NA SAJMU POLJOPRIVREDE 1.500 IZLAGAČA

 

Iriški venac, 11. maj 2011.

 

Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu, 78. po redu, biće održan od 14. do 21. maja i okupiće 1.500 izlagača iz 60 zemalja sveta, najavili su organizatori. Partner te sajamske manifestacije, jednog od najznačajnijih događaja u oblasti agrobiznisa u Evropi, ove godine je Portugalija, koja će na oko 700 metara kvadratnih predstaviti najznačajnije segmente svoje poljoprivredne i prehrambene proizvodnje.

Direktor Novosadskog sajma Goran Vasić izjavio je na današnjoj konferenciji za štampu da će ovogodišnja poljoprivredna izložba biti veća i da ima nekoliko novina – promocija organke proizvodnje, jer sve više domaćina u ovoj delatnosti vidi šansu za profit.

U okviru sajma biće organizovana i izložba poljoprivredne mehanizacije na više od 35.000 metara kvadratnih otvorenog prostora i na njoj će biti zastupljene najpoznatije robne marke iz celog sveta - Austrije, Belorusije, Engleske, Francuske, Holandije, Kine, SAD, Slovenije, Turske.

Od domaćih izlagača učestvovaće Industrija motora Rakovica (IMR), Industrija mašina i traktora Beograd (IMT), „Jugometal“ Svilajnac, IMT Boljevac i drugi. Pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, biće organizovana i Nacionalna izložba stoke na kojoj će biti izloženo 5.000 grla.

Posebnu ulogu i značaj ima i organizovani nastup zadruga, koji se realizuje u saradnji sa zadružnim savezima Srbije, Vojvodine i regiona.

 

 

Najava sajma u Informativnom centru NP „Fruška gora” na Iriškom vencu

 

Ambasador Portugalije u Beogradu Luis de Almeida Sampaio rekao je da partner Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu po prvi put nije iz regiona, već sa drugog kraja Evrope, ali i naglasio da dve zemlje imaju dosta toga zajedničkog, između ostalog, veličinu teritorije, broj stanovnika, kao i obim poljoprivrede. Ambasador je istakao da se Portugalija odlučila da prihvati partnerstvo u organizaciji tog događaja kako bi Srbiji bila pružena prilika da se njena poljoprivreda i industrija bolje predstave na internacionalnom planu, kao i da bi joj bila pružena podrška u evropskim integracijama. De Almeida Sampaio je naglasio da će se posetiocima Novosadskog sajma predstaviti najbolje portugalske kompanije u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije, i to sa sirevima, vinima, mesom i ribom. Portugalija će tokom sajma organizovati niz manifestacija, a kako je De Almeida Sampaio najavio, predviđen je i susret ministara poljoprivrede Srbije i Portugalije.

Govoreći o prisustvu Ministarstva poljoprivrede i trgovine na ovom Sajmu, Miloš Milovanović, pomoćnik ministra, je rekao da će na ovom skupu od 14. maja, pa nadalje, posetiocima biti omogućeno da na štandu dobiju odgovore koji ih zanimaju iz oblasti rada ovog dela državne administracije.

    - U ovom periodu saopštićemo i deo     uredbe o trošenju Agrarnog budžeta i pojedinosti o novom modelu raspodele – poručio je Milovanović.

 

 

Miloš Milovanović (desno) u razgovoru sa novinarima

 

Generalni sponzor sajma je „Dunav osiguranje“, a partneri su „Credit Agricole banka“ i „Vait Srbija“. Pojedinačne ulaznice za odrasle koštaju 500 dinara, za organizovane kolektivne posete po 350 dinara, a ulaznice za školske posete, penzionere i decu od sedam do 12 godina koštaju po 200 dinara.