- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

NAGRADE „DNEVNIKA” NAJUSPEŠNIJIM PRIREDBAMA

 

Novi Sad, 10. novembar 2011.

I ove godine redakcija „Dnevnika”, koji je medijski sponzor „Roglja”, manifestacija koja u subotu, 12. novembra, okuplja domaćine gastronomskih, turističkih i zabavnih priredbi iz Vojvodine, dodeljuje novčane nagrade, odnosno reklamni prostor u listu „Dnevnik”.

Tako će najuspešnija priredba u ovoj godini dobiti reklamni prostor u listu „Dnevnik” u vrednosti od 100.000 dinara i još dve priredbe po 50.000 dinara.

Organizatoru NVO „Agroprofit” do juče je dolazak potvrdilo trideset domaćina, među kojima su organizatori sremskog svinjokolja i kobasicijade iz Šida, čija priredba je svake godine sve uspešnija.

- Posebnu dilemu kako da se predstave imali su Tarašani (selo uz Tisu), jer imaju veliko takmičenje u kuvanju riblje čorbe i druženje vinara. Zato su rešili da posetioce ponude ribom, ali i vinom sa peska. Slična situacija je i sa organizatorima ribljeg kotlića iz Pavlovaca. Oni donose oraniju pasulja sa pobedničkim receptom iz Temerina, ali i poveći kotlić ribe – kaže Jelena Krstić, domaćin „Roglja”.

Sa dva sadržaja predstaviće se i udruženje žena „Gorska ruža” iz Rakovca. Vredne ruke ovih žena pripremile su ručne radove i desetinu vrsta kolača. Prema najavama, slatku ponudu priprema i „Festival meda”, „Štrudlijada” iz Novog Miloševa i „Karlovački kuglof”.

Prvo gostovanje na „Roglju” u subotu imaju veoma aktivne žene iz Kisača, koje će za ovu priliku pripremiti sarmu.

Nakon jučerašnjeg teksta objavljenog u „Dnevniku”, o osnivanju zadruga za biznis žena na selu, organizatorima „Roglja” javile su se udruženja žena iz Srpskog Kustura, Ečke i Deča, gde su domaćice zainteresovane za ovu formu organizovanja.

U „Agroprofitu” kažu da broj zadruga nije ograničen i da je dopunsko zanimanje u selima zemalja Evropske unije normalna pojava, jer manja domaćinstva tamo ne mogu opstati od samo jednog prihoda. U ovim zemljama savetodavne poljoprivredne službe su glavni pokretači ovakvog okupljanja žena, koje posluju preko svog gazdinstva ili kooperativa. Osnivanje zadruga, kako smo obavešteni, posebnom akcijom podstaći će i Pokrajinski sekretarijat za rad i socijalnu politiku, što će doprineti ublažavanju raspada zadružnog pokreta, jer se u Srbiji dnevno ugasi po jedna zadruga.

ČIJA VINA ČEKA ŽIRI?

Do juče su svoja vina za vinski sokak „Roglja” prijavile vinarije i podrumi iz Vojvodine, a očekuju se još i vina iz Hrvatske.

To su vina iz porodice Adžić iz Čortanovaca, Iločka vina iz Bačke Palanke, kao i vinarije Škrbić iz Neština, Prekogačić iz Beočina, Kurjak iz Sremskih Karlovaca i Burčel Todorova iz Petrovaradina.

Takođe, posetioci će imati priliku da probaju i kupe  vino od podruma Ačanski iz Banoštora, Šukac iz Sremske Kamenice i od Mačkovog podruma iz Iriga, kao i rakiju iz podruma Janošev iz Jasenova.

Poseban žiri, koga čine novinari, lekari i ugostitelji, će proglasiti dva najpitkija vina.