NEOČEKIVANI SKOK CENE KUKURUZA

Domaće i svetsko tržište

Novi Sad, 9. jul 2010.

Od podne do zaključivanja berze u Novom Sadu kukuruz je sa 17,50 dinara došao na 18 plus PDV. Međutim, cene ne miruju ni na svetskim berzama. Tako se ovo žuto zlato na berzi u Francuskoj prodaje po ceni od 17,78 dinara, Budimpešti po 15,17 dinara, Čikagu 12,11 dinara. Prema saznanjima do kojih je došao „AgroServis” rast cene kukuruza vezan je za obaveze domaćih izvoznika i za njihovu lošu procenu kod ugovaranja isporuke. Naime, oni su očekivali da će u ovo doba u Srbiji biti mnogo više kukuruza, nego što se zapravo dogodilo, i da će cena biti povoljnija. Lageri kukuruza u Srbiji od prošle godine nisu dobro utvrđeni i statističke procene o tome da mi imamo oko 2,5 miliona tona za izvoz nisu bile tačne i sada taj ceh plaćaju izvoznici, jer cena na našem tržištu prevazilazi većinu ponuda u svetu.
Sve ove berze takođe imaju skok cene pšenice mnogo veći nego što je to karakteristično u poslovanju ovih trgovačkih kuća.
Pšenica na svetskim berzama takođe beleži porast cene i to od 10 do 16,44%, što se za ovu žitaricu smatra izuzetno velikim skokom. Cena pšenice u Budimpešti je 14,58 dinara, u Čikagu 16,05, u Parizu 16,40, a na berzi u Novom Sadu pšenicom novog roda se nije trgovalo.
Novi rod pšenice mimo berze je juče tokom popodneva prodavan po 13,50 dinara i sa manjom hektolitarskom težinom od 76 kg/hl.