- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

NEDIMOVIĆ: U POLJOPRIVREDI IMA MESTA ZA NOVU TEHNOLOGIJU

 

Beograd, 27. oktobar 2016.

Izvor: Dnevnik

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović istakao je juče da u poljoprivredi i te kako ima prostora za primenu novih tehnologija, naglašavajući da one mogu doprineti povećanju konkurentnosti. On je, na otvaranju konferencije „Primena novih tehnologija u poljoprivredi“, u Privrednoj komori Srbije (PKS) kazao da je, na primer, potrebna nova tehnologija kako bi znali šta se dešava na našem poljoprivrednom zemljištu.

-      Nama nedostaje elementarna stvar. Nemamo alate da u svakom trenutku znamo šta se dešava, ne na svakoj parceli, ali barem na užem prostoru, da vidimo koje su kulture prisutne i šta se s njima dešava, kao i da li je državno zemljište uzurpirano ili ne - objasnio je Nedimović.

On je naglasio da bez savremenih tehnoloških rešenja ne može dati odgovor na pitanja o državnom zemljištu, te kazao da trenutno Ministarstvo radi sa Svetskom bankom i GIZom kako bismo u okviru alata kojim država raspolaže mogli da se usmeravamao da na svakoj parceli znamo šta se dešava, prvenstveno da li se radi o njivi ili nečemu drugom. Nedimović je ukazao na probleme nasleđa, da se ne zna koje zemljsište ima koju namenu danas.

-      Na terenu se nalazi jedno, a u papirima drugo. To je beskrajan krug u kojem postajemo taoci samih sebe - konstatovao je on.

Iz tog razloga, prema njegovim rečima, primena savremenih tehnologija je neophodna i nužna, i najavio je da će ići u susret tome. Nedimović je kazao da će pružiti svaku podršku kako bismo iskoristili u budućnost potencijale koje nauka pruža. Naveo je da smo opet suočeni sa problemom isteka zaštitnih mera za mleko, te dodao da tehnologija pomaže da kontrolišemo kvalitet i omogući državi da podstiče što je kvalitetno i konkurentno.

-      Meni je ideja da radimo isključivo sa onim što povećava konkurentnost, a ne socijalnom demagogijom. Ako i gde ima prostora,  ima prostora u poljoprivredi za nove tehnologije - zaključio je on.

Predsednik PKS Marko Čadež rekao je da jedan od stubova nacionalne konkurentnosti kompanija pojedinačno, njihovog tržišnog uspeha i održivog razvoja, kome težimo, jesu znanje i inovacije, a preduslov veće proizvodnje, izvoza i produktivnosti je tehnološko osavremenjavanje naše privrede. On je preneo da je, tokom obilaska svih krajeva Srbije, imao prilike da upozna mlade ljude koji koriste nove tehnologije u poljoprivredi za izvoz, ali je sa žaljenjem konstatovao da se inovacije u poljoprivedi ne koriste dovoljno za naše tržište. Čadež je istakao da je u sektoru agrara video da pre svega mladi koji koriste nove tehnologije, te da je neophodno još veće povezivanje poljoprivrede i nauke.

-      Privreda od nauke očekuje da pre svega sazna šta je čeka u budućnosti, a akademaska zajednica usmerava se na rešavanje problema. Univerziteti i institutiti očekuju od privrede da dobiju informacije koje bi ih usmeravale ka programima i tehnikama edukacije u skladu sa potrebama kompanija - objasnio je on. - I privreda i nauka od države očekuju da održi stabilnost, da obezbedi predvidivost, da olakša pristup izvorima finansiranja i da nagrađuje najbolje - naglasio je Čadež.

Ono što ohrabruje, zaključio je on, jeste činjenica da je sve više startapova mladih koji koriste nove tehnologije u poljoprivredi. Više od trećine inovacija, koje su kandidvane u akciji „Najbolja tehnološka inovacija“ kako je naglasio, upravo je iz oblasti poljoprivrede. (Tanjug)