Nacionalni dijalog o transformaciji prehrambenog sistema u Srbiji

 

Novi Sad, 22.05.2023.

U Kongresnom centru ”Master” je odr┼żan nacionalni dijalog o transformaciji prehrambenih sistema u Srbiji, a razgovralo se o biodiverzitetu i geneti─Źkim resursima, agroekolo┼íkim merama, merama prilago─Ĺavanja klimatskim promenama, organskoj proizvodnji, zemlji kao va┼żnom resursu, kratkim lancima snabdevanja, uticaju pesticida na biodiverzitete i o biodistriktu i odr┼żivom razvoju lokalnih ruralnih sredina.

Pomo─çnica ministarke poljoprivrede, ┼íumarstva i vodoprivrede Vedrana Ili─ç ukazala je da se dijalog odr┼żava na Me─Ĺunarodni dan biodiverziteta, u trenutku kad ─Źove─Źanstvo tra┼żi re┼íenje za izlazak i ubla┼żavanje posledica globalnih kriza koje potresaju svet.

– I ove godine je me─Ĺunarodna zajednica pozvana da preispita svoj odnos prema prirodi jer smo, i pored svih tehnolo┼íkih dostignu─ça, potpuno zavisni od zdravih ekosistema pri obezbe─Ĺivanju pija─çe vode, hrane, lekova, ode─çe, goriva, zaklona i energije. Gubitak biodiverziteta direktna je posledica nepromi┼íljenih ljudskih aktivnosti poput degradacije ekosistema, se─Źe ┼íuma i nekontrolisanog razvoja infrastrukture – istakla je Vedrana Ili─ç.

Ona je naglasila da Srbija mo┼że biti ponosna na svoju izuzetnu biolo┼íku raznovrsnost, podse─çaju─çi da je od ┼íest bioregiona u Evropi kod nas pet. Po njenim re─Źima, Ministarstvo poljoprivrede je posve─çeno za┼ítiti i o─Źuvanju biolo┼íke raznolikosti, kao i unapre─Ĺenju odr┼żivog kori┼í─çenja prirodnih resursa.

Transformacija prehrambenih sistema ima klju─Źnu ulogu za o─Źuvanje biodiverziteta jer po na─Źinu proizvodnje hrane direktno uti─Źe na ekosisteme i raznolikost ┼żivota, re─Źeno je na skupu, na kojem su se okupili svi va┼żni u─Źesnici iz poljoprivrede, nauke, civilnog dru┼ítva i privrede. Istaknuto je da su zna─Źajne saradnje i partnerski odnosi izme─Ĺu vlade, poljoprivrednih proizvo─Ĺa─Źa, stru─Źnjaka i civilnog dru┼ítva prilikom transformacije prehrambenog sistema. Tako─Ĺe je ukazano na zna─Źaj o─Źuvanja geneti─Źkih resursa i biolo┼íke raznovrsnosti kao osnove za odr┼żivu poljoprivredu.

Koncept biodistrikta

Diskutovalo se i o zna─Źaju o─Źuvanja zemlji┼íta kao resursa za poljoprivredu i primeni odr┼żivih metoda upravljanja zemlji┼ítem radi o─Źuvanja plodnosti i biodiverziteta. U kontekstu odr┼żivog razvoja lokalnih ruralnih sredina predstavljen je koncept biodistrikta kao modela koji doprinosi o─Źuvanju biodiverziteta i promovi┼íe odr┼żivi razvoj. Istaknuta je i va┼żnost kratkih lanaca snabdevanja koji podr┼żavaju lokalne proizvo─Ĺa─Źe hrane i doprinose stvaranju odr┼żivih prehrambenih sistema, ali i o uticaju upotrebe pesticida na biodiverzitet, pri ─Źemu su predstavljeni izazovi i prilike za odr┼żavanje ┼żivotinjskih i biljnih vrsta.---
 
Subvencije --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---
---
 
Pregled Cena ┼Żitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Va┼í komentar na nove cene ┼żitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---