(Ne)poslovnost

 

RASTE NEZADOVOLJSTVO POLJOPRIVREDNIKA IZ UTRINA ZBOG PRODAJE 116 HEKTARA PLODNIH ORANICA U JAVNOJ SVOJINI OPŠTINE ADE

Ada, 05.04.2022.

Op┼ítina Ada ju─Źe je prodala plodnu njivu kao gra─Ĺevinsko zemlji┼íte usred atara KO Utrine, veli─Źine 1.164.946 m2, za 186.391.360 dinara, uz momentalnu uplatu od 46.957.840 dinara. Kupac je kompanija FOREST ENERGY doo iz Beograda-Zemuna, koja se obavezala da ─çe  na kupljenom zemlji┼ítu investirati  u objekte pet miliona evra i zaposliti pet ljudi. Ostvarenu prodajnu cenu od 13.500 evra po hektaru i ulaganje od pet miliona evra u neobjavljenu investiciju me─Ĺu ratarima u selu Utrine, pored ─Źijeg praga je prodata njiva, probudilo je nezadovoljstvo, jer su bili spremni da izdvoje isti novac za ove parcele.

Na licitaciji je bila samo pomenuta kompanija.

Poljoprivrednici iz Utrina smatraju da su u nameri opštine da proda svojinu od oko 116 hektara prvoklasne zemlje bili zapostavljeni, a da prema objavljenom pozivu za licitaciju su prepoznali da je zemlja namenjena nekom drugom, a ne njima za ratarsku proizvodnju.

Šta će nići posle pšenice?

Ovi, uglavnom, mladi ljudi su se opredelili da ostanu na selu i da uz ratarstvo gaje i stoku, po ─Źemu je nekada ovaj region i bio poznat. Oni stariji seljani Utrina ka┼żu da posle prodaje kombinata „Halas Jo┼żef”  pod ─Źudnim okolnostima nisu o─Źekivali da ─çe op┼ítina poljoprivredno zemlji┼íte pretvoriti u gra─Ĺevinsko i otu─Ĺiti za nepoznatu investiciju sa pet zaposlenih, a da selo za to ne zna.

Predsednik op┼ítine Zoltan Bilicki od poljoprivrednika je tra┼żio da mu poka┼żu pravni osnov za poni┼ítenje prodaje i da ─çe to odmah u─Źiniti. Ovim je, zapravo, pokazao da i dalje nije za svoje gra─Ĺane, jer zna da je model prodaje sa─Źinjen za „poznatog kupca” – ka┼żu poljoprivrednici i od Skup┼ítine op┼ítine zahtevaju da o ovome razgovaraju odbornici. ┼áta ─çe se sve dogoditi jo┼í oko prodaje oranica u ataru Utrina, zna─çe se uskoro, kada op┼ítina ima obavezu da ponudi ugovor prema kupcu, a u ovakvim slu─Źajevima ne postoje metode za proveru ulaganja.

Danas o ovoj temi u celom Potisju se pri─Źa u kuloarima, jer su znati┼żeljnici utvrdili da se kupac zemlji┼íta prvenstveno bavi prometom i preradom drveta i da nema obimniji finansijski promet preko svog ra─Źuna.

Prisutni na ju─Źera┼ínjoj licitaciji ka┼żu da potvrda o uplati avansa nije pokazana komisiji, ve─ç je konstatovano da je to u─Źinjeno.

Nije saop┼íteno ni ┼íta je kupac odlu─Źio da gradi na polju p┼íenice. Zanimljivo je da je novi vlasnik oranica prihvatio informaciju da je zemlji┼íte gra─Ĺevinski opremljeno, iako ima samo lokalni put na rubu njive i dalekovod.---
 
Subvencije --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---
---
 
Pregled Cena ┼Żitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Va┼í komentar na nove cene ┼żitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---