- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

NOVA TEHNOLOGIJA SUŠENJA VOĆA NA PP „SAVA KOVAČEVIĆ” U VRBASU

 

Vrbas, 24. novembar 2011.

 

Mirotin Grupa iz Vrbasa, u čijem sastavu je Poljoprivredno preduzeće „Sava Kovačević”, od juče je bogatije za novi objekat – sušaru za voće. Reč je o pogonu u kome se sada može osušiti tokom dana 500 kilograma različitog voća. Specifičnost ovog sušenja ogleda se  u primeni takozvane osmotske dehidracije kao prve etape sušenja.

Ovu proizvodnju po tehnologiji Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, prof. dr Mirko Babić, vođa tima, ovako je obrazložio:

- Osmotsko predsušenje obavlja se u rastvoru šećera u vodi. Nakon odstranjivanja 30% do 50% vode iz voća osmotskim tretmanom, voće se dosušuje u klasičnoj sušari pomoću zagrejanog vazduha. Tokom celokupnog tehnološkog postupka voće je izloženo blagim temperaturnim dejstvima. Temperatura voća ni u jednom momentu ne prelazi vrednost od 45 stepeni celzijusa. Ovakav „prijateljski tretman” obezbeđuje veoma visok kvalitet i očuvanje svih gastronomskih i nutritivnih vrednosti voća. Odlukom da prihvati ovu tehnologiju sušenja voća i kupovinom opreme, između PP „Sava Kovačević” a.d. iz Vrbasa i Poljoprivrednog fakulteta iz Novog Sada ugovorana je stalna poslovna saradnja. Time su stečeni svi uslovi za proizvodnju voća sa naznakom „Proizvedeno po tehnologiji Poljoprivrednog fakulteta iz Novog Sada”. Rezultat svega je sušeno voće koje zadržava sve hranidbene vrednosti (naročito vitamine), boju, aromu i lep izgled – kaže dr Babić.

Svečanosti povodom puštanja u rad ovog pogona prisustvovao je veliki broj voćara, tehnologa i predstavnici različitih finansijskih institucija, jer se procenjuje da ova investicija u voćarskim i povrtarskim reonima može biti pogodno rešenje za ponudu trgovačkim lancima, pa i izvozu.

dr Ljuba Vračar

 

O ovoj investiciji dr Ljubo Vračar, poznati ekspert za doradu i preradu voća, za „AgroServis” kaže:

- Ovaj program ima šansu na tržištu i to posebno sušena kajsija i breskva, koje imaju više suvih materija. Ovo je lako primenljiva nova tehnologija i potpuno nov postupak u sušenju voća i potrebno je samo naći realnu prodajnu cenu. Na tržištu već ima mnogo proizvođača ovakvog ili slično sušenog voća. Najveći izvoznik je Turska. Oni obezbeđuju za kupce čak 65% suve kajsije, suvog grožđa... Od toga što smo pre dva veka izvozili i 42.000 tona suvih šljiva, danas smo malo zadržali naspram mogućnosti – kaže dr Ljuba Vračar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prva faza pripreme voća

U preduzeću „Sava Kovačević” znaju da je sušara tek prvi korak do ozbiljnog izlaska na tržištu, ali da je to nadgradnja voćarstvu, jer oni imaju oko 50.000 stabala jabuke, višnje, kajsije, šljive i dunje. Za tehnologiju sušenja, kako kažu, idealni su plodovi manje veličine, izuzev kod višnje, pa će ovde i malo voća preostati za destileriju koju žele da grade.

Mirotin Grupa je jedna od najvećih poljoprivrednih kompanija u Vojvodini i sa najviše različitih proizvoda.