- TRŽIŠTE - /13.09.2018./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 16.00 din/kg , pšenica 19.00 din/kg , soja 35.80 din/kg ; /13.09.2018./ Berza u Čikagu: kukuruz 13.39 din/kg , pšenica 17.53 din/kg , soja 30.58 din/kg ; /13.09.2018./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 12.22 din/kg , pšenica 17.11 din/kg , soja 27.22 din/kg ; /13.09.2018./ Berza u Parizu: kukuruz 20.70 din/kg , pšenica 23.28 din/kg , soja - ;

(Ne)poslovnost u malinarstvu

 

OSRAMOTILI SE HLADNJAČARI I POKAZALI GRAMZLJIVOST

Arilje/Novi Sad, 29. jun 2017.

Početak berbe maline godinama prati ista ili slična igra živaca o početnoj ceni između otkupljivača (uglavnom izvoznika) i malinara. Ove godine prva ponuđena otkupna cena je bila 110 do 140 dinara da bi danas dostigla 190 dinara po kilogramu (sa PDV).

Juče su se pojedini izvoznici branili od zahteva ovih voćara za veću  cenu kalkulacijama po kojima se njihov posao ne isplati ako im ne ostane 0,80 do jednog evra po kilogramu. Tvrde da bez te razlike beleže gubitke. Jasno, u tu priču ugrađeno je sve, od manipulativnih troškova do utroška energije, ali nije podatak po kojoj ceni se prodaje smrznuta malina i šta se kod njih dogodilo sa uvozom maline iz Poljske i miksiranjem sa našom? Gde je ta roba završila i koliko je na tom poslu ko dobio, odnosno izgubio?

Udruženja malinara su ove godine u dijalogu sa kupcima bila pripremljena i odlučna da argumentima dokažu da njihovi partneri na njih gledaju kao obične donosioce robe. Sva sreća, nisu svi bili gramzljivi i gledali samo svoju zaradu, poruka je iz Užica, Arilja, Čačka..., pa se uspostavljaju nove poslovne veze, jer je svima jasno da je rod manji, potrebe za potrošnjom veće i da će krajnja cena maline biti veća od danas pomenute – 190 din/kg. Prognozira se cena veća od 250 din/kg.

Faksimil iz arhive emisijeOtkos

Udruženja su otkrila monopolski dogovor o prvoj ceni i zatražila zaštitu od države, odnosno monopolske komisije. Ova komisija je troma, širokog prilaza u razmatranju i uvek ima zahteve za dopunu predmeta. Može se dogoditi da ocenu o monopolu objavi kada prođe berba.

 Objavljivanje ocene o monopolu i to što pre uticalo bi na špekulante u drugim granama poljoprivrede – najviše na uljarsku industriju u Srbiji. Istinu o ponašanju otkupljivača maline sada je razotkrila cena i stanje na tržištu, koje su malinari odlično procenili. Ove godine nećemo imati rod od 80.000 tona, već znatno manji i sasvim je izvesno da je to i ozbiljan razlog za utakmicu u otkupu. Maline su oštećene u malinarskim regionima i to je, zapravo, najveća šteta.

Malina u Vojvodini je dobro rodila i početak berbe se očekuje prvih dana jula sa cenom od 200-220 din/kg.

Zadruga malinara u Bačkom Dobrom Polju pokušava da obezbedi izvoz za sve svoje kooperante, čime bi se izbegao posrednički lanac u plasmanu.

Šta mogu da očekuju proizvođači uljarica?

Ove godine žetva suncokreta će početi rano, a završiće se kasno, sa manje zasejanih površina nego minule godine. Ova dužina žetve suncokreta pogoduje da se konačna cena zrna suncokreta odlaže i da se po receptu hladnjičara maline brane od niskih. Poučeni prošlogodišnjim ponašanjem prerađivača i izvoznika, koji su cene suncokreta povećavali simbolično i koje nisu odgovarale ratarima, ove godine njihova udruženja žele da čuju ponudu do 15. jula. Interesantno je da se ove godine pojavilo i nekoliko kompanija koje su nudile 370 evra za tonu suncokreta na zeleno, ali je ta ponuda kratko trajala.