- TRŽIŠTE - /06.08.2018./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 15.70 din/kg , pšenica 18.00 din/kg , soja 36.50 din/kg ; /06.08.2018./ Berza u Čikagu: kukuruz 14.92 din/kg , pšenica 21.56 din/kg , soja 32.92 din/kg ; /06.08.2018./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 13.68 din/kg , pšenica 21.29 din/kg , soja 30.55 din/kg ; /06.08.2018./ Berza u Parizu: kukuruz 23.55 din/kg , pšenica 25.35 din/kg , soja - ;

Novi broj lista „Gazdinstvo”

 

PŠENICA ĆE USKORO IMATI VEĆU CENU

Novi Sad, 31. jul 2018.

Danas je iz štampe izašao novi broj lista „Gazdinstvo” (131), u kom pretplatnici pored objavljenih konkursa: prvi, za dodelu podsticajnih sredstava za poboljšanje stočarske proizvodnje na poljoprivrednim gazdinstvima i za uvođenje EU standarda u objekte u kojima se vrši proizvodnja i prerada mleka u AP Vojvodini u 2018. godini i drugi,  za dodelu sredstava za sufinansiranje troškova uvođenja i sertifikacije sistema bezbednosti i kvaliteta hrane i proizvoda sa oznakom geografskog porekla u 2018. godini na teritoriji AP Vojvodine, mogu pronaći i zenimljiv izbor tekstova iz drugih listova, koji se odnose na poljoprivredu i život sela. Među izabranim tekstovima je i opširnija analiza o tome šta se događa sa vremenom u Evropi i kakve su prognoze. List ima i detaljan pregled cena berzanskih roba, žive stoke i mesa.

Dosije lista posvećen je pšenici gde se može pronaći odgovor šta će se dogoditi u trgovanju i kakav je kvalitet ovogodišnjeg hlebnog žita. dat je komentar o nedostatku razvrstavanja pšenice po kvalitetnim grupama. U upozorenju pre ovogodišnju setvu se kaže: pšenicu ne bi trebalo sejati u monokulturi - svake godine na istu njivu. Setva ove žitarice je višestruko značajna. Proizvodnja može doneti dobit i održati kvalitet zemljišta: guši korove, otvara vremenski i agrotehnički prostor za drugu setvu useva u julu, ostavlja dovoljno vremena za kvalitetnu obradu za jesenju setvu... U svim fazama razvoja pšenica se lako štiti i, ako se prati rast, mnoge bolesti i napadi štetočina mogu biti sprečeni. Bez kvalitetne proizvodnje zrna, u kome su ključne belančevine (četiri vrste – albumin, globulin, glijadin i glutenin), ne može se proizvesti ni kvalitetno brašno, a time i hleb. U praksi su sve više zastupljene durum pšenice, pogodne za pravljenje testenine, kolača... Kod nas se ovakva pšenica retko seje, jer se ne nudi veća cena.

Odgovor na pitanje – da li odmah ili kasnije prodati pšenicu, većina procena se svodi na tvrdnju da će pšenica imati uskoro veću cenu – reč je o pšenici dobrog kvaliteta.

List „Gazdinstvo” se prodaje putem pretplate, koju možete zasnovati pozivom na telefon 021/422-713 ili putem mejla: agroprofit.udruzenje@gmail.com