Na poljima PKB-a

 

SUNCE UBRZALO PRIHRANU

Padinska Skela, 30. mart 2017.

Izvor: PKB Poljoindustrija

  • Ledeni dani o┼ítetili su uljanu repicu koja ─çe zbog lo┼íeg nicanja i izmrzavanja morati da se preseje na 50 odsto povr┼íina

Period lepog vremena, posle duge i hladne zime ubrzava radove u polju, pa su ratari izmamljeni na njive PKB-a. Po─Źinju pripremni radovi, prihrana i za┼ítita, zahuktava se nova sezona. Suvo vreme gazdinstvo "Dunavac" ─çe iskoristiti za rasturanje i zaoravanje stajnjaka na starim luceri┼ítima, predvi─Ĺenim za razoravanje. Prihrana ozimih useva odvija se rastura─Źima sa zemlje bez zastoja, u povoljnim vremenskim uslovima, jer nema padavina. Do kraja februara prihranjena je vi┼íe od polovina ozimih useva i to p┼íenica na 53 odsto, je─Źam na 85, ra┼ż na 50 i tritikale na 60 odsto povr┼íina.

─îetrdesetak ledenih dana, koji su trajali od 27. decembra do 3. februara, dobrim delom o┼ítetili su uljanu repicu koja ─çe zbog lo┼íeg nicanja i izmrzavanja biti presejana na oko 50 odsto povr┼íina manje vi┼íe na svim imanjima PKB-a. O┼ítra zima prouzrokovala je o┼íte─çenje ozimih kultura, izmrzavanje, prore─Ĺivanje sklopa bi─çe na poljima koja su sejana krajem novembra i po─Źetkom decembra.

- ─îekamo da krene vegetacija kada ─çemo imati pravu sliku o┼íte─çenja useva od mraza. Zima je bila suva i hladna, a sne┼żnog pokriva─Źa dugo skoro da nije ni bilo, pa ozimi usevi nisu bili dovoljno za┼íti─çeni od niskih temperatura. Lepo vreme krajem februara, sa dnevnim temperaturama do 20 stepeni, nagove┼ítava i prve prole─çne radove. Najverovatnije ─çemo u prvoj, ili najkasnije drugoj dekadi, po─Źeti setvu ┼íe─çerne repe. Tempertura zemlji┼íta treba da dostigne deseti podeok - ka┼że Bo┼żidar Markovi─ç, glavni in┼żenjer melioracije u' PKB-u.

Zbog malo padavina tokom zime za tri meseca, u decembru, januaru i februaru, visina vodenog taloga iznosi 50,4 mm, rezerve vlage u povr┼íinskom sloju zemlji┼íta su vrlo male. Suv povr┼íinski sloj ─çe usporiti rani ulazak u njive. Nasuprot suve zime, otapanje snega na Karpatima i Alpima pove─çava vodostaj Dunava i Tami┼ía, pa se na pojedinim mikrodepresijima u Jabu─Źkom ritu pojavljuju zabarenja. Zbog visokih podzemnih voda kanali su puni, pa je anga┼żovano vodoprivredno preduze─çe "Sibnica". Uklju─Źene su pumpe za prepumpavanje i izvla─Źenje vi┼íka vode. Do podizanja nivoa podzemnih voda, bujanja Save podignut je nivo podzemnih voda na imanju "7. juli" u Sur─Źinu. Za potrebe odvo─Ĺenja vi┼íka vode anga┼żovana je vodoprivredno preduze─Ĺe "Galovica".

Ni za┼ítita useva ne zaostaje, trenutno je aktuelno tretiranje korova luceri┼íta u zimskom mirovanju. Do sada je istretirano oko 1.500 hektara na svim imanjima. Na luceri┼ítima, poljima pod p┼íenicom, je─Źmom i svuda gde je prime─çen napad mi┼íeva i voluharica, postavljanje mamaka za suzbijanje glodara je u toku.      

 

USEVI TRA┼ŻE AZOT

Pre prihrane, od 6. do 10. februara, u "Eko-Labu" su ura─Ĺena fizi─Źko-hemijska ispitivanja zemlji┼íta na poljima PKB-a. Utvr─Ĺen je sadr┼żaj mineralnog azota u sve┼żem uzorku zemlji┼íta nestandardnom akreditovanom N-min metodom. Na svakom imanju uzeto je oko deset uzoraka.

- Analiza je pokazatelj potrebe kultura za azotnim ─Ĺubrivom i kre─çu se od nula pa i preko 200 kilograma uree po hektaru, zavisno od imanja i parcele. Rezultati ─çe poslu┼żiti kao orijentir agronomima, za preciznije dodavanje uree ili nekog drugog azotnog ─Ĺubriva na pojedine parcele. Azot je vrlo nestabilan i pokretan element u zemlji┼ítu, pa njegove koli─Źine uvek osciliraju, naro─Źito kada su obilnije padavine. Zbog ┼íto boljeg iskori┼í─çenja mineralnog ─Ĺubriva i ┼íto manje ispiranja azota, ratari ─çe korekciju prihrane amonija─Źnim ─Ĺubrivima vr┼íiti tamo gde je to potrebno - ka┼że Markovi─ç.