- TRŽIŠTE - /14.08.2018./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 16.00 din/kg , pšenica 18.50 din/kg , soja 37.00 din/kg ; /14.08.2018./ Berza u Čikagu: kukuruz 14.86 din/kg , pšenica 20.74 din/kg , soja 33.24 din/kg ; /14.08.2018./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 13.58 din/kg , pšenica 20.14 din/kg , soja 30.69 din/kg ; /14.08.2018./ Berza u Parizu: kukuruz 21.98 din/kg , pšenica 24.25 din/kg , soja - ;

NEDIMOVIĆ: BESCARINSKI IZVOZ 5.000 TONA GOVEDINE U TURSKU

 

Beograd, 8. maj 2018.

Izvor: Politika

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović očekuje da će srpski stočari sredinom iduće godine u potpunosti iskoristiti kvotu za bescarinski izvoz goveđeg mesa u Tursku, kako bi mogli da razgovaramo o povećanju kvote.

Nedimović, koji je član delegacije koju predvodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Turskoj, ukazuje da je kvota od 5.000 tona za bescarinski izvoz goveđeg mesa u Tursku značajna za srpsko stočarstvo.

On je rekao da je proteklih godinu dana razgovarano sa Ministarstvom poljoprivrede Turske kako bi se promenio sporazum o slobodnoj trgovini vezano za govedinu i izvoz suncokretovog ulja.

Napomenuo je da naša zemlja sa Turskom u toj oblasti ima sporazum koji datira još iz 1961.godine.

Ukazao je da je za izvoz goveđeg mesa u Tursku neophodno da postoje i posebni objekti za preradu.

„Mi smo zahvaljujući dobrom sporazumu, dobrim političkim odnosima, dobili mogućnost da izvozimo 5.000 tona goveđeg mesa po jako dobroj ceni. To je sada krenulo. Radi se o procesu koji će u punom kapacitetu biti tek 2019”, kazao je ministar poljoprivrede.

Nedimović je ukazao da smo dobili priliku i za nove investicije, da imamo sada Srem Šid, ali da ćemo imati i još jednu investiciju u oblasti prerade goveđeg mesta na području centralne Srbije.

Rekao je da je posao sa Turskom krenuo i da smo u ovom trenutku izvezli oko 300 tona goveđeg mesa.

„Može neko postaviti pitanje zašto samo toliko. Objekti u kojima se prerađuje moraju biti specijalizovani i moraju imati posebne uslove, jer ne sme doći do mešanja sa bilo kojom drugom vrstom mesa”, objasnio je ministar.

Naveo je da trenutno imamo svega četiri objekta u Srbiji koja imaju takvu licencu, od kojih su dva na prostoru raškog okruga, jedan na prostoru centralne Srbije, a jedan u Valjevu.

„Sve to zajedno kada se skupi je tri puta manje od onoga što će Srem Šid da radi”, kazao je on.

Nedimović je istakao da imamo za sada dovoljno goveda za ispunjavanje kvote od 5.000 tona, ali ne i kapaciteta da je preradimo.

„Očekujem polovinom sledeće godine da ćemo biti potpuno na zelenoj grani i da ćemo moći sa turskim kolegama da razgovaramo o povećanju kvote”, istakao je on.

Ukazao je da imamo šansu za poslove oko sunocekretovog ulja sa Turskom.

„Dobili smo kvotu bescarinskog uvoza od 45.000 tona u Tursku. Zahvaljujući tim sporazumima imamo ove godine 20 odsto više sunocekrata na njivama nego što je bilo protekle dve i po decenije bilo”, naveo je ministar poljoprivrede.