- TRŽIŠTE - /15.08.2019./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 15.00 din/kg , pšenica 17.50 din/kg , soja 35.50 din/kg ; /15.08.2019./ Berza u Čikagu: kukuruz 15.06 din/kg , pšenica 18.28 din/kg , soja 33.44 din/kg ; /15.08.2019./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 14.66 din/kg , pšenica 14.31 din/kg , soja 30.67 din/kg ; /15.08.2019./ Berza u Parizu: kukuruz 19.90 din/kg , pšenica 19.78 din/kg , soja - ;

Saveti stručnjaka

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodina

 

BRAON MRAMORASTA STENICA (Halyomorpha halys)

Novi Sad, 9. avgust 2019.

Na području delovanja RC Vrbas u usevima soje, paradajza, paprike, kukuruza i zasadima kruške i oraha, kao i u svetlosnim lovnim lampama registrovano je prisustvo braon mramoraste stenice (Halyomorpha halys). Za sada, ova stenica se uočava u baštama i u blizini naseljenih mesta, kao i u ekstenzivnim zasadima i usevima.

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodina

 

AZIJSKA VOĆNA MUŠICA (Drosophila suzukii)

Novi Sad, 9. avgust 2019.

Na području delovanja RC Bačka Topola u zasadima vinove loze i maline postavljene su  lovne klopke za monitoring azijske voćne mušice (Drosophila suzukii).  Pre nedelju dana registrovana je prva  pojava imaga ove štetne vrste u ovoj vegetacionoj sezoni. Biljne vrste koje napada azijska voćna mušica (vinova loza, jagodičasto i koštičavo voće) najosetljivije su u fazi zrenja.

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodina

 

ZAŠTITA POSLE BERBE MALINE

Novi Sad, 9. avgust 2019.

Na području Srbije, u zasadima maline sa jednorodnim sortama, završena je berba plodova. U toku je odumiranje lišća na starim izdancima i razvoj novih izdanaka (BBCH 93).

JABUKIN SMOTAVAC

 

Novi Sad, 2. jul 2019.

Izvor: Prognozno izveštajna služba za zaštitu bilja Vojvodine

Na području Srbije jabuke se nalaze u različitim fazama razvoja plodova, od faze plod dostigao 50 do 60% krajnje veličine (BBCH 75-76).  

U pojedinim zasadima, vizuelnim pregledima plodova jabuka, registruju se položena jaja jabukinog smotavca (Carpocapsa pomonella).

ŽILOGRIZ (CAPNODIS TENEBRIONIS) I ŠILJOKRILAC (PEROTIS LUGUBRIS)

 

Novi Sad, 2. jul 2019.

Izvor: Prognozno izveštajna služba za zaštitu bilja Vojvodine

Žilogriz (Capnodis tenebrionis) i šiljokrilac (Perotis lugubris) su poznate štetočine mediteranskih krajeva, askoro čitavu deceniju predstavljaju značajnu štetočinu i u Srbiji. Do većih šteta usled prisustva ovih štetočina došlo je usled povoljnih vremenskih uslova, izuzetno sušnih i toplih letnjih meseci koji su sve prisutniji na našem području. Osim evidentnih klimatskih promena, neobrađeni, zapušteni zasadi doprineli su njihovoj pojavi i daljem širenju.  Na taj način stvorena su žarišta sa izuzetno visokom populacijom insekata, naročito u zasadima višanja u regionima Leskovac i Niš.

KADA I KAKO OBAVITI PRVO PROLEĆNO PRSKANJE VOĆAKA?

 

Novi Sad, 7. mart 2019.

Izvor: Agroklub

  • Prolećno "plavo prskanje" se obavlja tokom mirovanja vegetacije i može se obaviti do početka bubrenja pupoljaka. Ima cilj da smanji broj štetočina i prouzrokovača bolesti koji u odgovarajućim stadijumima, otpornim na niske temperature, prezimljavaju u krošnjama voćaka, na granama i pupoljcima.

Kada je reč o zaštiti voćaka značajno mesto zauzima prolećno prskanje. Ono se obavlja za vreme mirovanja vegetacije, pa do početka kretanja pupoljaka, to jest bubrenja pupoljaka, a ima cilj da smanji broj štetočina i prouzrokovača bolesti koji u odgovarajućim stadijumima, otpornim na niske temperature, prezimljavaju u krošnjama voćaka, na granama i pupoljcima. Štetni organizmi gajenih voćaka vrlo su aktivni tokom čitave vegetacije, kada se sprovodi najveći broj tretmana. Ipak, zaštitu voćaka od prouzrokovača bolesti i štetočina treba početi znatno ranije i to još u periodu mirovanja vegetacije.

Sajam voćarstva i vinogradarstva VIVO Irig

 

FRUŠKA GORA EVROPSKA REGIJA JABUKE

Novi Sad, 19. decembar 2018.

Prof. dr Zoran Keserović, Poljoprivredni fakultet Novi Sad

Ako postoji region u kojem je osetno unapređena tehnologija proizvodnje - to je upravo region Fruške gore – rekao je prof. dr Zoran Keserović u obraćanju slušaocima okupljenim u hotelu Termal na Sajmu „Put do znanja”.

Prof. dr Zoran Keserović

Zamisli da ćemo do  2018. od Fruške gore napraviti, ako ne treću onda četvrtu regiju u proizvodnji jabuka u Evropi je ostvarena.

Prof. dr Miroslav Plavšić sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu o tovnom govedarstvu

 

TELADI NEMA, PA NEMA...

Novi Sad, 18. decembar 2018.

Istraživali smo tržište teladi u EU da bi došli do podatka o tome kako dalje, jer će juneće meso imati kupce.

Cene su različite, kao i troškovi dovoza u Srbiju. Francuska je uz Austriju solidan ponuđač teladi, ali su te cene više od naših i kreću se oko 5 evra po kilogramu žive vage. Najjeftinija telad su u centralnoj Rumuniji oko 3,5 evra/kg.

MIKOTOKSINI U HRANI ZA ŽIVOTINJE - POTENCIJALNA OPASNOST PO ZDRAVLJE LJUDI

 

Novi Sad, 29. novembar 2018.

Izvor: Agroklub

  • Otkrivamo šta su mikotoksini, koliko su opasni, i šta sve možemo preduzeti kako bismo neutralisali njihovo štetno dejsto.

Plesnivost hrane nam je otprilike svima poznata, pogotovo kada su promene na namirnicama vidljive golim okom. Prilikom proizvodnje i skladištenja komponenti za proizvodnju stočne hrane dolazi do kontaminacije određenim rodovima plesni, koje su sposobne da produkuju specifične metabolite, pod nazivom mikotoksini.

Artritis encefalitis koza

 

MEKIĆ: PREVENTIVOM STVARATI ZDRAVE ZAPATE

Beograd, 9. novembar 2018.

Izvor: Agroklub

  • Suzbijanje artritisa encefalitisa koza bila je tema i ovogodišnje panel diskusije u Kumanu u kojoj je učestvovalo blizu 200 kozara iz cele Srbije.

Bolest čiji je uzročnik virus koji napada zglobove i mozak koze, uzrokujući zapaljenje, bila je centralna tema stručnog skupa, kojem su, osim proizvođača i uzgajivača prisustvovali i profesori Poljoprivrednih fakulteta u Novom Sadu i Beogradu, kao i predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.