дозвољене пет пута веће концентрације.

Ово питање нарочито се наметнуло после великог увоза млека из Пољске и Чешке, када је у Србији била вештачка несташица белог напитка, па смо посегнули за увозним. Наметнути увоз нашим грађанима донео је, у ствари, и бар привремене европске стандарде када се ради о квалитету, то јест количини афлатоксина у млеку којег је у производима из ЕУ драстично мање него у домаћим.

У јавности се тада пронела прича како се Европа на овај начин "решавала" оних количина млека у којима, према њиховим стандардима, има повишених концентрација канцерогеног афлатоксина, а које смо ми увезли јер не крше домаће прописе. Да то ипак није било могуће, потврдили су нам у Министарству пољопривреде где истичу да се увоз строго контролише, а толеришу само ЕУ стандарди.

- Како би увоз млека из ЕУ или околних ЦЕФТА земаља био одобрен, мора бити издато решење о испуњености ветеринарско-санитарних услова - кажу у Управи за ветерину Министарства пољопривреде.

- Ту је наведено да млеко мора да испуњава све услове који се односе на хигијену и безбедност хране, укључујући и максимално дозвољене количине афлатоксина. Увоз млека обавља се само из објеката који се налазе на ЕУ листи, за прераду и производњу. Сваку пошиљку прати ветеринарски сертификат, којим земља извозница даје гаранције да су испуњени сви захтеви за безбедност хране. То укључује и строжи ЕУ критеријум за афлатоксин.

Како су нам рекли у Управи, приликом доспећа на гранични прелаз, пошиљка млека подлеже ветеринарској контроли. Уз преглед документације, обавља се и узорковање на параметре безедности хране, укључујући и афлатоксин. Уколико се те анализе не ураде на граници, надлежни ветеринарски инспектор то ради у месту приспећа.

- Млеко из увоза користи се за производњу млечних производа и подлеже додатним контролама - истичу у Управи.

- Не постоји могућност да неусклађен производ доспе на тржиште наше земље. У протеклих неколико година, у увозном млеку из ЕУ није утврђен ниво афлатоксина који прелази максималне вредности од 0,05 микрограма по килограму.

РАЗЛИЧИТИ СТАНДАРДИ ПО СВЕТУ

МАКСИМАЛНО дозвољене количине афлатоксина М1 у сировом млеку од 30. новембра 2022. остају по старом, односно износе 0,25 микрограма по килограму. ЕУ стандард од 0,05 микрограма по килограму није и светски, те се процењује да две трећине светске популације користи референтну границу од 0,50 микрограма по килограму, између осталих и САД, Кина, Јапан, Индија. И сама ЕУ има различите границе када је у питању ниво афлатоксина у свежем млеку и у сиревима.---
 
Subvencije --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---
---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Vaš komentar na nove cene žitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---