- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

NISKA CENA MLEKA GASI FARME

 

Novi Sad, 13. januar 2011.

 

Centralna asocijacija proizvođača mleka Vojvodine, uz prisustvo 250 najvećih kooperanata Imleka, Subotičke mlekare i Somboleda je ponovila nezadovoljstvo i zahteve zbog niskih otkupnih cena mleka i za ne činjenje prozvani su – Privredna komora Srbije i Ministarstvo poljoprivrede, jer nisu utvrdili najnižu cenu mleka i model po kome se formira otkupna cena.

Povećanje premije za mleko sa četiri na pet dinara za stočare nije dovoljno, pa se u zahtevima za rešavanje svog statusa prema državi ističu pozamašni iznosi. Tako za svako umatičeno grlo farmeri traže iz Agrarnog budžeta 250 evra i premiju za mleko od 0,11 evra i da se isplaćuju mesečno, a ne kvartalno. Kao pomoć farmeri vide i u ostvarenju zahteva da im se državno zemljište do 100 hektara dodeli u zakup bez nadoknade, na period od pet godina, a da se kvota za regresirano dizel gorivo sa 60 litara poveća na 200 litara po hektaru.

Za stabilizaciju snabdevanja mlekom oni očekuju da se iz Državnih robnih rezervi za njih odvoji pozajmica kukuruza, stočnog brašna, uljarica i repini rezanci, jer sadašnje cene ovih roba poskupljuju njihovu proizvodnju.

Asocijacija je donela i odluku da njeni članovi prestanu sa plaćanjem usluga pojedinim stručnim službama, od kojih, kako kažu, nemaju puno koristi.

Proizvođače mleka posebno je pogodila vest iz Imleka da je razlog za povećanje cena u trgovinama veća otkupna cena mleka. U trgovinama mlečni proizvodi  su skuplji za tri odsto. Najave da će se navodne otkupne cene mleka sa 33,10 dinara u dogledno vreme smanjiti za pet odsto opredeljuje mnoge da prekinu saradnju sa Imlekom.

- Po najnovijoj kalkulaciji, proizvođačka cena mleka dostiže 40 dinara, a i ta cena od 32 dinara koju mlekara nudi do naših proizvođača nije stigla od tog prošlog navodnog podizanja cene. Ovo je samo njihovo obećanje. Ovog časa ne želim da komentarišem šta će se sve dogoditi ako se ponovo naši zahtevi odbiju. Ali, znam da više nećemo nikoga poštedeti odgovornosti – kaže za „AgroServis” Sanja Bugarski, predsednica Asocijacije.

Ako se ostvari poruka velikog broja proizvođača da će ugasiti farme kada vrate kredite – onda će mleka u ponudi za otkup biti još manje.

I ova Asocijacija je je zamerila poslanicima Narodne skupštine što su izglasali najmanji Agrarni budžet u regionu.

Kao neophodne akte na nivou države Asocijacija ističe Zakon o mleku i Zakon o subvencijama sa razrađenim delom o stočarstvu.

 

                           (AgroServis)