- TRŽIŠTE - /10.12.2019./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 14.82 din/kg , pšenica 19.00 din/kg , soja 38.00 din/kg ; /10.12.2019./ Berza u Čikagu: kukuruz 15.15 din/kg , pšenica 20.82 din/kg , soja 35.09 din/kg ; /10.12.2019./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 14.95 din/kg , pšenica 15.75 din/kg , soja 32.85 din/kg ; /10.12.2019./ Berza u Parizu: kukuruz 19.39 din/kg , pšenica 21.50 din/kg , soja - ;

NOVINARI IZ KINE SNIMAJU EMISIJU O SRPSKOJ POLJOPRIVREDI

 

Beograd, 29. novembar 2019.

Izvor: Tanjug

  • Novinari iz Kine u poseti su Srbiji, gde snimaju emisiju o srpskoj poljoprivredi, kinesko-srpskoj saradnji u toj oblasti

Novinari iz Kine u poseti su Srbiji, gde snimaju emisiju o srpskoj poljoprivredi, kinesko-srpskoj saradnji u toj oblasti, koja ─çe biti emitovana na dr┼żavnoj televiziji te zemlje.


Prvog dana sastali su se sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovi─çem, na planta┼żi jabuka i tre┼íanja Donera, u Rumi.

Novinare iz Kine interesovalo je, izme─Ĺu ostalog, da li je ministar Nedimovi─ç bio u Kini, da li je probao kinesku jabuku, kakva je razlika izme─Ĺu kineske i srpske jabuke, u kom pravcu ─çe se razvijati saradnja Kine i Srbije.

"Bilo mi je drago ┼íto mo┼żemo da ka┼żemo da na┼ía srpska jabuka ide na tr┼żi┼íte Evropske unije, koja je najzahtevnija ┼íto se ti─Źe kvaliteta. S druge strane, rekao sam im za ┼żitarice, da proizvodimo tri puta vi┼íe kukuruza i p┼íenice nego ┼íto nam treba, jer to je najjeftinija roba, ali i da moramo poja─Źati prera─Ĺiva─Źku industriju da bismo mogli da zadovoljimo ne samo kinesko, ve─ç i bilo koje drugo tr┼żi┼íte", rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimovi─ç.

On ka┼że da su kupci iz Kine veoma zainteresovani za srpske proizvode.

"Kineske kompanije ┼żele da ula┼żu u proizvodnju goveda i ne samo da to rade, nego ┼żele i da ula┼żu u kooperante, odnosno srpske poljoprivrednike", ka┼że Nedimovi─ç.

Producent novinarske ekipe iz Kine, direktor Centra za proizvodnju emisija o poljoprivredi, Zhao Zekun ka┼że da ─çe vest njihovog novinarskog izve┼ítaja biti da Srbija ima plodno zemlji┼íte, odlli─Źne poljoprivredne proizvode i ogroman potencijal za unapre─Ĺenje srpsko-kineske saradnje u toj oblasti.

"Mi smo zainteresovani za srpske ┼żitarice, povr─çe i meso. Time ─çemo se baviti i u na┼íoj emisiji koju snimamo u Srbiji, a koja ─çe biti emitovana na dr┼żavnoj televiziji Narodne Republike Kine", ka┼że Zhao Zekun.

Novinare iz Kine ministar Nedimović upoznao je sa stanjem u srpskoj poljoprivredi. Rekao im je da se u Srbiji od ukupno sedam miliona stanovnika, 550.000 gazdinstava, dakle jedna trećina, bavi poljoprivredom, te da je nekada bilo mnogo više.

"Obra─Ĺujemo ─Źetiri miliona hektara zemlje, 1,9miliona hektara je pod ┼żitaricama, najvi┼íe kukuruza, suncokreta i soje. U poslednjih deset godina u Srbiji ima dosta ovakvih modernih planta┼ża, poput Donere, gde se sada nalazimo, zato ┼íto imamo dobre trgovinske sporazume", objasnio je ministar Nedimovi─ç.

On je novinarima iz Kine naglasio da Srbija najvi┼íe zvozi na tr┼żi┼íte Evropske unije, a da na azijsko tr┼żi┼íte najvi┼íe izvozimo vo─çe.

"Po─Źetkom slede─çe godine izvozi─çemo jabuke u Kinu, treba da dobijemo sertifikat, a govedinu, jagnjetinu i vino po─Źeli smo da izvozimo u poslednjih godinu i po dana. Nedavno smo dobili sporazum i za izvoz piletine. Jedino nas malo mu─Źi ┼íto je Kina daleko, 45 dana roba putuje brodom, pa su tro┼íkovi transporta ve─çi, ali kad bude zavr┼íena pruga Beograd - Budimpe┼íta i transport ─çe biti olak┼ían", ka┼że Nedimovi─ç.

Doma─çin planta┼że Donera po─Źastio je goste iz Kine doma─çom rakijom ┼íljivovicom, koju su kineski novinari ocenili kao odli─Źnu, uz opasku da se nadaju ─çe se "srpska ┼íljivovica ┼íto pre na─çi na kineskom tr┼żi┼ítu".