- TRŽIŠTE - /20.02.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 15.50 din/kg , pšenica 19.40 din/kg , soja 39.50 din/kg ; /20.02.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 16.22 din/kg , pšenica 22.41 din/kg , soja 35.72 din/kg ; /20.02.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 15.71 din/kg , pšenica 17.92 din/kg , soja 33.80 din/kg ; /20.02.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.81 din/kg , pšenica 23.04 din/kg , soja - ;

Nastavlja se neizvesnost u prodaji junadi

 

PROPAO POZIV ZA INTERVENTNI OTKUP

Beograd, 14. jun 2019.

Posle teškoća u prodaji svinja (zbog niske cene), mimo očekivanja dogodio se potpuni zastoj i u prodaji junadi, jer nema izvoza. Visoke temperature utiču na bolesti stada, pa se javaljaju i uginuća. Odgajivači su sve poglede uprli prema državi i njenim organima, gde vide spas, ali za sada nema pomaka.

Pre mesec dana tovljači su dobili obećanje da će Državne robne rezerve otkupiti 1.500 grla, pa je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede preuzelo obavezu na sastanku stočara, 16. maja u Novom Sadu, da će pronaći model za interventni otkup junadi, gde će otkupna cena biti 2,20 evra/kg plus PDV. Tada je, međutim, rečeno da nema para i da će se stočarima u zamenu za živu junad dati merkantilni kukuruz i to 17 kg zrna za kilogram žive vage.

Međutim, Ministarstvo poljoprivrede je promenilo ovo obećanje i dogovor, pa je u podelu otkupa ponuđeno 15 kg kukuruza za razmenu i umesto 12.000 ili 15.000 tona kukuruza ponuđeno je 10.000 tona, uz ograničavanje težine žive junadi. To se dogodilo, iako je rečeno da kukuruza ima dovoljno za razmenu i da količina nije za ograničenje u ovom poslu.

Mimo očekivanja i poštovanja realnih uslova za razmenu, Ministarstvo poljoprivrede je izmislilo koncept razmene za koji se već tada znalo da neće biti prihvaćen od farmera. Naime, oni su upisali u objavljenom Pozivu da se razmena junadi za kukuruz obavlja na taj način što će farmeri uz hipoteku ili garanciju banke moći odmah preuzeti kukuruz, a da junad mogu isporučiti tek za devet meseci.

Poziv je objavljen i neuspešno realizovan i pored upozorenja koja su stigla na ovakav besmislen predlog, gde se nudi saradnja koja odlaže prodaju junadi, a vrši se zaduženje za isporuku robe tek za devet mescesi, što se u procesu tova ne može ostvariti – razočarano konstatuju stočari. Na objavljeni poziv pristiglo je svega 15-tak ponuda, od kojih će neke već iduće nedelje biti i povučene, jer su se farmeri preračunali i tvrde da ne mogu prihvatiti isporuku junadi lakšu od 600 kg niti to mogu učiniti za devet meseci. Objavljivanje ovakvog nepovoljnog poziva pomoglo je nakupcima i klaničarima da zbog velike ponude snize cene za kupovinu junadi. Tako danas neki nude za kilogram žive vage 1,7 do 1,8 evra.

Proizvodna grupa tovljača, u okviru Udruženja „Agroprofit”, iz koje je poručeno ministru Branislavu Nedimoviću da spreči ovakvo poslovanje, smatra da su stočari dovedeni u zabludu i da su potrebna nova rešenja.

Ministar Nedimović je prošlog vikenda rekao da je napravljen novi predlog zaključka za Vladu i da će biti razmatran na sednici u četvrtak. To se nije dogodilo i nezadovoljstvo među odgajivačima je poraslo. Komentari koji se čuju svode se na utisak da su „pojedinci umešani u ovu obmanu, kako bi klaničari dobili kvalitetnu robu po niskim cenama”. Kruži i priča o tome da partner iz Turske neće više koristiti usluge klanice „Srem Šid”, a da je dolazak kineskih kupaca govedine odložen.

Međutim, ovakve i druge priče, kao i poziv na protest, neće poboljšati situaciju, pa je Upravni odbor Udruženja „Agroprofit”, gde su organizaciono povezani tovljači, danas razmatrao teškoće koje postoje u prodaji više od 3.000 komada kvalitetne junadi. Ocenjeno je da bi bilo štetno i sa dugoročnim posledicama da se odustane od interventnog otkupa, ali i dalje ostaje na snazi zahtev da ministar poljoprivrede praktično pokaže da razume situaciju u kojoj su tovljači junadi i da ne postoji nijedan razlog da se povlađuje klaničarima, jer imaju odavno formirane cene u maloprodaji koje su vezane za nabavku žive vage junadi po ceni od 2,30 evra/kg.

Upravni odbor smatra da bi se mnogo dobilo kada bi Vlada iz finansijskih rezervi, koje često upućuje prema gradovima, za otkup junadi izdvojila 300 miliona dinara i od tako kupljenog mesa obezbedila konzerve za interventne potrebe. Trenutno na lageru Robnih rezervi nema junećih konzervi. Poznato je da Državne robne rezerve imaju iskustvo u pretvaranju mesa u konzerve i razrađene mere kontrole i sasvim je realno očekivati da bi to u ovom času bila najbolja podrška tovnom govedarstvu. Intervencija države, o kojoj je reč, nije novina i primenjuje se u mnogim zemljama, samo što tamo to obavlja Agencija za hranu, koja u Srbiji nije formirana.