- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

НЕДАЋЕ МАЛИНАРА НЕ ЛЕЧИ НИ БОЉА ОТКУПНА ЦЕНА

 

Ужице , 03.07.2020.

Извор: Политика

Главно малиногорје Србије, ариљски и ивањички крај, кренуло је у бербу у сезони која ће нема сумње остати упамћена пре свега по неповољним условима за малину: род је смањен за безмало трећину, муке због вируса корона, неизвесност због берача. На све то су се недавно надовезале поплаве у току реке Моравице које су погубне за многе малињаке.

Али времена за јадиковање нема – малинари западне Србије сада настоје да уберу и откупљивачима предају оно рода што је преостало да би своје трошкове покрију и колико-толико зараде. На руку им иде боља откупна цена на почетку бербе него ранијих година – у овом крају хладњачари килограм малине откупљују по аконтној цени од 180 до 200 динара. Ипак, већина произвођача сматра да толике недаће ни та нешто већа цена не може да залечи.

– Кад смо уочи бербе, после свега што нас је током пролећа снашло, очекивали да ће с бољом ценом за малину бити неке користи, невољама није дошао крај. Поплаве су посебно погодиле ивањичко и ариљско подручје, уништиле малињаке око Моравице која се излила. Прве процене су да је у том крају најмање пет одсто парцела под малином страдало на тај начин. Уз то, показује се да је овогодишњи род од лањског мањи за око 30 одсто, а има и случајева неконтролисаног сушења малине. Додатни проблем ових дана је талас вируса корона – прича за наш лист из свог малињака Борко Павић из Горјана код Ужица, секретар Савеза „Српска малина” и члан владине Радне групе за израду стратегије за производњу и пласман јагодичастог воћа.

Суочена с оваквом ситуацијом у малинарству, додаје он, држава је преко Министарства пољопривреде прихватила да се што пре на подручју западне Србије крене у обнову родних засада малине.

– Радиће се ово преко Института за воћарство у Чачку, пољопривредних стручних служби где ће се делити садни материјал, преко малинарских удружења. И то, што је посебно важно, уз контролисани садни материјал. Јер сматра се да је заражени садни материјал у 90 одсто случајева узрочник сушења малине – каже Павић, најављујући и реорганизацију у малинарству, којом ће држава водеће малинарске регионе, какав је западна Србија, помоћи субвенцијама.

На тешкоће ивањичких малинара због минулих поплава недавно је у јавности упозорио малинар из Прилика Добривоје Радовић, председник Асоцијације малинара Србије. Водене бујице су, како је изјавио, многе малињаке уништиле и у камењар претвориле, причинивши огромне штете које је тешко надокнадити. Посебан проблем представља што је ивањички крај услед последица поплава већ осми дан без воде у водосистему:

– А берачи су стигли из разних места, од Врања до Суботице, дошли издалека да кору хлеба зараде, али овде сада ни воде нема. Уз то, корона се вратила, заиста је веома тешка ситуација – рекао је у телевизијској изјави Радовић.