- TRŽIŠTE - /06.08.2018./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 15.70 din/kg , pšenica 18.00 din/kg , soja 36.50 din/kg ; /06.08.2018./ Berza u Čikagu: kukuruz 14.92 din/kg , pšenica 21.56 din/kg , soja 32.92 din/kg ; /06.08.2018./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 13.68 din/kg , pšenica 21.29 din/kg , soja 30.55 din/kg ; /06.08.2018./ Berza u Parizu: kukuruz 23.55 din/kg , pšenica 25.35 din/kg , soja - ;

NEDIMOVIĆ: SATELIT ČUVA DRŽAVNE NJIVE

 

Beograd, 19. jul 2018.

Izvor: Večernje novosti

  • Ministar Branislav Nedimović juče je najavio nove zakone u oblasti poljoprivrede. Subvencije za organsku proizvodnju. Uvođenje reda u otkup voća

Zakon o poljoprivrednom zemljištu, sa čijim predlogom Ministarstvo poljoprivrede izlazi na jesen, podrazumevaće da će se svaka parcela na kojoj država ima vlasništvo videti na satelitu i da će se, u svakom trenutku, znati šta se na njoj radi. To će, prema rečima ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, omogućiti vidljivost, pa će se u svakom trenutku znati ko proizvodi na tom zemljištu i šta, na koji vremenski period i za koju cenu. 

- Ukoliko se radi u suprotnosti sa ugovorom, on će se odmah raskidati i naplaćivaće se penali - poručio je juče ministar Nedimović, prilikom dodele novčanih nagrada najboljim organskim proizvođačima na sedmom konkursu NLB banke.

Do kraja godine trebalo bi da bude gotov još jedan zakon: o organskoj proizvodnji. Njime će biti predviđen poseban sistem subvencija za period konverzije sa konvencionalne proizvodnje u organsku proizvodnju.

- Prelazak na organsku proizvodnju podrazumeva strogo kontrolisano prskanje zemljišta, samo onim sredstvima koja su dozvoljena - objašnjava Nedimović. - Taj perod konverzije je najčešće tri godine i iziskuje ogromne troškove. Mi taj period moramo da ublažimo i da subvencijama pomognemo tim poljoprivrednim proizvođačima.

Ministarstvo radi i na predlogu zakona o regulisanju tržišta poljoprivrednih proizvoda, jer "nisu isto nameštaj i voće, koje može da izdrži 24 sata".

- Ovde je reč o skladištenju, pravilima igre otkupljivača i svih onih koji učestvuju u čitavom tom lancu - napomenuo je ministar. - Sa ministrom Ljajićem sam razgovarao i radimo na tome da nam se više ne ponovi situacija sa malinarima i višnjarima, da neko dođe i kaže - neću više da kupujem voće.