- TRŽIŠTE - /08.10.2018./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 14.20 din/kg , pšenica 19.00 din/kg , soja 36.50 din/kg ; /08.10.2018./ Berza u Čikagu: kukuruz 14.89 din/kg , pšenica 19.49 din/kg , soja 32.98 din/kg ; /08.10.2018./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 13.15 din/kg , pšenica 18.16 din/kg , soja 29.07 din/kg ; /08.10.2018./ Berza u Parizu: kukuruz 20.62 din/kg , pšenica 24.09 din/kg , soja - ;

Novi broj lista „Gazdinstvo”

 

MINISTAR BRANISLAV NEDIMOVIĆ: ROD PREVAZIŠAO I MAŠTU

Novi Sad, 4. oktobar 2018.

List „Gazdinstvo” u novom 133 broju prenosi razgovor koji je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović vodio sa novinarkom Oliverom Simić Milošević u emisiji „U središtu pažnje” Radio Beograda.

Odgovarajući na pitanje o poljoprivrednoj proizvodnji u Srbiji, Nedimović je rekao:

  • Vrlo je interesantno posmatrati desetogodišnji prosek u poljoprivredi po osnovu svih kultura koje su najdominantnije na prostoru Srbije. Kad uzemete deset godina, od 2007. do 2017. godine, one koje su bile naročito izdašne, kao 2016., i one godine koje su bile problematične, puput 2017, 2011. ili 2012, možete da vitite da mi gotovo u svakoj kulturi imamo rast najmanje 15-20%, negde čak 50-60%. U prethodnoj godini je država imala suficit u poljoprivredi od 1,7 milijardi dolara, 3,9 milijardi je bio izvoz, 2,2 milijarde evra je bio uvoz kada je u pitanju poljoprivreda i hrana. Mislim da to dovoljno govori. Mi sa svakom zemljom u okruženju imamo suficit.

O situaciji u stočarstvu Nedimović je naglasio, što se tiče govedarstva i ovčarstva, da su trendovi dobri i u narednih 10 do 15 godina očekuje se stalna uzlazna putanja. Što se tiče svinjarstva, kako kaže, tu je situacija nešto drugačija, jer populacija koja koristi svinjsko meso se stalno smanjuje, a sa druge strane i trendovi u ishrani su takvi da se sve manje koristi svinjsko meso.

  • Ono gde mi treba da napravimo iskorak je ka finalnim proizvodima od svinjsog mesa. Ne da pravmo klasično svinjsko meso, nego finalne proizvode koji idu i tu imamo dobar prostor za zaradu. Stočarstvo je najkompleksniji deo poljoprivrede, jer treba najviše fizičke radne snage i to mladih, koji se retko odlučuju za poljoprivredu. Zato smo krenuli sa ovim grantovima i startapovima u poljoprivredi, gde baš insistiramo na stočarstvu – rekao je ministar Nedimović.

List „Gazdinstvo” i Udruženje „Agroprofit” pronalaze prodavce „dobre poljoprivredne prakse” na tržnicama u Novom Sadu, o čemu list donosi poseban prilog.

Ovaj program finansira Grad Novi Sad, a među prvima priznanje za dobru poljoprivrednu praksu primiće Vladimir Vozar iz Kisača, koji godinama sa familijom i preduzećem Biofarma „Vozar” snabdeva Novosađane organskim povrćem.

  • Radimo na 12,5 hektara, što je za organsku proizvodnju puno, a nama zbog uslova – dovoljno. Na tržnicama na Limanu i Detelinari stiže desetak naših proizvoda, zavisi od sezone – kaže Vladimir. – Ponosan sam na naše kupce, jednostavno mi smo prijatelji, jer smo uspostavili stalnu vezu koja se u minule dve decenije povećavala.

U novom broju „Gazdinstva” je i tekst – analiza o razvoju poljoprivrede. To je tema kojom se bavio prof. dr Radovan Pejanović.

Među aktuelnim temama je i opširan komentar i više procena o minuloj žetvi pšenice i novoj setvi. Tako čitaoci mogu da saznaju zbog čega mlinari traže uvoz pšenice i kako sejati pšenicu za poznatog mlinara. To će biti jedna od tema u sledećem broju lista.