- TRŽIŠTE - /28.11.2019./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 14.30 din/kg , pšenica 19.35 din/kg , soja 37.70 din/kg ; /28.11.2019./ Berza u Čikagu: kukuruz 15.24 din/kg , pšenica 20.73 din/kg , soja 34.60 din/kg ; /28.11.2019./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 14.72 din/kg , pšenica 15.87 din/kg , soja 32.20 din/kg ; /28.11.2019./ Berza u Parizu: kukuruz 19.52 din/kg , pšenica 21.55 din/kg , soja - ;

Drugi pišu

OPREZNO SA ANTIBIOTICIMA NA DOMAĆIM FARMAMA

 

Novi Sad, 29. novembar 2019.

Izvor: Politika

  • Veterinarska komora Srbije upozorava proizvođače da moraju da postanu svesni štetnih posledica nekontrolisane upotrebe ovih lekova

Jedno od rešenja za neodgovornu upotrebu antibiotika u lečenju životinja na farmama jeste stroža kontrola prodaje ovih lekova na crnom tržištu. Nekontrolisana upotreba ove vrste lekova dovela je do toga da su bakterije postale rezistentne na neke od njih, pa je u lečenju potrebno primenjivati veće doze, a pojedini su postali neupotrebljivi.

PRILIKA DA MLADI POLJOPRIVREDNICI PODMLADE MEHANIZACIJU

 

Šabac, 27. novembar 2019.

Izvor: RTS

  • Interesovanje mladih šabačkih poljoprivrednika za nabavku nove mehanizacije uz pomoć države, nikada nije bilo veće. Visina podsticaja je 75 odsto od vrednosti investicije bez poreza na dodatnu vrednost, a kupuje se nakon uplate novca.

Mladi poljoprivrednici zemljište uglavnom obrađuju mašinama koje su starije od njih. Za unapređenje i proširenje proizvodnje od koje žive, nova i savremena mehanizacija im je, neophodna.

Zadrugarstvo na delu

 

DEDA I UNUK UZGAJAJU OVCE SA FRANCUSKIM PEDIGREOM

Knić, 18. novembar 2019.

Izbor: Večernje novosti

  • Dragutin Đurić i Marko Anđelković iz sela kod Knića osnovali farmu ovaca sorte "il de frans"

Mala farma ovaca u selu Balosava kod Knića, još je jedna dobra priča o zadrugarstvu u Srbiji. Deda i unuk, Dragutin Đurić (78) i Marko Anđelković (31), uzgajaju ovce sa francuskim pedigreom - il de frans. Za tri godine, koliko farma postoji, kolekcije od 50 umatičenih "francuskinja" već su nagrađivane na sajmovima stočarstva.

Pogled u trgovački semafor

 

PREPOLOVLJEN UVOZ SVINJA IZ HRVATSKE

Novi Sad, 14. novembar 2019.

Branislav Gulan

  • Ukoliko prasići iz Nemačke i Slovačke zavladaju srpskih tržištem, a skoči cena svinjetine u mesarama i trgovinama, doći ćemo do stava da će drumovi poželeti svinja iz Hrvatske, ali njih ni tamo više biti neće  

Kada je u 2014. pokrenut izvoz svinjskog mesa za Rusiju trenutnu korist od tog posla osetili su svinjari u Hrvatskoj i Mađarskoj – uvoz živih svinja povećan je sa 13.000 hiljada tona u 2013. (5,9 iz Hrvatske i 7,1 iz Mađarske) na 34,4 u 2014. (18,7 i 15,2, respektivno), ali je brzo oboren na 15.100 hiljada tona u 2015. i 3.100 u 2016.

BELI LUK DOBAR POSAO ZA PORODICU I ZA CELO SELO

 

Čoka, 13. novembar 2019.

Izvor: Dnevnik

  • Da je za biznis najvažnija ideja, pokazala je i priča Mikloša Mihoka iz Vrbice u opštini Čoka, koji je, razamatrajući čime bi se mogao baviti, odlučio da seje prolećni beli luk i tako se u poslu priključi meštanima

Meštani su osnovali Udruženje „Vrbički prolećni beli luk” i zaštitili ga oznakom geografskog porekla.Mihok ima 31 godinu, završio je gimnaziju i sedam-osam godina je radio u Novom Sadu, a onda se pre dve godine vratio iz grada kući, registrovao gazdinstvo i krenuo u posao .

NOVI ŽIVOT „AGROŽIVA” U ŽITIŠTU

 

Žitište, 13. novembar 2019.

Izvor: Dnevnik.rs   

  • Firma „Premijum čiken“, koja u Žitištu posluje u objektima nekadašnjeg giganta „Agroživ“, beleži sve bolje rezultate i širi proizvodnju i mrežu kooperanata.

– Sada je ovde zaposleno 285 ljudi – kaže generalni direktor kompanije „Premijum čiken“ Saša Stojanović. – Tome treba dodati i oko 370 kooperanata, a ceo sistem u koji je firma uključena ima više od 2.000 radnika. Od preuzimanja „Agroživa“, koji je januara 2017. godine kupljen iz stečaja, mnogo je uloženo u oživljavanje i unapređenje živinarske proizvodnje.

DOMAĆINI SRBIJE: PORODICA PANTELIĆ VEKOVIMA GAJI VOĆE, JABUKE ĆE HRANITI I NJIHOVE UNUKE

 

Topola, 6. novembar 2019.

Izvor: Večernje novosti

  • Sa još pet domaćina osnovali zadrugu "Oplenački raj 2019. Blaznava"

Već tri veka na imanju Pantelića u Blaznavi kod Topole uzgaja se voće. Zoran (57) i njegov sin Vladimir (30) šesta su i sedma generacija voćara čije su plantaže jabuka na obroncima Rudničkih planina, ponos čitavog kraja. A da bi i unuke zadržao na selu i u poljoprivredi, Zoran je odnedavno sa još pet domaćina osnovao zemljoradničku zadrugu "Oplenački raj 2019".

DRON NAD NjIVOM, RATAR U HLADOVINI

 

Kraljevo, 6. novembar 2019.

Izvor: Politika

  • U malinjacima oko Kraljeva prvi put u Srbiji je demonstriran let bespilotne letelice namenjene tretiranju zasada iz vazduha

Umesto da traktorom prska njivu, poljoprivrednik odmara u hladu, dok njegovu oranicu iz vazduha hemikalijama tretira dron. Domaćin ne mora ni da navodi letelicu, koja sve radi automatski, pri tom višestruko štedeći vodu i rastvor koji se posipaju po zasadima.

KONOPLJU SADE UMESTO KUKURUZA

 

Beograd, 23. oktobar 2019.

Izvor: Večernje novosti

  • U Srbiji se stalno dupliraju plantaže pod kudeljom, agronomi objašnjavaju zašto. Skoro sve što se izradi od plastike, može da se napravi i od ove biljke

Svake godine se u Srbiji dupliraju plantaže pod industrijskom konopljom (kudelja), pa se tako ove jeseni pod ovom biljkom, koju mnogi nazivaju biljkom budućnosti, našlo oko 800 hektara. Agronomi ističu da je uzgoj ove biljne vrste veoma isplativ, jer, recimo, može da donese godišnji prihod za tri do četiri puta veći od prihoda kod uzgoja kukuruza.

JANKOVIĆI NA DIVČIBARAMA STARU KOLIBU ZAMENILI SAVREMENIM GAZDINSTVOM

 

Divčibare, 16. oktobar 2019.

Izvor: RTS

  • Do devedesetih godina, na širem području Divčibara, domaćinstva iz obližnjeg valjevskog sela Krčmara, imala su pedesetak koliba na imanjima. Tu su izvodili stada na ispašu od proleća do kasne jeseni, a one koji ih čuvaju nazivali su kolibarima. Sada ih je sve manje, a i kolibarenje nije ono što je nekad bilo.

Na obodima Divčibara, već godinama sve je više turističkih autobusa, a sve manje "kolibara" i stada. Vojislav Janković iz Krčmara je na divčibarskom imanju, staru kolibu zamenio savremenim gazdinstvom, gde tokom ispaše provede i do sedam 7 meseci.