- TRŽIŠTE - /18.07.2018./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 16.00 din/kg , pšenica 16.50 din/kg , soja 39.50 din/kg ; /18.07.2018./ Berza u Čikagu: kukuruz 13.85 din/kg , pšenica 18.41 din/kg , soja 31.37 din/kg ; /18.07.2018./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 12.65 din/kg , pšenica 17.59 din/kg , soja 29.11 din/kg ; /18.07.2018./ Berza u Parizu: kukuruz 20.22 din/kg , pšenica 21.96 din/kg , soja - ;

NELEGALNO KORIŠĆENJE POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA

 

Subotica, 21. jul 2016.

Izvor: RTV

Pojedine vojvođanske opštine suočavaju se sa problemom nelegalnog korišćenja državnog zemljišta. Iako u Subotici ova pojava nije izražena, kao i nekim drugim gradovima i opštinama, lokalna samouprava donela je odluku po kojoj će svima za koje se utvrdi da nelegalno obrađuju zemlju skinuti letinu i kazniti ih novčano. Zakupci zemljišta pozdravljaju ovu meru.

Norbert Engi iz Subotice bavi se poljoprivredom već deset godina. Ima svoju farmu svinja, proizvodi meso za potrebe sopstvene klanice. Da bi podmirio potrebe svinja za hranom, Engi je jedan od mnogih u

Subotici koji zakupljuje državnu zemlju, a odluku lokalne samouprave da sankcioniše uzurpatore zemljišta vidi kao korak u borbi protiv nelojalne konkurencije.

-         Nama je najveća konkurencija nelegalna konkurencija i protiv toga treba da se borimo, jako je teška situacija – kaže Norbert Engi.

Skupština grada usvojila je nedavno odluku po kojoj će svi oni koji budu uzurpirali državno zemljište, odnosno koristili je nelegalno, ostati bez letine, a biće i kažnjeni plaćanjem tri prosečne zakupnine po hektaru. S obzirom da u Subotici nije bilo slučajeva uzurpacije, lokalne vlasti ovu odluku smatraju više preventivnom.

-         Ja znam da je to ozbiljan problem u celoj Vojvodini, ali mi u Subotici, hvala bogu, nismo previše imali probleme sa uzurpatorima. Bilo je, ima i ove godine, na manjim parcelama uzurpatora, ali moram istaći da ovde u Subotici nije taj problem tolike veličine kao što je na primer u Somboru ili u Gakovu ili u nekim drugim opštinama – mišljenja je Šimon Ostrogonac, član Gradskog veća zadužen za poljoprivredu.

U lokalnj samoupravi očekuju da će primena nove odluke, proistekla iz državnih zakona, u potpunosti iskoreniti nelegalno korišćenje zemljišta.