Novi događaj u Mačvi

 

DANI PAPRIKE U RAVNJU

Ravanj, 19. septembar 2017.

Dan paprike, koji u nedelju 24. septembra 2017. godine, u Ravnju (Mačva), organizuje Udruženje povrtara „Ravnjanska kapija” i Agencija za ruralni razvoj grada Sremska Mitrovica,  je nova u kalendaru ruralnih i gastro priredbi. Pomenuto udruženje navršilo je godinu dana i steklo veliki broj članova i prijatelja, pa je Dan paprike došao kao dar svima koji gaje i prerađuju papriku. Već od 9 časova počinje pripremanje ajvara, a od 10 časova merenje paprika za utvrđivanje najteže.

Uz folkloraše i tamburaše iz Sremske Mitrovice seoski učenici će u likovnoj radionici pokazati kako su razumeli stih „Išli smo u Afriku da sadimo papriku”!

Posebna atrakcija biće fudbalski meč između proizvođača paprike – Paprikari i Opštinari.

Paprika je veran saputnik kroz čitav život, kažu domaćini. Ima je u onim jelima po kojima se pamti detinjstvo, a čiji se recept može opisati kao „ni od čega nešto“. Tako već generacije dece jedu „hleba, masti i paprike“, jelo skromnog imena i bogate istorije.

Jedni se na papriku mršte, aforistički je nazivajući nejestivim delom punjene paprike, a drugi je toliko vole da joj posvete čitavu manifestaciju. Tako se u Ravnju, u mačvanskom delu Sremske Mitrovice, organizuju Dani paprike. Taj kraj poznat je po paprici krupnog ploda, koja kao da je stvorena za ajvar i zimnicu. Ravnjanci su nekoliko decenija posvetili selekciji, ukrštanju i stvaranju svoje sorte koju često nazivaju Ravnjanska kapija.

Svoje proizvode će izložiti članovi udruženja “Ravnjanska kapija”, kao i svi zainteresovani Ravnjanci, jer kako i sami kažu “u Ravnju svaka druga kuća gaji papriku”. Specijalitete od ove gastro delicije ponudiće udruženja žena i seoska turistička domaćinstva iz Mačve i Srema. Od jutra će se paprika pripremati i peći na razne načine, čistiti, mleti, kuvati sa tajnim sastojcima, te će se gotov ajvar spremati u teglice. Priprema ajvara je takmičarskog karaktera, svim posetiocima je dozvoljena degustacija, a biće izabrana i najteža paprika. U okviru događaja, domaćin će organizovati i kulturno umetnički program, sportska dešavanja i likovnu radionicu za najmlađe.

Ajvar se u jesen tradicionalno priprema za zimnicu, pravi se od crvene paprike, patlidžana, ljute paprike, te sitnih tajnih sastojaka. Ajvar je jedan od najukusnijih specijaliteta balkanske kuhinje i enigma našeg područja: da li je namaz, prilog ili jelo? Saznajte najbolje recepte i stare gastro običaje upravo u Ravnju – kaže se u pozivu. Biće organizovana i prodaja paprike po nižoj ceni.