- TRŽIŠTE - /10.03.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 15.20 din/kg , pšenica 19.40 din/kg , soja 39.55 din/kg ; /10.03.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 15.49 din/kg , pšenica 20.04 din/kg , soja 33.21 din/kg ; /10.03.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 14.88 din/kg , pšenica 15.93 din/kg , soja 31.44 din/kg ; /10.03.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.55 din/kg , pšenica 20.94 din/kg , soja - ;

NEPOZNATA OTKUPNA CENA PŠENICE

 

Novi Sad, 22. juni 2011.

Udruženje za poljoprivredu, prehrambenu industriju i vodoprivredu, zajedno sa Grupacijom registrovanih poljoprivrednih gazdinstava Privredne komore Vojvodine, danas su razgovarali o predstojećoj žetvi, tržištu i novim uredbama o trošenju Agrarnog budžeta.

Svi učesnici u raspravi izrazili su negodovanje što se najava o efikasnoj Vladi posle rekonstrukcije nije ostvarila, već se dogodilo suprotno.

Đorđe Bugarin, sekretar Udruženja za poljoprivredu, u detaljnoj analizi o mogućem ovogodišnjem rodu žitarica i industrijskog bilja,  naveo je da bez izvoza sa svim što proizvedemo možemo zatrpati naše tržište, pa je planirane subvencije države za izvoz ocenio kao nedovoljne u odnosu na mogući rod i devizni priliv.

- Bez donetog zakona o podsticajima za poljoprivredu i uz 10 odsto izdvajanja za agrar iz državnog budžeta, poljoprivreda u Srbiji će ostati nekonkurentna na inostranom tržištu – rekao je Bugarin.

- Nema opravdanja za kašnjenje u raspodeli Agrarnog budžeta i to zaslužuje da se kaže ko je odgovoran za to – zahtevao je Draško Danilović, predstavnik registrovanih gazdinstava. - Neke uredbe su bez značaja, kao ona o kreditima. Kada imate jedan kredit drugi ne možete da dobijete, a navedena kamata i nije mala. To za nas nije pomoć. Ništa pozitivno ne mogu preneti mojim seljacima u Kuzminu sa ovog sastanka. Otkupna cena pšenice se ne zna, koliko će kupiti država, još se ne zna, šta će biti u podsticajima iduće godine – nije poznato!

Iako se očekivalo da će danas neko od predstavnika agroindustrije ili njihovih asocijacija objaviti otkupnu cenu pšenice, to se nije dogodilo, kao što i predstavnici države nisu saopštili obim i cenu kupovine ovogodišnjeg zrna.

„AgroServis” je saznao da će Robne  rezerve prepustiti tržište prvih dana žetve mlinarima i trgovcima i da će svoju kupovinu objaviti polovinom jula. Ta cena, kako smo saznali, biće veća od one koja se tih dana bude pojavila na tržištu, a najmanji otkup na koji mogu računati poljoprivrednici je 100.000 tona.(AgroServis)