- TRŽIŠTE - /19.06.2017./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 16.00 din/kg , pšenica 16.50 din/kg , soja 47.50 din/kg ; /19.06.2017./ Berza u Čikagu: kukuruz 16.14 din/kg , pšenica 18.76 din/kg , soja 37.66 din/kg ; /19.06.2017./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 14.50 din/kg , pšenica 16.36 din/kg , soja 35.06 din/kg ; /19.06.2017./ Berza u Parizu: kukuruz 21.43 din/kg , pšenica 21.64 din/kg , soja - ;

Agrar u Srbiji

GODINA NIJE NAKLONJENA PŠENICI, ALI ĆE JE BITI DOVOLJNO

 

Jagodina, 21. jun 2017.

Izvor: Tanjug

 • „Ova godina nije naklonjena pšenici, ali će je biti dovoljno za domaće potrebe, izjavio je danas stručni savetnik za ratarstvo Poljoprivredne službe za Pomoravski okrug u Jagodini Miodrag Simić.

"Ova godina definitivno nije bila za proizvodnju strnih žita. U jesen se, zbog lošeg vremena, produžila setva, kasnila je, bilo je teško da se zemljište pripremi, i pšenica i ostale žitarice su ušle nepripremljene u zimski period. Manje je i zasejano", rekao je Simić Tanjugu.

MALINARI ZATVARAJU PUTEVE

 

Beograd, 19. jun 2017.

Večernje novosti

 • Proizvođači "crvenog zlata" od petka u novim protestima. Najavili "pohod" i na otkupna mesta i hladnjače

Posle protesta upozorenja održanog u subotu u Arilju, ujedinjeni proizvođači "crvenog zlata" iz cele Srbije najavili su da će u petak 23. juna obustaviti berbu i krenuti u blokade otkupnih mesta, hladnjača i saobraćajnica. Predstavnici 54 udruženja, okupljeni u Asocijaciji "Malinari Srbije", pozvali su nadležne da do isteka ovog roka "urazume izvoznike i monopoliste" i omoguće otkup novog roda po tržišnoj ceni.

ARILJSKE MALINARE BRINU I CENA I BERAČI

 

Arilje, 14. jun 2017.

Izvor: Politika

 • Rod maline u zapadnoj Srbiji podbacio, u Šapcu kilogram plaćaju oko 120 dinara, a lane su davali sto dinara više

Prvi zreli plodovi beru se ovih dana u ariljskom malinogorju, centru srpske proizvodnje maline, gde ona prava berba tog voća, s većim količinama, počinje krajem sedmice.

DRŽAVA NE MOŽE DA UTIČE NA CENU MALINE, MOŽE DA UREDI TRŽIŠTE

 

Beograd, 13. jun 2017.

Izvor: Tanjug

 • Vlada Srbije i Ministarstvo poljoprivrede ne mogu da utiču na cenu maline, ali mogu da urede tržište, kaže savetnik ministra poljoprivrede Predrag Lučić i dodaje da se ispituje da li ima monopola i udruživanja hladnjačara.

On je rekao da je na jučerašnjem zajedničkom sastanku predstavnika dva ministarstva -poljoprivrede, trgovine, zatim hladnjačara i proizvođača, najviše pritužbi proizvođača bilo na udruživanje hladnjačara.

NJIVE BEZ "ZAŠTITE"

 

Beograd, 13. jun 2017.

Izvor: Večermke novosti

 • Poljoprivrednici u Srbiji i dalje retko osiguravaju svoje useve. Osiguran tek svaki osmi zasad. Najmanje polisa kod ratara

Ma, ne treba mi još i taj trošak, neće se ove godine ništa loše dogoditi. Neće grad na moju njivu"... Ovako, kako kažu upućeni, kada se pomene osiguranje u poljoprivredi rezonuje većina zemljoradnika u Srbiji. Kod nas se, kako su pedantno izračunali statističari, osigurava najviše 15 odsto obradivih površina.

ŽETVA NA PRAGU, A OTKUPNIH CENA NEMA NA VIDIKU

 

Novi Sad, 12. jun 2017.

Izvor: Dnevnik.rs

     

 • Mada je do žetve ostalo još dve-tri sedmice, još se ne zna kolika će biti cena pšenice od ovogodišnjeg roda. Lane je otkup krenuo sa 16 dinara, a sada se na Produktnoj berzi u Novom Sadu staro žito prodaje za 17,2 dinara.

Nepoznanica je i kolike će biti cene drugih primarnih poljprivrednih kultura, pre svih uljarica, pošto njihova žetva sledi u septembru.

LUBENICE U SREMU KASNE SA RASTOM

 

Sremska Mitrovica, 9. jun 2017

Izvor: RTV

 • Lubenice trenutno na polju u Kukujevcima kasne sa porastom. Lošije vremenske prilike u proteklom periodu uticale su na razvoj. Ipak lepši dani koji su usledili doprinose intenzivnijem porastu koji će ukoliko vremenske prilike ostanu iste pomoći lubenicama da za berbu pristignu u očekivano vreme a to je krajem juna početkom jula meseca.

Vreme ove prizvodne godine nije išlo na ruku povrtarima kada je u pitanju setva lubenice na otvoreno polje. Na dobro pripremljenu zemlju dospela je lubenica, ali hladno vreme je usporilo rast.

SUŠA NE PRIJA ULJANOJ REPICI

 

Subotica, 9. jun 2017.

Izvor: RTV

 • Suša i visoke temperature ne pogoduju uljanoj repici na Telečkoj visoravni.

Ukoliko bi narednih dana bilo padavina, više bi nego dobrodošle, rod bi bio dobar, a uz cenu između 42 i 45 dinara proizvođači bi mogli da računaju na pristojnu zaradu.

VREMENSKE PRILIKE UTIČU NA RAST KUKURUZA

 

Sremska Mitrovica, 8. jun 2017.

Izvor: RTV

 • Vremenske prilike utiču na porast kukuruza. Koliko je napredovao za nedelju dana možete se informisati kroz rubriku Ogledno polje STV. Stručnjaci nakon pregleda parcele ističu da se u narednom periodu može očekivati još veći razvoj ukoliko je pravilno odrađena sva agrotehnika.

Na Oglednom polju kukuruz je u fazi 11 lista. Od samog početka vremenske prilike nisu išle posebno na ruku kukuruzu i njegovom razvoju

U POMORAVLJU KUPCI SE RASPITUJU ZA VIŠNJE ALI NE NUDE CENU

 

Jagodina, 6. jun 2017.

Izvor: Tanjug

 • Berba višanja na području Pomoravskog okruga, počeće oko 15. juna, tamo gde nije bilo mraza prinos je odličan a otkupna cena se još ne zna.

"Dosta kupaca se raspituje za robu ali cenu niko ne nudi", izjavio je danas Tanjugu Luka Miličić, koji gaji višenje na 27 hektara vlastitog voćnjaka i "višnjara", kako kaže, zakupljenog od države.

SAD I KLIMA ŽANJE NAŠE ŽITO

 

Beograd, 5. jun 2017.

Izvor: Večernje novosti

 • Stručnjaci očekuju da će sa oko 540.000 zasejanih hektara biti "skinuto" oko 2,7 miliona tona pšenice. Dva miliona tona manje nego lane

Srbija će, kako procenjuju stručnjaci, ove godine imati za oko dva miliona tona pšenice manje nego lane. Meteorološki uslovi, kako objašnjava dr Srbislav Denčić, sa novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, nisu bili naklonjeni pšenici, tako da će i rod biti znatno manji, nego prošle, rekordne godine.

NEDIMOVIĆ: SRPSKI STRUČNJACI ĆE ZAUZETI STAV O PROMETU GMO

 

Beograd, 03. maj 2017.

Izvor: Večernje novosti

 • Odluka je Srbije da li će ući u Svetsku trgovinsku organizaciju ili neće, ali kakva god ona bila potrebno je da prethodno stav o prometu GMO pruži srpska pamet, izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović

Odluka je Srbije da li će ući u Svetsku trgovinsku organizaciju ili neće, ali kakva god ona bila potrebno je da prethodno stav o prometu GMO pruži srpska pamet, izjavio je danas ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović.

NEDIMOVIĆ: SLEDEĆE NEDELJE KOMPLETNE ANALIZE O ŠTETI ZBOG HLADNOĆE

 

Beograd, 3. maj 2017.

Izvor: Politika

Ledeni talas koji je zahvatio pre nekoliko nedelja našu zemlju naneo je štetu na 50 odsto zasada jagodičasto-bobičastog voća na teritoriji zapadne Srbije koje je najviše stradalo, izjavio je danas ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović.

DOGOVOR MALINARA SA MINISTROM

 

BEOGRAD, 28. april 2017.

Izvor: RTV 

 • Predsednik Asocijacije poljoprivrednih proizvođača "Malinari Srbije", Dobrivoje Radović, i predsednik Skupštine Asocijacije poljoprivrednih proizvođača "Malinari Srbije", Desko Stojković, prisustvovali su na pregovorima koje su imali u Ministarstvu poljoprivrede oko proizvodnje malina, ceni i plasmanu.

Sastanku u Beogradu kod ministra Branislava Nedimovića prisustvovao je Izvršni odbor Asocijacije poljoprivrednih proizvođača "Malinari Srbije", svih 11 članova, predsednik Opštine Ivanjica, Zoran Lazović, pomoćnik predsednika, Nenad Glavinić, i predsednik SO Arilje, Dragiša Terzić.

Trošenje agrarnog budžeta

 

SUBVENCIJE ZA VOĆARE, VINOGRADARE I POVRTARE

Bogatić, 26. april 2017.

Izvor: Nedeljom za selo

Plodne oranice u Mačvi poljoprivrednici obrađuju mehanizacijom koja je uglavnom starija od njih. Željko Milutinović iz Drenovca bavi se ratarstvom i tovom svinja. Od tri traktora na imanju ispravan je samo jedan.

Setva

 

KIŠA DOBRO DOŠLA NJIVAMA

Beograd, 26. april 2017.

Izvor: Nedeljom za selo, Radio Beograd

Zimsko vreme u aprilu zaustavilo je i prolećnu setvu, međutim kiša će dobro doći njivama posle suše koja je posebno zahvatila gornje setvene slojeve zemljišta, kaže direktor sektora Privredne komore Srbije za poljoprivredu Žarko Galetin

PADAVINE DONELE VLAGU USEVIMA

 

Sremska Mitrovica, 26. april 2017.

Izvor: RTV

 • Situacija koja je sredinom protekle nedelje zadesila voćnjake sa padavinama koje su ispraćene snegom pogodila je i ratarske kulture. Stručnjaci kažu da su kukuruz i pšenica doživeli blagi stres. Pozitivno u svemu je količina padavina koja će doprineti vlažnosti zemljišta koje je bilo isušeno. To će ubrzati rast i razvoj posejanih biljaka u narednim danima sa povećanjem dnevnih temperatura.

U zavisnosti od faze razvoja kreće se i otpornost biljke na mraz. Protekli period iza nas doneo je kratkotrajne minuse na poljima što će različito uticati na kulture kažu stručnjaci. Primera radi pšenica u fazi bokorenja  može da izdrži do -11 stepeni celzijusa dok u fazi vlatanja u kojem se većinom trenutno nalazi do -4 stepena celzijusa kada može da dođe do sniženja prinosa koje može da bude slabo do umereno. Kukuruz trpi temperature od -2 stepena u trajanju od par sati.

PROCENA ŠTETE U VOĆNJACIMA ZA SEDAM DANA

 

Novi Sad, 25. april 2017.

Izvor: RTV

 • Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović kaže da će kompletan izveštaj o šteti koju su voćnjaci pretrpeli zbog mraza biti završen u narednih nedelju dana, te najavio da će se s malinarima sastati u sredu i četvrtak.

Nedimović je, gostujući u emisiji Pravi ugao Radio-televizije Vojvodine, rekao da stručnjaci trenutno sagledavaju stanje u voćnjacima u Srbiji, a da će u narednih sedam do deset dana biti preduzete mere da se eventualno umanji šteta u voćnjacima.

GALETIN: NAJVEĆU ŠTETU PRETRPEĆE MALINE I JAGODE

 

Beograd, 20. april 2017.

Izvor: Politika

Direktor Sektora za poljoprivredu Privredne komore Srbije Žarko Galetin izjavio je danas da je sneg u aprilu najviše štete naneo bobičastom i jagodičastom voću - malinama i jagodama, ali da su na ovakve vremenske prilike veoma osetljive i trešnje i kajsije.

(Ne)poslovnost

 

NOVAC IZ DRŽAVNIH BRAZDI U PRIVATNIM DŽEPOVIMA

Beograd, 13. april 2017.

Iako je doneta dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu, uz tvrdnju da se time uvodi red i strogoća (sankcije) za one koji ga ne primenjuju u lokalnoj upravi kod izdavanja oranica u zakup, ipak se u celini ne vidi pomak.

Podaci iz Uprave za zemljište, koja je operativni deo Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, „čupanjem” stižu do zainteresovanih, a kada se analiziraju onda se nazire i razlog zbog čega je to tako. Izgleda da je reč o haosu, koji vlada na relaciji opštine – Uprava za zemljište.

STOČARI OSTALI BEZ ZEMLJE ZBOG INVESTITORA

 

Novi Bečej, 13. april 2017.

Izvor: Dnevnik

Novobečejski stočari, koji su prisustvovali poslednjoj sednici Skupštine opštine Novi Bečej, nezadovoljni su usvajanjem Programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta za 2017. godinu, što je bila prva tačka dnevnog reda.

Tržište i usevi

 

DA LI ĆE SUŠA DRMATI CENE – ULJANA REPICA SOLIDNO IZGLEDA

Beograd/Pariz, 12. april 2017.                                                                                                                                                                                                                    Izveštaji iz gotovo svih regiona u Srbiji pokazuju da je za razvoj zasejanih površina (pšenica, uljana repica, ječam, krmiva) palo nedovoljno kiše, koja nedostaje i za obimnu prolećnu setvu. Povoljna vest je: uljana repica se dobro drži u Srbiji na oko 36.000 hektara, jedan deo zasejanih površina je zbog smrzavanja – preoran.

Trenutna cena ove uljarice na berzi u Frankfurtu je 414 - 416 evra po toni. Ovo je i dobra poruka našim ratarima da ne pristaju na avansnu prodaju, koja se kreće oko 320 evra po toni. Kod nas će i ovog proleća biti posejano najviše kukuruza, dok njegovu setvu neznatno smanjuju u SAD-u.

SUŠA USLOVLJAVA SETVU KUKURUZA

 

Novi Sad, 12. april 2017.

Izvor: Dnevnik 

 • Do sada je prema rečima stručnjaka kukuruzom posejano od 5 do 10 posto površina od ukupno planiranih milion hektara oranica.

Uslovi za sejanje naše najrasprostranjenije žitarice nisu u svim krajevima povoljni, naročito u pojedinim delovima Banata i Srema gde je zemljište izuzetno suvo, te kako naglašava Goran Bekavac, stručnjak novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo postoji ozbiljna opasnost da će biti otežano nicanje biljaka ukoliko ne padne ozbiljnija kiša.

Prolećna setva 2017.

 

NS SEME - SORTE SOJE

Novi Sad, 6. april 2017.

Dr Vojin Đukić

Dr Svetlana Balešević-Tubić

Proizvođači soje kontinuirano tragaju za metodama koje će im pomoći u povećanju prinosa, smanjenju troškova proizvodnje ili njihovoj kombinaciji. Na osnovu brojnihdugogodišnjih istraživanja i višegodišnjihiskustava, nastala je tehnologija gajenja za naša proizvodna područja, koje se treba pridržavati radi ostvarenja što boljih rezultata u proizvodnji soje.Za uspešno gajenje i visok kvalitet soje neophodno je proizvodnju zasnivati na dubokim, plodnim zemljištima sa povoljnim vodnim i vazdušnim režimom, neutralne do slabo alkalne reakcije i bez prisustva korova. Ne preporučuje se smenjivanje soje sa biljnim vrstama iz iste familije, kao ni sa suncokretom ili uljanom repicom zbog istih bolesti koje se javljaju kod ovih vrsta. Soja kao rana okopavina i leguminoza predstavlja veoma dobar predusev većini gajenih biljaka. Ostavlja rastresito zemljište, čisto od korova, a izborom sorti različite dužine vegetacije može se podešavati vreme žetve.

Ministarska se ne poriče

 

PODSTICAJI ZA MLADE I MALA GAZDINSTVA BEZ PIO STATUSA

Beograd, 30. mart 2017.

Još u februaru, Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine, je izjavio na Savetovanju „Dobar dan domaćine” u Novom Sadu da će u agrarnoj politici u ovoj godini mlada i mala gazdinstva imati različitih pogodnosti. To opredelenje će biti ili već jeste u više pravilnika kojima se definiše trošenje agrarnog budžeta. Međutim, u objavljenom Pravilniku, kojima se želi unapređenje života na selu upravo mladih, nije jasno nekoliko detalja bitnih za prijavu.