- TRŽIŠTE - /21.05.2018./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 17.50 din/kg , pšenica 18.10 din/kg , soja 46.73 din/kg ; /21.05.2018./ Berza u Čikagu: kukuruz 15.90 din/kg , pšenica 18.70 din/kg , soja 37.79 din/kg ; /21.05.2018./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 14.56 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 35.29 din/kg ; /21.05.2018./ Berza u Parizu: kukuruz 19.79 din/kg , pšenica 20.82 din/kg , soja - ;

Istraživanja

Istraživanje

 

KO I ZAŠTO ČUVA SVINJSKU KUGU

Novi Sad, 18. maj 2018.

Izvor: Radio Beograd emisija Nedenjom za selo i AgroServis plus

U Srbiji se i dalje sprovodi redovna vakcinacija svinja protiv klasične kuge, mada se najmanje decenijunajavljuje njeno ukidanje. To traže i proizvođači svinja, koji zbog vakcinacije ne mogu da izvoze sveže mesou Evropsku uniju, pa ni u Rusku federaciju. I ne samo to, nego nije dozvoljen ni prevoz preko zemalja Evropske unije, što otežava i poskupljuje i izvoz smrznutog svinjskog mesau Rusku federaciju, jer se transportuje skoro 50 dana. O tome, zašto se vakcinacija nastavlja, razgovarali smo sa nadležnima u Upravi za veterinu,ali i sa stručnjacima.Direktorka Uprave za veterinu Emina Milakara kaže, da je odluka o nastavku vakcinacije doneta na osnovu ozbiljne analize, a pokušavamo da saznamo kakve su bile analize do sada i zašto se odluka o prekidu vakcinacije nije donela?

Provere na novosadskim tržnicama - akcija lista „Gazdinstva” i grada Novog Sada

 

 „PROIZVOĐAČI DOBRE POLJOPRIVREDNE PRAKSE”

Novi Sad

Saznanja o dobroj poljoprivrednoj praksi su u medijima retka tema, aliiposledice loše prakse koja značajno utiče na zdravstvenu bezbednost hrane. Mehanizmi kontrole hrane svedeni su na samokontrolu, koja zahteva visok moral proizvođača, ali i poznavanje agrotehnike, a pogotovo zaštite. Krajnji proizvod – rod se, uglavnom, sporadično kontroliše pre dolaska do kupaca. Dakle, kupac-potrošač je u riziku u korišćenju pojedinih roba. Primer: jabuke se godišnje prskaju do 25 puta, povrće na otvorenom desetak puta, karenca se ne poštuje...Potreban je iskorak prema dobavljaču robe za tržnice i to do njegove proizvodnje– njive, štale... Važan je poslovni intervju sa njim, snimak njegovog stila proizvodnje i dolazak do sigurnosti koju pokazuje dobra poljoprivredna praksa. To sprovodimo u desetak sektora proizvodnje i onima iz našeg ogleda uručujemo znak – „Poljoprivrednik dobre poljoprivredne prakse”.

Dobijanjem obeležja „Poljoprivrednik dobre poljoprivredne prakse” sve je bliže 14 prodavaca sopstvene robe na tržnicama u Novom Sadu.

Istraživanje o uslovima života starih u ruralnim područjima Srbije

 

 

STARI NA SELU NAPUŠTENI I BOLESNI 

 Beograd, 28. decembar 2016.

Izvor: Danas

U 63 posto staračkih seoskih domaćinstava nema mlađih od 65 godina, 76 odsto ispitanika ima ima neku bolest već duže vreme a više od polovine potomaka starijih ljudi u ruralnim područjima živi van porodičnog doma - pokazalo je istraživanje Crvenog krsta Srbije realizovano uz podršku poverenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković i kancelarije Populacionog fonda UN u Beogradu.

Preseljenje stanovništva u gradove ne zaustavlja se

 

U SELIMA NAPUŠTENO  OKO 50.000 KUĆA 

Beograd, 17. novembar 2016.

Izvor: Dnevnik 

U Srbiji će u narednom periodu nestati nekoliko desetina sela, jer u svakom četvrtom živi manje od 100 stanovnika, ocenjeno je u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti na predstavljanju nekoliko publikacija o poljoprivredi. 

ZA BIVŠE KOMUNISTIČKE ZEMLJE PROIZVODE HRANU LOŠIJEG KVALITETA

 

Beograd, 8. novembar 2016.

Izvor: Politika

  • Zahtev Slovačke, predsedavajuće Evropskom unijom, da se strožom zakonskom regulativom reši pitanje zašto multinacionalne kompanije koriste drugačije standarde u proizvodnji robe za istočno i zapadno tržište

Slovačka je iskoristila poziciju predsedavajućeg Evropske unije da se konačno na najvišem nivou zajednice pokrene pitanje nejednakih standarda u proizvodnji hrane i ostale robe za države centralne Evrope i bivših komunističkih država. 

NAJEZDA STENICA U SRBIJI: Šta je istina, a šta mit!

 

Vršac, 11. oktobar 2016.

Izvor: www.evrsac.rs

  • Vršački ekolozi, povodom brojnih netačnih tekstova o takozvanim "smrdljivim Martinima", zatražili su pomoć struke, ali i medija, kako bi demistifikovali i sa ovih insekata skinuli nalepnicu "krvopija".
  • Prenosimo Vam tekst dr Aleksandre Konjević docenta Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i Jelene Šeat mastera biolog iz Udruženje "HabiPort", objavljen na portalu balkankomuna.com.

Stenice kao i druge vrste biljaka i životinja mogu da šire svoje areale, naseljavajući nove oblasti pri čemu najuspešnije opstaju u područjima gde im pogoduju klimatski uslovi i izostaju prirodni neprijatelji, a hrane je u izobilju.

Aktivnost Štaba za sprečavanje zaraze kvrgavosti kože kod goveda

 

SPAŠENO DOMAĆE STADO KRAVA

Novi Sad, 7. oktobar 2016.

Izvor: List „Gazdinstvo”

Kada je pretio potpuni stampedo u širenju zaraze kvrgavosti kože prof. dr Dragan Glamočić prihvatio se obaveze da vodi Štab za sprečavanje koji je formirala Vlada.

Prof. dr Dragan Glamočić

Desetine stručnjaka je imalo predloge kako delovati efikasno i brzo zbog nemara koje je ispoljilo Ministarstvo poljoprivrede čuvajući dva meseca „tajnu” o bolesti.

HRANA NA PIJACAMA PREPUNA PESTICIDA

 

Beograd, 18. jul 2016.

Izvor: Večernje novosti

Kada se koriste sredstva za zaštitu bilja na njivama u Srbiji i dalje se često može čuti, naoko dobronameran, savet kolege poljoprivrednika ili komšije: "Dodaj slobodno malo više, da budeš siguran da deluje”. Ovakav pristup korišćenju pesticida, herbicida i ostalih preparata kojima se tretiraju biljke ne samo da poskupljuje proizvodnju, jer se koriste veće količine skupih sredstava, već je i u mnogome štetan.

Proizvodnja električne energije od biogasa iz stajnjaka odličan dodatni izvor prihoda i našim stočarima

 

OD KRAVE I MLEKO I STRUJA

Crvenka, 26 februar 2016.

Izvor: Večernje novosti

Računica je Petru Miletiću, vlasniku farme sa 150 goveda u Crvenki, pokazala da mu, osim mleka, i energija od biogasa može doneti podjednako dobru zaradu. U muži ima oko 130 grla i po svakom u proseku dobija 25 litara mleka, koje prodaje za 37 dinara po litru, a treba računati i na premiju koja je još sedam dinara. Mesečno, mleko donese oko 14.000 evra. Kada si, kako ukazuju stručnjaci, uložio novac u postrojenje za proizvodnju električne energije na biogas, prihod od prodaje struje bio bi mu mesečno više nego duplo veći, odnosno još 15.000 evra.

Istraživanja i analize

 

SRBIJA NEMA  BIODIZELA

Beograd, 18. novembar 2015.

Dr Aleksandra Gajdobranski, Fakultet za poslovne studije i pravo u Beogradu, u analizi faktora konkurentnosti proizvodnje i izvoza ulјarica Srbije, upozorava da još uvek kod nas nije razvijeno tržište biodizela prema obimu gajenja ulјarica, a pogotovo ne prema potencijalima.

-         Mogućnost značajnije proizvodnje biodizela u Srbiji, pored uticaja države, zavisi od dva limitirajuća faktora. Prvi se tiče mogućnosti polјoprivrede da obezbedi dovolјne količine sirovine za proizvodnju, dok se drugi odnosi na isplativost same proizvodnje biodizela.

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO)

 

ZEMLjORADNICI U DUŽNIČKOM ROPSTVU

Izvor: Vaselјenska Televizija, adv. Zorica Tršić

Pre izvesnog vremena objavlјena je vest o protestu žena Malog Zvornika ispred filijale Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) u Prijepolјu, koje su uveče zaspale kao domaćice i supruge radnika, a probudile se kao zemlјoradnice sa prosečnim dugom od 1,5 miliona dinara po osnovu neizmirenih doprinosa za PIO. Zaklјučak novinskog teksta je bio da niko, pa ni filijala PIO u Prijepolјu ispred koje je organizovan protest, ne zna o čemu se radi, što je direktno protivno propisima matične evidencije i zdravom razumu.

Šta je pokazalo istraživanje „Gazdinstva” o promeni setvene strukture?

 

LAN I KONOPLJA PONOVO NA VOJVOĐANSKIM POLJIMA

Novi Sad, 30. septembar 2015.

U anketi koju je sproveo list „Gazdinstvo” mnogi ratari bi želeli da  umesto pšenice i kukuruza seju neku drugu biljku. Međutim, od 205 anketiranih većina njih – 120 nisu voljni da menjaju svoje planove setve. Cilj ankete je bio da se dođe do podataka o tome šta bi i zbog čega ratari želeli da promenu u svom setvenom planu?

Aktuelno

 

PROIZVODNI TROŠKOVI I PRODAJNA CENA SOJE ROD 2015.

Zrenjanin, 23. septembar 2015.

Naš saradnik, ekonomski analitičar Vojislav Mirkov, nakon detaljne analize troškova u proizvodnji pšenice i suncokreta, stavio je „pod lupu” soju. Zabeleženi su direktni i indirektni troškovi. Među mašinskim radovima ili troškovima koji obuhvataju agrotehniku je devet stavki, gde je i trošak prevoza. Naš stručnjak je uočio da su pojedinačno najveći troškovi po hektaru: seme – 11.440 i kombajniranje – 11.452 dinara, a tu je i renta od 30.000 dinara.

Istraživanje: Kakvo meso prerađujemo i uvozimo

 

 

MINISTARKA ODLUČUJE DO KADA ĆEMO JESTI MLEVENE KOSTI U MESU

Novi Sad, 31. decembar 2014.

List „Gazdinstvo” u decembarskom broju lista objavio je predloge za izmenu Pravilnika kojima se reguliše kvalitet mesa za izradu kobasičastih proizvoda i pašteta. List ukazuje da je odgovornost za izmene Pravilnika kojima se može zabraniti upotreba mesa sa mlevenim kostima (antibioticima, kokciodiostaticima...) na Ministarstvu poljoprivrede i Uprave za veterinu.

Rezultati ankete „AgroServisa” – šta i kako dalje?

 

POLJOPRIVREDNICI ZA POSLOVNO UDRUŽIVANJE

Novi Sad, 30. maj 2014.

Na naše pitanje - Da li bi prihvatili udruživanje u agrarnu organizaciju (komoru) koja vam donosi jeftiniju proizvodnju za 5 - 20 odsto? – danas do 12,00 časova odgovorilo je 2.235 čitalaca. Potvrdno se izjasnilo 78%, „razmisliću” je navelo 13%, a protiv je bilo 9%.

Praralelno sa ovom anketom uradili smo i blic intervjue sa predsednicima poljoprivrednih udruženja, od početka maja do danas. Većina sagovornika se pozitivno izjasnila na postavljeno pitanje i spremni su da organizaciono i tehnički pomognu osnivanje ovakve institucije.

Blic anketa „AgroServisa” o regresiranom dizel gorivu

 

MALA RAZLIKA U CENI IZMEĐU GASNOG ULJA I DIZELA

Beograd/Novi Sad, 16. april 2014.

Istraživanje naše redakcije o tome kako poljoprivredna gazdinstva reaguju na ponudu prodavaca dizel goriva posle odluke Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede o regresu od 3.000 dinara za utrošak po hektaru, a do 100 hektara poseda, pokazalo je da prodavci imaju različite cene, a da je prisutno zadovoljstvo što važe računi sa svih pumpi.

Blic - anketa pred prolećnu setvu

 

SAMO PROIZVOĐAČI ŠEĆERNE REPE PROIZVODE ZA POZNATOG KUPCA

Novi Sad, 11. mart 2014.

U redovnoj mesečnoj blic- anketi lista „Gazdinstvo” anketirani su odgovarali na tri pitanja: (1.) da li su odlučili šta će sejati i ko je kupac njihove robe; (2.) šta ih posebno zabrinjava pred setvu i (3.) šta je potrebno da učini nova Vlada za poljoprivrednike?

Anketa

 

STOP ZA PRODAJU ORANICA STRANCIMA

Novi Sad, 15. januar 2014.

U anketi naše redakcije, na pitanje da li treba sprečiti prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima, ukupno je glasalo 1019 čitalaca.

Anketa „AgroServisa” i lista „Moje Gazdinstvo”

 

DA LI JE POTREBNO I ŠTA MENJATI

U ZAKONU O PODSTICAJIMA U POLJOPRIVREDI

I RURALNOM RAZVOJU

Pozivamo naše čitaoce da se aktivno uključe u anketu o tome da li je potrebno i šta menjati u Zakonu o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju?

Prema najavama iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ovo će uskoro biti tema razgovora sa gazdinstvima, raznim udruženjima i asocijacijama.

Vaše predloge uz neophodno obrazloženje objavićemo na ovom mestu i u listu „Moje Gazdinstvo”. Učesnici u anketi potrebno je da se potpišu i da navedu profesiju i svoje komentare pošalju na e-mail adresu: mpoljoprivreda@neobee.net.

Anketa „AgroServisa” i lista „Moje Gazdinstvo”

 

DA LI JE POTREBNO I ŠTA MENJATI

U ZAKONU O PODSTICAJIMA U POLJOPRIVREDI

I RURALNOM RAZVOJU

Pozivamo naše čitaoce da se aktivno uključe u anketu o tome da li je potrebno i šta menjati u Zakonu o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju?

Prema najavama iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ovo će uskoro biti tema razgovora sa gazdinstvima, raznim udruženjima i asocijacijama.

Vaše predloge uz neophodno obrazloženje objavićemo na ovom mestu i u listu „Moje Gazdinstvo”. Učesnici u anketi potrebno je da se potpišu i da navedu profesiju i svoje komentare pošalju na e-mail adresu: mpoljoprivreda@neobee.net.

Naša anketa

 

ŠTA NAŠI ČITAOCI PREDLAŽU BUDUĆEM MINISTRU ZA POLJOPRIVREDU?

Novi Sad, 3. septembar 2013.

Srđan:

1. Limitiranje veličine gazdinstva na max 150 ha, a u to ulazi i zemljište u vlasništvu i zakup.

Na taj način se forsiraju srednja poljoprivredna gazdinstva i podstiče pravo porodično gazdinstvo nalik onom u razvijenim zemljama zapadne Evrope.

2. PDV i PIO kao obaveza za sva gazdinstva koja žele da apliciraju subvencije bilo državne ili od strane EU (u budućnosti).

Naša anketa

 

ŠTA NAŠI ČITAOCI PREDLAŽU BUDUĆEM MINISTRU ZA POLJOPRIVREDU?

Novi Sad, 23. avgust 2013.

Miroslav:

Detaljno definisanje poljoprivrednog gazdinstva u delu nophodnih poslovnih objekata, nophodne opreme, članova gazdinstva, prometa novca na namenskom računu, poljoprivrednog obrazovanja, vođenja knjige proizvodnje... Uslovi kao posedovanje 0,5ha i PIO nisu dovoljni!

- Limitirati na 250 ha količinu poljoprivrednog zemljišta koje može biti  u vlasništvu  jednog  gazdinstva.

- Oporezovati po višoj stopi poljoprivredno zemljište koje prelazi sumu od 250ha - sopstvena plus zakupljena zemlja.

Naša anketa

 

ŠTA SU PRIORITETI NOVOG MINISTRA ZA POLJOPRIVREDU?

Naša redakcija sprovodi anketu o tome koji su prioritetni poslovi novog ministra za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu i poziva čitaoce da svoje predloge upute na e-mail adresu naše redakcije mpoljoprivreda@neobee.net.

Naša anketa

 

ŠTA NAŠI ČITAOCI PREDLAŽU BUDUĆEM MINISTRU ZA POLJOPRIVREDU?

Novi Sad, 23. avgust 2013.

Ostoja:

Smatram da bi prioriteti novog ministra trebali da bude sledeći:

- utvrđivanje dugoročnog plana razvoja poljoprivrede Srbije ( minimum za 10 narednih godina);

- poljoprivrednicima dati nove traktore domaće proizvodnje IMT, IMR i prateću mehanizaciju na 10 godina otplate u poljoprivrednim proizvodima, kojim će se puniti robne rezerve i regulisati tržište, a ujedno razvijati domaća industrija i zapošljavanje radnika;

Naša anketa

 

ŠTA NAŠI ČITAOCI PREDLAŽU BUDUĆEM MINISTRU ZA POLJOPRIVREDU?

Novi Sad, 22. avgust 2013.

Stefan:

Prioritet za ministra je da raspodeli državnu zemlju na sva gazdinstva koja se isključivo time bave (PIO).