- TRŽIŠTE - /06.08.2018./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 15.70 din/kg , pšenica 18.00 din/kg , soja 36.50 din/kg ; /06.08.2018./ Berza u Čikagu: kukuruz 14.92 din/kg , pšenica 21.56 din/kg , soja 32.92 din/kg ; /06.08.2018./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 13.68 din/kg , pšenica 21.29 din/kg , soja 30.55 din/kg ; /06.08.2018./ Berza u Parizu: kukuruz 23.55 din/kg , pšenica 25.35 din/kg , soja - ;

Na prijemu u Banovini uručeni ugovori o kupovini seoskih porodičnih domova

 

UZ KUĆE UZELI I LJUBIMCE 

Novi Sad, 5. februar 2016.

Izvor: Dnevnik

Brojne porodice, koje su učešćem na konkursu obezbedile rešavanje stambenog pitanja kupovinom porodičnih kuća u selima širom Vojvodine, našle su se juče u velikom holu Izvršnog veća AP Vojvodine. Njima su uručeni ugovori o kupovini kuća, za šta su sredstva obezbeđena iz pokrajinskog budžeta.

Pokrajinska vlada je u proteklom periodu kreirala programe namenjene revitalizaciji vojvođanskih sela, a najviše pažnje privukao je upravo ovaj program dodele sredstava mladim bračnim parovima za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom, čime se rešava njihovo stambeno pitanje, ali i podmlađuju sela i omogućava dolazak mladih stručnjaka u seoske sredine. 

Prošle godine u maju završen je prvi konkurs dodelom ukupno 40 miliona dinara, za kupovinu kuća na selu za 42 porodice, a vrtići i seoske škole u Vojvodini postale su bogatije za skoro stotinu dece. U ovom, drugom konkursnom krugu, 74 mlada bračna i vanbračna para iz Vojvodine dobila su krov nad glavom. Za tu namenu iz pokrajinskog budžeta izdvojeno je 68 miliona dinara. 

- Bez razvijenog i bogatog sela, bez sela u kome će mladi ljudi da odrastaju, da rade i privređuju - nema budućnosti, ne samo u Vojvodini, nego u i celoj zemlji rekao je ovom prilikom predsednik Pokrajinske vlade dr Bojan Pajtić obraćajući se juče okupljenim porodicama.

- U našem društvu vlada ubeđenje kako je život u gradu ideal, a da je život u selu manje kvalitetan. Svako ko je odrastao u selu zna da ne postoji bezbrižnije, bezbednije i zdravije odrastanje od odrastanja u selu. 

Decenijama unazad u više stotina vojvođanskih sela izgrađene su kanalizacione, vodovodne i putne mreže, što je omogućilo da je danas život na selu mnogo udobniji. Na osnovu ovog programa sela će dobiti novih tri stotine stanovnika, od kojih su oko 150 deca. Jedna od prednosti ovog programa je i to što porodica uz kuću dobija i okućnicu gde može uzgajati zdravu hranu. 

Život na vojvođanskom selu trebalo bi da bude prednost, a ne hendikep, naglašeno je na jučerašnjem skupu. Ovim programom pokazano je da nije tačno da mladi neće da žive na selu, već da mnogi mladi upravo vide svoju budućnost i egzistenciju u životu na selu. Interesovanje je bilo veliko. Čak 600 parova bilo je zainteresovano da dobije kuću na ovaj način. Prema pravilima konkursa i ugovora, oni te kuće ne mogu otuđiti u narednih deset godina. 

Direktorka Zavoda za ravnopravnost polova Vesna Šijački, rekla je da, iz perspektive rodnih politika, ovaj program nosi i ekonomsko osnaživanje žena, jer su žene imale priliku da ravnopravno i zajedno sa svojim partnerima učestvuju na konkursu, te da će biti suvlasnice kupljenih kuća. Parovima će biti omogućeno da pohađaju obuku za organsku poljoprivrednu proizvodnju, te da u svojim baštama gaje bezbedno voće i povrće za svoje potreba, ali i za tržište, ako to budu želeli. 

Nakon dodele ugovora ispred zgrade Banovine održana je humana akcija izložba pasa pod nazivom „I ja želim dom“, u saradnji sa Prihvatilištem za pse JA-ZIP iz Vrbasa. Među porodicama koje su juče preuzele ugovore o kupovini kuća našlo se 20 koje su bile spremne da sa sobom u novi dom povedu i ljubimca, tako da su svoj dom našli i napušteni psi.