- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

NADNIČARI POSTALI PIJAČARI

 

Grocka, 16. juli 2012.

 Grocka je  poznata po rekordima u proizvodnji trešanja, višanja, jagoda, bresaka i kajsija. Trešnje su se prodavale širom nekadašnje Jugoslavije. Zemljoradnici iz sela Begalica su godinama bili poznati kao najuspešniji proizvođači jagoda, dok su zemljoradnici iz sela Brestovik prodavali breskve i kajsije i u susednoj Mađarskoj i Rumuniji.

Ove godine na teritoriji opštine Grocka voće je  solidno rodilo, jer su na vreme preduzete, odnosno sprovedene sve agrotehničke mere u saradnji sa Institutom za ratarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu i ZZ „Grocka“ iz Grocke. Međutim, najveći problem gročanskih voćara ove godine nije plasman voća, već radna snaga!

Dnevnica za branje voća u većini gročanskih sela ove sezone je iznosila 1500 dinara, a berači su dobijali u toku dana i po tri obroka, flašu piva i kutiju cigareta.

Nažalost, do sredine jula najveći deo radne snage sačinjavali su vlasnici voćnjaka, od kojih je većina zašla u osmu deceniju života, i po koji njihov unuk, najčešće srednoškolac. Iako je nezaposlenost u Beogradu veća nego ikada u njegovoj istoriji, mali broj nezaposlenih mladih ljudi se javio da bere voće u gročanskim selima! Za dvadeset radnih dana moglo se zaraditi i trideset hiljada dinara!

Pošto su se pojedini gročanski voćari našli u paradoksalnoj situaciji da im veći deo voća ostane neobran i tako istruli, sačinili su dogovor sa pojedinim beračima da oberu voće, prodaju ga na pijaci i jedan deo zarade daju vlasnicima voćnjaka koji su ih angažovali. U konkretnom slučaju, najgore su prošli vlasnici voćnjaka, ali s obzirom na nedostatak radne snage, smatraju da su izabrali „manje zlo“. Očigledno je da mnogo toga treba menjati u našoj agrarnoj politici, a pre toga u glavama.

Lakše je primati socijalnu pomoć, nego brati jabuke.