- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

Недимовић за РТС:

 

СПРЕМНИ СУ ПРОЈЕКТИ ЗА ДФЦ, ПРИНОСИ ПШЕНИЦЕ ВЕЋИ НЕГО ПРОШЛЕ ГОДИНЕ

Београд, 28. септембар 2020.

РТС

  • Министар пољопривреде Бранислав Недимовић рекао је за РТС да су за америчку развојну агенцију ДФЦ спремна три пројекта који ће бити значајни за српску пољопривреду. Навео је да су приноси пшенице већи у односу на прошлу годину, а да се процењује и да ће принос кукуруза надмашити прошлу годину која је била рекордна.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић рекао је да постоји спремност за предлагање пројеката, који ће за српску пољопривреду значити много, америчкој развојној агенцији ДФЦ.

"Три конкретна пројекта смо припремили. Један се тиче стартап подршке младим пољопривредницима, који желе да раде, нарочито у сектору воћарства, повртарства и сточарства, јер су то најтеже гране пољопривредне производње", навео је Бранислав Недимовић током гостовања у Јутарњем дневнику РТС-а.

Како је навео, програм би младе пољопривреднике укључио у систем пољопривредне производње уз бесповратне позајмице од око 15.000 евра.

"Други део који желимо да обухватимо јесте прехрамбена индустрија, која је јако важна, пре свега због сировине која постоји у Србији, која је у невероватним количинама, која је свуда око нас и да покушамо да још више уздигнемо потенцијал пољопривреде", казао је Недимовић.

Навео је да ће следећа влада морати да се бави прехрамбеном индустријом на још квалитетнији и другачији начин.

Министар пољопривреде је истакао да се трећи пројекат тиче женског предузетништва у пољопривреди.

"Немојте заборавити да је стуб сваког села, сваке куће, сваког домаћинства увек била жена", казао је Недимовић.

"Имамо довољно хране за наредне две године" 

Министар пољопривреде је навео како је неколико пута рекао да у овом тренутку Србија има довољно хране за наредне две године.

Додао је да је принос пшенице за 17,6 одсто већи него прошле године, као и да ће према проценама принос кукуруза бити већи за 9,8 одсто у односу на прошлу годину која је, како је рекао, била рекордна.

"Извозићемо бар два милиона тона пшенице и бар три и по милиона тона кукуруза. То је озбиљан новац који ће ова држава да приходује", нагласио је Бранислав Недимовић.

Када је реч о формирању нове владе, Недимовић, који је и функционер СНС-а, рекао је да је уставни рок за то до 3. или 4. новембра, као и да ће председник државе именовати мандатара, а да ће органи странке деловати у складу са тим.