"Novosti" u poseti firmi "Ćorić agrar", jednom od glavnih dobavljača „Somboleda"

 

IMAO JUTRO ZEMLJE, A SADA 308 ZAPOSLENIH

Bašaid, 31. januar 2017.

Izvor: Večernje novosti

Krsta Ćorić u privatluk je zaplovio s tek  navršenih 20 leta. Beše to pre 33 godine. Od kapitala je imao jutro porodičnog imanja, od paorskih poslova okorele dlanove, ali i fanatičnu želju da se otrgne od nemaštine. Rano je, objašnjava, stekao uverenje da čovek, da bi uspeo, mora da zna šta hoće i koliko može, zaključivši da su znanje i radne navike, bez obzira na to čime se bavi, nešto bez čega nema uspeha.

Od prvih zarada Krsta je pazario jutro oranice, uporedo trgujući s polovnom mehanizacijom, koju je popravljao. Te dve delatnosti nikada nije razdvajao. Vremenom je jačao, širio posed, ponajviše u agraru tražeći šansu, koju, već na prvi pogled je jasno - uvek maksimalno iskoristi. Danas je Krsta Ćorić, što bi se reklo, biznismen od formata. Posluje sa četiri svoje firme - sa centralnom “Ćorić agrar” u Bašaidu, u kojem živi sa suprugom i četvoro dece, a tu su i “Ki petrol”, “Graničar" u Konaku i preduzeće u Hajdučici. U njegovom poslovnom sistemu ukupno je 308 zaposlenih.

- Raspolažem s ukupno 10.500 hektara oranica, na kojima su, po ustaljenoj praksi, zastupljene istovetne kulture, obavezno pšenica, kukuruz, suncokret i soja, a povremeno, po potrebi, semenski kukuruz i semenska pšenica - napominje Ćorić. - Uporedo se bavim stočarstvom. Držim samo muzne krave i junice. Imam dve farme, ovde u Bašaidu i u obližnjim Melencima, koje sam svojevremeno kupio. Nastojimo da oba poslovna objekta u potpunosti rekonstruišemo i, koliko god se može, popunimo. Na farmi u Bašaidu je 450 visokomlečnih krava muzara, a 450 u Melencima. Obe farme registrovane su, inače, na 1.250 grla.

Ćorić dnevno otkupljivačima, među kojima je najznačajniji “Somboled”, isporuči oko 17.000 litara mleka. Svu količinu izmuzenu u Melencima od pre tri godine, kada je sklopljen ugovor, preuzima “Somboled”. Na obostranu korist, naglašava naš sagovornik:

- Veoma sam zadovoljan saradnjom sa ovom kompanijom. Nikakvog nesporazuma, a kamoli problema koji bi blokirao posao. Sve je maksimalno korektno. Mi smo, naravno, uvek pouzdani i precizni prilikom isporuke, kao i “Somboled” kada je plaćanje u pitanju. Sve što se dogovorimo oni sprovedu u delo. I mi se, naravno, držimo takve poslovne filozofije. Tako se, inače, radi ako držiš do ugleda i opstanka na tržištu.

I nisu još Ćoriću presahle poslovne ambicije. Naprotiv. Svestan je, veli, da su razvojni planovi neizostavna karika uspešnosti u kontinuitetu. Upravo se upustio u veliki investicioni poduhvat. Uporedo, obnavljajući postojeće štale, gradi dve savremene govedarske farme, koje treba da se završe ovog proleća. Na taj način dnevnu isporuku mleka podići će na 25.000 litara.  

SIGURAN U SVOJ DžEP

Uz Ćorićeve obe nove farme muznih krava, koje će, utanačeno je, funkcionisati po najvišim standardima, uporedo niču i adekvatna biogasna postrojenja. U Melencima se gradi i savremeno izmuzilište. U ovaj poslovni poduhvat vlasnik ulaže oko 15 miliona evra sopstvenih sredstava. U finansijskim transakcijama, prilikom kupovine i plaćanja obaveza, oslanja se, kako kaže, isključivo na svoj džep.

USTAJE S PRVIM PETLOVIMA

Krsta je u pravom smislu - fanatik. Napominje da se i danas drži navike stečene na rodnom salašu u ataru Mola, koju su mu, kao jedincu, usadili siromašni roditelji. Svakog dana obavezno ustaje u pola pet, a u šest sati već je u kancelariji. Počinje da radi, pa dokle posao potraje. Pojašnjava takvo ponašanje konstatacijom - da ponajviše rano jutro i prepodne u poljoprivredi, ali i inače, donose berićet.