- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

NAUČNI SKUP POSVEĆEN PRAVCIMA RAZVOJA TRAKTORA

 

Novi Sad, 11. decembar 2017.

Izvor: RTV

  • Na 24. naučnom skupu posvećenom pravcima razvoja traktora i primeni obnovljivih izvora energije održanom na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, bilo je reči o trenutnom stanju poljoprivrednih mašina u našim poljoprivrednim gazdinstvima, aktuelnim konkursima za obnovu poljoprivredne mehanizacije, kao i učešću traktora u saobraćaju, što je ovogodišnja novina.

Učesnici skupa saglasni su u oceni da su državna davanja doprinela smanjenju prosečne starosti poljoprivredne mehanizacije.

"Uvoz traktora se udvostručio, tako da za samo 9 meseci za period za koji posedujemo zvanične informacije, imamo oko 2.300 traktora novih i imamo, nažalost, 800 polovnih", rekao je Đorđe Mišković, generalni sekretar poslovnog udruženja uvoznika poljoprivredne mehanizacije Srbije.

A šta Zakon kaže o bezbednosti kada je reč o traktorima i drugim poljoprivrednim mašinama?

"Da se traktori registruju trajno, da se tehnički pregled vrši svake godine, to je ono što treba da zanju svi koji imaju traktore. Ono što takođe treba znati, i što je jako bitno je da se tom prilikom proveravaju svetlosni signalni uređaji i ispravnost uređaja za upravljanje i zaustavljanje i time da se iz tog tehničkog ugla obezbedi da traktori budu ispravni u saobraćaju", rekao je Zoran Alimpić, Agencija za bezbednost saobraćaja.

Do kraja 2018-te, svi traktori moraju imati kabinu ili ram, nalaže Zakon, a u želji da taj problem reše, poljoprivrednici se često odlučuju da ramove sami postave.

"Bitna je visina rama, bitan je materijal od kog se pravi, nije tako jednostavno upustiti se u tu prepravku jer se često to radi samo da se zadovoljni zakonska forma, a zanemarju se suština. Dakle, forma je da taj traktor može da prođe na tehničkom pregledu, a suština je da taj ram zaštiti čoveka kada se prevrne traktor", naglasio je Mirko Simikić, Poljoprivredni fakultet Novi Sad.

Nastavak nacionalne podsticajne politike nabavke poljomehanizacije uz nabavku traktora iz Ipard programa, trebalo bi značajnije da popravi stanje mašinskog parka u Srbiji, saglasni su stručnjaci.