- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

Naši cukini na trpezi Francuza

 

Petnaestak seljaka iz okoline Rume od prodaje zelenih tikvica ostvarilo je devizni prihod od oko 220.000 evra, a računaju da će do kraja berbe zarada biti oko 300.000 evra

Dušan Novčić je ove godine na 1,4 hektara zasejao zelene tikvice Foto J. Slatinac

Grabovci kod Rume –Na francuskim trpezama zelene tikvice – cukini proizvedene u Grabovcima kod Rume veoma su tražene. Samo ovog leta, petnaestak ovdašnjih seljaka prodajući cukine Francuzima ostvarilo je devizni prihod od oko 220.000 evra, a računaju da će do kraja berbe taj devizni priliv iznositi oko 300.000 evra. Već treću godinu petnaestak grabovačkih i jedan povrtar iz Platičeva uzgajaju 33 hektara zelenih tikvica – cukina i to otpremaju za Francusku preko hladnjače „ATD-prom“ iz Jermenovca kod Šapca.

Cukine su počeli da uzgajaju pre tri godine, kada je kupac iz Francuske preko hladnjače „ATD-prom“ u Jermenovcu obezbedio seme, tehnologiju, stručnjaka za zaštitu bilja i sredstva za zaštitu ove povrtarske kulture. Za kilogram cukina, pakovanih u gajbe, koje opet obezbeđuje Francuz, seljacima se isplaćuje po 18 evrocenti. Obaveza proizvođača je da uz besplatno seme, koje im obezbeđuje kupac, isporuče po hektaru 35 tona tikvica i da tikvice pakovane u gajbe budu dužine od 18 do 22 santimetra. U slučaju da proizvođač ne ubere i ne isporuči 35 tona tikvica sa hektara, francuski kupac mu naplaćuje 600 evra za seme po jednom hektaru.

– Ja sam do sada isporučio 72 tone cukina, biće još, jer berba ovih tikvica traje od 20. juna pa sve do prvih jesenjih mrazeva. One krupne ne idu u izvoz, mi njima hranimo stoku. Ovo je siguran posao, čim posejem tikvice znam kome ću ih prodati i koliko ću zaraditi. Zarada nije velika, ali je sigurna, a to je ono što nama seljacima treba – priča nam Dušan Novčić iz Grabovaca koji ove godine ima 1,4 hektara zasejana ovim povrćem.

U Grabovcima se ovim poslom bave još i Radovan i Lazar Cvetković, Branislav Rahar, Zoran Radić, Ljubiša Grujičić, Bane Bukorac, Siniša Milutinović i još nekolicina njih. Sva njihova iskustva u ovom poslu su pozitivna.

– Imam 1,2 hektara pod cukinima. Imam i sistem za navodnjavanje kap po kap, jer bez toga ne može. Francuzi traže klasirane tikvice i korektno plaćaju. Mi i ne znamo za koju francusku firmu radimo. Za nas je krajnja adresa hladnjača „ATD-prom“ u Jermenovcu, ali novac za isporučenu robu stiže redovno. Tikvice se beru svaki dan, odmah sortiraju i voze u hladnjaču. Stručnjak za zaštitu bilja, koga je angažovala francuska firma, redovno je na terenu, daje nam uputstva o zaštiti i nabavlja francuske preparate. Francuzi su veoma zadovoljni, a za nas je to siguran posao – kaže Branislav Rahar.

Kvalitetno zemljište, dobra obrada, redovna zaštita od bolesti, navodnjavanje i stručnost grabovačkih povrtara iskazuju se i u prinosima. Obavezu da isporuče 35 tona tikvica po hektaru svi prebacuju. Branislav Rahar kaže da je do sada predao više od 60 tona i da nije imao škarta. Dušan Novčić je isporučio 72 tone, a tolike količine isporučili su i ostali. Do danas su Grabovčani otpremili 1.200 tona cukina u Francusku, mada im je ove godine i grad malo pomrsio račune.

– Grad je uradio svoje, međutim, tikvice su osigurane, mada nisam zadovoljan osiguranjem. Osiguranje moje parcele od 1,4 hektara košta 120.000 dinara. Što se tikvica tiče, problem je jedino berba, traži mnogo fizičkog rada, a u selima je malo sezonaca. Svaki dan beremo po tri sata, ja, supruga i dvoje dece, a angažujem još četvoro berača i plaćam ih po satu 140 dinara. Vredi se pomučiti, plasman je siguran, nema prevare oko isplate, a to je danas nama seljacima najvažnije – objašnjava Dušan Novčić.

Dogodine, kažu grabovački devizni povrtari, francuski partner namerava da po istom sistemu uvede i proizvodnju dinja, sa njegovim semenom i tehnologijom.

J. Slatinac

objavljeno: 10.09.2011 (Politika)