/14.08.2017./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 16.90 din/kg , pšenica 17.60 din/kg , soja 58.00 din/kg ; /14.08.2017./ Berza u Čikagu: kukuruz 14.48 din/kg , pšenica 16.44 din/kg , soja 34.77 din/kg ; /14.08.2017./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 12.92 din/kg , pšenica 13.76 din/kg , soja 32.54 din/kg ; /14.08.2017./ Berza u Parizu: kukuruz 19.39 din/kg , pšenica 19.00 din/kg , soja;

Agrar u Srbiji

ZBOG SUŠE PRINOS GROŽĐA MANJI, BERBA VEĆ KRAJEM AVGUSTA

 

Jagodina, 17. avgust 2017.

Izvor: Politika

Zbog suše i visokih temperatura poslednjih nedelja, prinosi grožđa po hektaru će biti oko 2000 kilograma manji, a berba grožđa u vinogradima Pomoravskog okruga će za neke sorte početi čak mesec dana ranije, izjavio je stručni savetnik za voćarstvo i vinogradarstvo Poljoprivredno stručno savetodavne službe u Jagodini Dejan Jocić.

POMOĆ OŠTEĆENIMA OD SUŠE POSLE ŽETVE

 

Beograd, 17. avgust 2017.

Izvor: Večernje novosti

 • Država razmatra kako da pomogne poljoprivrednicima kojima su tropske vreline uništile rod; Ratari upozoravaju da su najgore prošli kukuruz i soja

Tek kada bude "skinut" ovogodišnji rod sa njiva, znaće se tačna šteta. A, kada budemo znali prave rezultate, moći ćemo da pričamo o načinima kako da se pomogne poljoprivrednicima zbog suše i elementarnih nepogoda koje su nas pogodile. Zasad insistiramo na sistemima za navodnjavanje, osiguranju i protivgradnoj zaštiti, ističe ministar poljoprivrede Branislav Nedimović za "Novosti".

NEDIMOVIĆ: USKORO SET MERA ZBOG SUŠE

Beograd, 14. avgust 2017.

Izvor: Tanjug     

 • Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je da će uskoro biti donet set mera za poljoprivrednike zbog suše u kojoj su najviše ugroženi kukuruz i soja.

Nedimović je gostujući na RTS-u kazao da će to ministarstvo do kraja avgusta proceniti koliku štetu je nanela suša i zatim doneti odgovarajuće mere.

DA LI JE OPRAVDAN STRAH OD AFLATOKSINA?

 

Sremska Mitrovica, 10. avgust 2017.

Izvor: rtv

 • Da li postoji strah kod naših poljoprivrednika od pojave aflatoksina, pitanje je koje se postavlja ovih dana. Zbog veoma visokih temperatura i male količine padavina, usledila je suša, a ona je jedan od glavnih izazivača aflatoksina i njegove pojave u kukuruzu i namirnicama, pre svega u mleku.

Pojava ove bakterije najviše preti stočarstvu, jer postoji bojazan za loš kvalitet mleka.

SUŠA OBRALA OKO 120.000 TONA JABUKA, ŠLJIVA, BRESAKA, MALINA..

 

Novi Sad, 10. avgust 2017.

Izvor: Dnevnik

„Posledice ekstremnih klimatskih uslova će se tek zbrajati, ali trenutne procene kažu da će zbog suše prinos voća na nivou Srbije biti 100.000 do 120.000 tona manji od očekivanog“,  kaže predsednik Društva voćara Vojvodine i profesor novosadskog Poljoprivrednog fakulteta dr Zoran Keserović.

NEDIMOVIĆ: NA DUŽE VREME OBEZBEDITI PROIZVODNJU MALINA

 

Prijepolje, 10. avgust 2017.

Izvor: Dnevnik

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da u dužem vremenskom periodu treba obezbedi malinarsku proizvodnju i da će zbog toga izaći sa merama koje se tiču sadnog materijala, proširenja tržišta i problema sa elementarnim nepogodama.

Radovi u polju

 

KIŠA OBUSTAVILA ŽETVU UMANJENOG RODA SOJE I SUNCOKRETA

Novi Sad, 7. avgust 2017.

Tokom vikenda ratari u Vojvodini su počeli žetvu soje i suncokreta, koji su sazreli u vrelini dnevnih temperatura, koje su na poljima iznosile i 40 stepeni.

Rod soje u Bačkoj posle prvih otkosa je više nego skroman – 700 kg po jutru i ovakav prinos je tek pokrio deo troškova. S obzirom da ratari očekuju manji rod nego što je višegodišnji prosek, kažu da će obavljati žetvu, jer će zrno soje ove godine biti skuplje od 50 din/kg. Cena prošlogodišnjeg roda soje u trgovini mimo Produktne berze  bila je protekle nedelje oko 60 din/kg sa PDV-om.

ZBOG ŽEGE ZASUŠILE KRAVE

 

Beograd, 26. jul 2017.

Izvor: Večernje novosti

 • Predstavnici Asocijacije proizvođača mleka Vojvodine traže od države da pomogne srpskim mlekarima. Zahtevaju da im se do 10. avgusta isplate obaveze od premija do subvencija

Mlekari u Srbiji traže od države da im se do 10. avgusta isplate sve obaveze, koje podrazumevaju premiju za mleko, za drugi kvartal, subvencije za genetsko unapređenje stočarstva, kao i podsticaji za gorivo i đubrivo. Uz to, oni žele od države da svima koji imaju grla starija od 24 meseca, za mlečna goveda, isplati 10.000 dinara jednokratne pomoći.

BESPLATNE ORANICE MLADIMA VELIKA POMOĆ, ALI...

 

Novi Sad, 21. jul 2017.

Izvor: Dnevnik.rs

 • ​​​​​​​Ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić najavio je da bi mladi bračni parovi u Srbiji mogli dobiti na korišćenje, bez naknade, 25 do 50 hektara državnog zemljišta.

„Problem Srbije nije ulazak u EU već ulazak  u sopstvenu zemlju, u sela iz kojih  su ljudi otišli “, objasnio je Krkobabić. „Zadatak nam je da pokušamo  da zadržimo mlade na selu i da  vratimo one  koji   su otišli u potragu za poslom. Zemlja može da zadrži mlade na selu, ukoliko  im se ponudi  mogućnost izbora,  a jedna od tih je razvoj zadrugarstva.

VRUĆINE UGROŽAVAJU SOJU

 

Sremska Mitrovica, 20. jul 2017.

Izvor: RTV

 • Izuzetno toplo vreme u proteklom periodu nije pogodovalo razvoju soje.

Kiša koja je pre samo dva dana pala u pojedinim delovima Srema donela je neophodne zalihe koje će doprineti tome da se poljoprivrednici mogu nadati solidnom prinosu.

ŽEDNE NJIVE U JUŽNOM BANATU

 

Vršac, 20. jul 2017.

Izvor: RTV

 • Visoke temeparture i veliki broj dana bez kiše doprineli su lošoj situaciji i na južnobanatskim njivama pod ratarskim kulturama, posebno pod kukuruzom i sojom.

Na pojedinim parcelama, posebno onima iz rane setve, ima dosta biljaka bez plodova i dosta onih gde je list počeo da žuti i iznad ploda.

POČELA BERBA "BABURE", ROD OBEĆAVA

 

Kukujevci, 20. jul 2017.

Izvor: RTV

 • Paprika na otvorenom polju za sada izgleda dobro. Primenjena je puna agrotehnika kada je u pitanju razvoj i to daje efekte stava su povrtari. Očekivanja od prinosa su velika jer nove sorte koje su po prvi put na polju trenutno se razvijaju veoma dobro.

Nakon pregleda parcele pod paprikom svi su izgledi da će ova godina biti rodna.

I KUPUSU NEDOSTAJE VODE

 

Šid, 20. jul 2017.

Izvor: RTV

 • Navodnjavanje povrtarskih kultura je obavezno, ako se želi postići dobar rod. Pri tome treba održavati umerenu ali dovoljnu vlažnost zemljišta kako bi povrće napredovalo. Kupusu koji je rasađen pre neki dan voda izuzetno prija jer mu pomaže u početnom razvoju na otvorenom polju.

Posle rasađivanja kupus zahteva 380-500 mm vode u zavisnosti od klimatskih uslova.

SIMIĆ: KUKURUZ U KRITIČNOJ FAZI, VAPI ZA VLAGOM

 

Jagodina, 20. jul 2017.

Izvor: Tanjug

 • Kukuruz se u Pomoravskom kraju zbog suše nalazi u kritičnoj fazi, a može se dogoditi da ponegde uopšte neće biti roda, rekao je danas za Tanjug Miodrag Simić iz Poljoprivredne savetodavne službe za Pomoravski okrug u Jagodini.

"Kukuruz je u kritičnoj fazi, jer sada treba da se naliva zrno, ali tamo gde su velike gustine i zemljište koje brže puštaju valgu, tu je podgoreo, dok se na težim zemljištima i zemljistima blizu reka gde je podvodnih voda više, još drži", objasnio je Simić.

KRUPANJ BACA KUPINE

 

Krupanj, 20. jul 2017.

Izvor: Večernje novosti

 • Kupinari nezadovoljni otkupnom cenom voća od 40 dinara; Proizvođači tvrde da će malina i kupina zamreti

Muke srpskih voćara ne prestaju. Tek što su se "otreznili" od berbe i otkupa maline, počela je bitka za kupinu. Otkupna cena trenutno je za sortu čačanka do 40 dinara, a čuvena loh nes plaća se svega 50 dinara za kilogram. To ne odgovara kupinarima, pa su u Krupnju juče obustavili berbu, jer je u ovom kraju pre dva dana kilogram čačanke bio i 20 dinara. Sve oči uprte su, opet, u hladnjačare i otkupljivače, koji, kako kažu voćari, ucenjuju sa cenom i mešetare.

Pogled u njive i nebo

 

POŽUTEO KUKURUZ NA PESKU I UZVIŠENJIMA

Novi Sad, 19. jul 2017.

Kukuruz koji je požuteo i onaj što ima visinu, a bez formiranog klipa, je praktično propao i takva polja ne može vratiti u normalan razvoj ni 50 litara kiše po metru kvadratnom, izjavila je za „AgroServis plus” dr Dragana Latković sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, nakon obilaska useva u srednjoj Bačkoj.

Dr Dragana Latković u obilasku polja kukuruza (Banatsko Novo Selo, 2016. godina)

Završena žetva

 

PŠENICA – POSLEDNJI ČIN

Novi Sad, 19. jul 2017.

Čedomir Keco, List „Gazdinstvo”

Otkada su selekcionari uspeli da na našem prostoru stvore rodne sorte pšenice i dok se pšenica trošila i kao roba u zamenu za ugalj, naftu..., sve do par godina unazad o hlebnom žitu se od kućnog praga do vlasti pričalo kao o strateškom proizvodu. Prodaja je tekla bez zastoja.

Danas su mnoge činjenice o pšenici ovu žitaricu prizemljile kao dobru biljku za očuvanje plodoreda. Za naše hlebno brašno dovoljna je setva na samo 200.000 hektara. Prinosi ispod 6.000 kg/ha takve proizvođače ostavljaju bez novca potrebnog za obnovu setve – bez profita. Predugo smo obmanjivali sami sebe tvrdnjom da nam je potrebno 1,8 miliona tona roda da bi preživeli. Međutim, to je upola manje.

Pogled u polja i nebo

 

KUKURUZ SPAŠAVA OBIMNIJA KIŠA

Novi Sad, 14. jul 2017.

O stanju ratarskih useva i obavljenoj žetvi pšenice i uljane repice razgovarali su danas u našoj redakciji novinari i stručnjaci. Prema iznetim analizama u najtežoj situaciji je kukuruz, kasni vlatanje, a delimično i soja. Za suncokret, iako ima neravnomeran rast, postoji šansa da zabeleži nešto malo manji prinos od prošlogodišnjeg.

Izgled polja

 

JUŽNI BANAT „OBRAO” KUKURUZ, U SREMU KRITIČNO

Sremska Mitrovica/Kovin, 12. jul 2017.

Ocena o stanju kukuruznih polja u Vojvodini je različita – od loše do solidne. Stručnjaci kažu da su ovu biljku zadesile posledice vremenskih prilika. Prvo je kukuruz ozebao, jer ga je pogodio mraz i na dosta mesta velike padavine. Danas kukuruz jedva preživljava zbog nedostatka vlage. Listovi liče na vretena, a donji propadaju (žute). Klip se retko gde može videti na poljima u Sremu, a u južnom Banatu to se, izgleda, neće ni desiti.

ŽETVA PŠENICE U PUNOM ZAMAHU, PRINOSI DO 5.000 TONA

 

Beograd, 3. jul 2017.

Izvor: Tanjug 

 • Žetva pšenice, na 15.000 hektara u Pomoravlju, Resavi i Levču je u punom zamahu, a prinosi su oko pet tona po hektaru

Žetva pšenice, na 15.000 hektara u Pomoravlju, Resavi i Levču je u punom zamahu, a prinosi su oko pet tona po hektaru.

Žetva pšenice

 

DA LI ĆE CENU POVEĆATI DRŽAVNI OTKUP?

Novi Sad, 30. jun 2017.

Čedomir Keco

Otkupna cena ovogodišnjeg roda pšenice, koja se kreće od 16,00-16,50 din/kg i koju kupci u Srbiji obrazlažu kao realnu, jer je takva i u okruženju, ratari smatraju izuzetno nepovoljnom, kaže za „AgroServis plus” Ardeljan Sorin, predsednik Udruženja poljoprivrednika iz Banatskog Novog Sela i naglašava da u okruženju ratari primaju podsticaje od 170-270 evra po hektaru, bez ograničenja površina i koriste dizel gorivo po umanjenoj ceni, pa ti argumenti za nas ne važe!

VRUĆ VETAR DESETKOVAO ROD MALINE

 

Beograd, 30. jun 2017.

Izvor: Tanjug | 29. jun 2017.  

 • Predsednik Asocijacije "Malina Srbije", Dobrivoje Radović, izjavio je da je usled vrućeg vetra došlo do opadanja roda maline, a i lišće je počelo da žuti

Vruć, na momente i jak vetar, koji je jutros počeo da duva na području Zapadne Srbije, uticao je na smanjenje roda maline.

NEMA KREDITA ZA POLJOPRIVREDNIKE

 

Sombor, 29. jun 2017.

Izvor: RTV

 • Oko 100.000 hektara obradive zemlje i 8.500 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava. To je u brojkama somborska poljoprivreda. S druge strane u gradskom budžetu za tu poljoprivredu nema novca za povoljne kredite i bespovratne subvencije.

Šima Raič poljoprivrednik iz Nenadića u čijoj porodici je poljoprivreda generacijski posao smatra da bi grad Sombor morao pomoći poljoprivrednike, pre svega one mlade.

U PANČEVAČKOM ATARU ŽETVA NA NIVOU VIŠEGODIŠNJEG PROSEKA

 

Pančevo, 29. jun 2017.

Izvor: RTV

 • Rod ozimih žitarica ječma i pšenice na teritoriji Pančeva, Kovina, Alibunara i Opova je na nivou višegodišnjeg proseka. Stručnjaci napominju da rod dosta varira, ali da to nije loš rezultat s obzirom na okasnelu setvu. Poljoprivrednici i ove godine smatrju da je cena pšenice dovoljna samo da pokrije deo troškova proizvodnje.

 Prinos ječma je 4,7 tona po hektaru što je na nivou višegdišnjeg proseka za južni Banat, a do sada je skinuta četvrtina površina pod pšenicom kojom je jesenas zasejano nešto preko 21 000 hektara. Prvi podaci govore da je prosečan rod 5,6 do 5,7 tona po hektaru, što je na nivou višegodiđnjeg proseka. Unutar tog proseka prinosi variraju od ispod 3 tone na kasno zasejanim parcelama do čak osam tona na onima gde je setva obavjena u optimalnom roku.

U POMORAVLJU POČELA ŽETVA JEČMA, USKORO I PŠENICE

 

Jagodina, 27. jun 2017.

Izvor: Tanjug

 • Na području Pomoravskog okruga, počela je žetva ječma, a uskoro će i žteva pšenice, tritikala i raži, zasejanih na oko 20.000 hektara, i poljoprivredni stručnjaci apeluju na vlasnike kombajna da podese kombajne a poljoprivrednike da očiste i izvrše dezinsekciju skladišta za ove žitarice.

Stručni savetnik za ratarstvo Poljoprivredno savetodvane stručne službe za Pomoravski okrug u Jagodini Miodrag Simić, poručio je vlasnicima kombajna da "kombajne dobro pripreme za žetvu u cilju što manjeg rastura žita prilikom kombajniranja" a poljoprivrednicima da "dobro očiste skladišni prostor i obave tretiranje isekticidima pre unošenja ovršenog žita".