- TRŽIŠTE - /21.09.2018./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 16.00 din/kg , pšenica 19.00 din/kg , soja 35.80 din/kg ; /21.09.2018./ Berza u Čikagu: kukuruz 14.15 din/kg , pšenica 19.28 din/kg , soja 31.32 din/kg ; /21.09.2018./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 12.41 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 27.51 din/kg ; /21.09.2018./ Berza u Parizu: kukuruz 20.92 din/kg , pšenica 23.85 din/kg , soja - ;

NEDIMOVIĆ: OD OKTOBRA OTKLANJAMO POSLEDICE SUŠE

 

Beograd , 22. septembar 2017.

Izvor: Dnevnik

  • Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da je Srbija ispunila sve uslove za odobrenje akreditacije za pretpristupne fondove EU za ruralni razvoj (IPARD). 

Nedimović je najavio da će u narednim nedeljama biti ponuđen koncept pomoći poljoprivredicima za otklanjanje posledica suše.

"Moramo da vodimo računa da država nema kapicitet da uvek kompezuje štete. Naravno država će naći načina da pomogne. Imamo dva seta mera, opšte i ciljane", rekao je ministar Nedimović za RTS i dodao da će se sa merama krenuti u prvim danima oktobra.

Takođe je dodao da će uprkos suši naša zemlja imati dovoljno hrane i za izvoz.

Ministar poljoprivrede kaže da su načinjeni maksimalni napori u cilju otklanjanja svih blokirajućih faktora, zbog čega očekuje da se do kraja godine raspiše i prvi poziv za sredstva iz IPARD fondova. 

"U novembru ćemo imati inspekciju. Mi smo uradili sve što smo morali. Očekujemo pozitivnu ocenu i prvi poziv za IPARD u prvoj nedelji decembra", rekao je Nedimović.

Govoreći o suši i merama koje će država preduzeti, ministar ističe da ima dovoljno hrane za domaće potrebe.

"Imamo realan problem sa sojom koju ćemo morati i da uvozimo jer nema dovoljno kvalitetne soje za domaće potrebe, što se tiče kukuruza imamo ga dovoljno kako za domaće potrebe tako i za izvoz", naveo je on.

Kako je dodao, što se tiče ratarskih, voćarskih i povratarskih kultura, imamo ih apsolutno u dovoljnim količinama ne samo za naše tržište već i za izvoz i nema neke velike bojazni.

Ističe da će država pomoći ali i da poljoprivredni proizvođači treba da budu svesni da poljoprivreda ima svoje izazove i rizike.

"Država nema toliki kapacitet, ne može uvek kad se desi nešto negativno da država bude ta koja će da kompezuje štetu. Moramo da budemo svesni da je poljoprivreda ima svoje izazove i rizike kojih moraju svi poljoprivredni proizvođači da budu svesni tokom svoje proizvodnje", objašnjava ministar.

Na pitanje da li bi zbog manjeg roda moglo da dođe do drastičnih poremećaja cena na tržištu, ministar kaže:

"Apsolutno ne. Neće doći ni do kakvih poremećaja. U ovom trenutku imamo takvu situaciju da ne može doći do ekstremnog iskaknja u tom pogledu tako da ne očekujemo nikakave poremećaje na tržištu", objasnio je on.

Država je, kako je istakao, kroz konkurs za podsticaj mladih na selu omogućila mladim poljoprivrednicima ispod 40 godina da pokrenu svoj posao.

"Na konkurs Ministarstva se prijavilo 768 start-apova, mi ćemo odobriti 680 projekata i četiri miliona evra", navodi Nedimović uz napomenu da je kriterijum za izbor bio na bazi ekonomske isplativosti.