(Ne)poslovnost

 

U JEKU BORBE ZA OPSTANAK SELA, OPŠTINA ADA ZABORAVILA NA MLADE POLJOPRIVREDNIKE

Ada, 22.03.2022.

Op┼ítinsko ve─çe op┼ítine Ada objavilo je javno nadmetanje radi prodaje zemlji┼íta u javnoj svojini, koje je, navodno, iz poljoprivrednog prevedeno u gra─Ĺevinsko. Prema najavi da „nadoknada za izvr┼íenu procenu namene poljoprivrednog u gra─Ĺevinsko zemlji┼íte snosi lice koje pribavlja predmetno zemlji┼íte u svojinu” nije jasno da li je promena izvr┼íena ili ─çe biti obavljena kada se do─Ĺe do novog vlasnika?

Zemlji┼íte, koje je svrstano u ─Źetiri dela, je u katastarskoj op┼ítini Utrine, na ─Źijem podru─Źju ┼żivi i radi vi┼íe gazdinstava kojima su potrebne oranice za sto─Źarstvo, povrtarstvo i vo─çarstvo.

Vest iz op┼ítine Ada, da se vi┼íe od 100 hektara kvalitetnih oranica daje investitoru da bi zaposlio pet radnika uz podr┼íku op┼ítine i da obezbedi za tri godine upotrebnu dozvolu za svoj biznis, uzbudila je i uznemirila mlade poljoprivrednike u Utrinama, koji smatraju da je ceo postupak prodaje plodnih oranica, za bilo koji gra─Ĺevinski objekat, ┼ítetan za lokalnu zajednicu i da za takvu odluku Ve─ça op┼ítine Ada neko treba da snosi odgovornost i da se ceo postupak obustavi.

Poljoprivrednici iz Utrina zahtevaju hitan sastanak u op┼ítini Ada i s obzirom da je odluku donelo Ve─çe, organ koji je lako okupiti, o─Źekuju da se do 4. aprila poni┼íte celokupan plan. Ovi mladi poljoprivrednici tvrde da je korisnije svakome od njih ponuditi 8-10 hektara, nego dati jednom investitoru, ─Źija bi realizacija neimenovanog projekta na obradivom zemlji┼ítu zaposlila tri puta manje ljudi.

Poljoprivrednici iz Utrina, na sastancima pred odlazak na razgovor u op┼ítinu Ada, su ispoljili re┼íenost da ako ne uspeju da ubede ─Źelnike op┼ítine da je „ova ponuda za investitore, zapravo, usmerena protiv njih i ne svedo─Źi o dobroj nameri”, organizova─çe gra─Ĺansku neposlu┼ínost. Oni tvrde da je nova politika EU u agraru usmerena na podr┼íku mladima i za opstanak sela i da to va┼żi i za op┼ítinsko Ve─çe u Adi. O svom zapostavljanju obavesti─çe i Vladu Srbije.

HALO INSPEKTORI

Prema navali na plodne njive i pa┼ínjake, od raznih pojedinaca i lokalnih mo─çnika, moglo bi se zaklju─Źiti da u ovom sektoru cvetaju ru┼że. Bilo bi korisno saznati ko je potpisao i obrazlo┼żio prelazak poljoprivrednog u gra─Ĺevinsko zemlji┼íte, usred atara u Utrinama? Valja znati i ovo: malo koji korisnik dr┼żavnih oranica na osnovu investicija po┼ítuje ugovor i da lokalna zajednica od toga ima korist. Ne vide─çi u tome profit, dolazak u Srbiju je odlo┼żila velika klanica Tenis iz Nema─Źke. ┼áta se sve doga─Ĺa na prostoru AP Vojvodine sa pa┼ínjacima je povod za intervenciju nadle┼żnih organa. Osim ┼íto se pa┼ínjaci izdaju mimo zakona, uveliko se i preoravaju (slu─Źaj u Bavani┼ítu, okolini ─îoke, Kikinde, Zrenjanina, Bele Cekve...).---
 
Subvencije --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---
---
 
Pregled Cena ┼Żitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Va┼í komentar na nove cene ┼żitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---