- TRŽIŠTE - /12.03.2018./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 17.10 din/kg , pšenica 17.60 din/kg , soja 45.00 din/kg ; /12.03.2018./ Berza u Čikagu: kukuruz 14.48 din/kg , pšenica 17.22 din/kg , soja 36.34 din/kg ; /12.03.2018./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 13.31 din/kg , pšenica 16.78 din/kg , soja 33.82 din/kg ; /12.03.2018./ Berza u Parizu: kukuruz 19.33 din/kg , pšenica 18.53 din/kg , soja - ;

Agrar u Srbiji

PAORI: OVOGODIŠNJA SETVA SA MANJIM ULAGANJIMA

 

Novi Sad, 15. mart 2018.

Izvor: RTV

 • Prole─çna setva kako se o─Źekuje trebalo bi da bude obavljena na ne┼íto vi┼íe od 2,5 miliona hektara.

Najviše površina biće pod kukuruzom oko milion hektara, zatim sojom 200 hiljada hektara, suncokretom do 250 hiljada hektara i šećernom repom do 55 hiljada hektara.

VINOGRADI OBE─ćAVAJU BOLJU GODINU OD PRETHODNE

 

Vršac, 15. mart 2018.

Izvor: RTV

 • Iako su vremenski uslovi ove zime bili neuobi─Źajeni, tempearture visoke sa kratkim zahla─Ĺenjem, vinogradi su u dobroj kondiciji i prema sada┼ínjem stanju o─Źekuje se bolja godina od prethodne. Vinogradari jedno strahuju od mogu─çih zakasnelih mrazeva krajem ovog i po─Źetkom narednog meseca.

Vinogradi na preko 850 hektara planta┼ża "Vr┼ía─Źkih vinograda" u fazi su zimskog mirovanja i u dobrom su stanju mada je nedostajalo kaljenje, odnosno postepene niske temperature. Jedino ve─çe zahla─Ĺenje bilo je po─Źetkom marta.

MLADI PROIZVO─ÉA─îI ZAINTERESOVANI ZA SUBVENCIJE U RATARSKOJ PROIZVODNJI

 

Kragujevac, 15. mart 2018.

Izvor: RTV

 • Poljoprivrednici iz ┼áumadije uz pomo─ç stru─Źnih slu┼żbi ve─ç uveliko popunjavaju zahteve za ostvarivanje podsticaja u biljnoj proizvodnji. Visina subvencija iznosi 4000 dinara po hektaru. Prime─çen je i sve ve─çi broj mladih proizvo─Ĺa─Źa koji se odlu─Źuju za poljoprivredu i na ovaj na─Źin konkuri┼íu za dodatna sredstva.

Na teritoriji op┼ítine Kni─ç registrovano je preko 3000 poljoprivrednih gazdinstava a 80 odsto proizvo─Ĺa─Źa koristi pomo─ç stru─Źne slu┼żbe prilikom popunjavanja zahteva za dobijanje kako republi─Źkih tako i op┼ítinskih podsticaja.

DR┼ŻAVA MORA DA POMA┼ŻE AGROBIZNIS

 

Beograd, 15. mart 2018.

Izvor: Politika

 • Prehrambena proizvodnja u januaru, u odnosu na isti mesec pro┼íle godine, manja za jedan procenat

Ukup­na pri­vre­da Sr­bi­je po­ste­pe­no be­le­┼żi rast, ali po­ljo­pri­vre­da i pro­iz­vod­nja hra­ne, ma­da ve­li­ki ne­to iz­vo­zni­ci – go­di­na­ma ta­vo­re. Nji­hov do­pri­nos po­ve­─ça­nju bru­to do­ma­─çeg pro­iz­vo­da, od­no­sno vred­no­sti sve­ga stvo­re­nog u jed­noj go­di­ni, ma­li je ili ga ne­ma, uka­zu­ju auto­ri „Ma­kro­e­ko­nom­skih ana­li­za i tren­do­va” (MAT).

┼ŻITA DOVOLJNO I ZA KOM┼áIJE

 

Beograd, 13. mart 2018.

Izvor: Ve─Źernje novosti

 • Vremenski uslovi idu naruku ratarima, ali pojedini vo─çari imaju problem. P┼íenica na 675.000 hektara u dobrom stanju

┼Żita bi ove godine trebalo da bude dovoljno da hlebom obezbedimo i sebe i kom┼íije. Sneg koji nas je iznenadio u februaru za┼ítitio je ┼żitarice od minusa i obezbedio dodatnu vlagu. Vremenski uslovi nisu zabrinuli ni ve─çinu povrtara, ali su pojedini vo─çari izvukli deblji kraj. Rano procvetale kajsije bukvalno je "pojeo" mraz, pa se ┼íteta procenjuje na 60 do ─Źak 100 odsto. Najvi┼íe u Vojvodini.

ŠARGAREPA ZA BOLJI TOV GOVEDA

 

Nova Varoš, 13. mart 2018.

Izvor: Politika

 • Po tovnom grlu dr┼żavna subvencija je 10.000 dinara, a ovakvim na─Źinom ishrane, u odnosu na tro┼íak koncentrata, sto─Źar Ratko Lukovi─ç pravi u┼ítedu od 20.000 po grlu

Bo­ri se sto­─Źar­stvo za op­sta­nak u na­┼íim se­li­ma, do­vi­ja­ju se do­ma­─çi­ni da sto­ku pre­hra­ne i pro­da­ju, a o to­me ka­ko se go­ve­da mo­gu bo­lje to­vi­ti od­ne­dav­no po­sto­ji i pa­tent pri­ja­vljen Za­vo­du za in­te­lek­tu­al­nu svo­ji­nu. Pri­ja­vio ga je sto­─Źar i iz­da­va­lac sme­┼íta­ja u se­o­skom tu­ri­zmu Rat­ko Lu­ko­vi─ç (42) iz Ak­ma­─Źi­─ça kod No­ve Va­ro­┼íi, ko­ji je, ka­ko ka­┼że, hra­ne­─çi svo­ja gr­la pro­ve­rio oprav­da­nost tog pro­na­la­ska.

ZA─îINSKE PAPRIKE SA SEVERA VOJVODINE IMA I ZA IZVOZ

 

Novi Sad, 7. mart 2018.

Izvor: Dnevnik.rs

 • Za─Źinska paprika je jedna od najzna─Źajnijih povrtarskih kultura i izvozni brend Srbije, s obzirom na kvalitet “crvenog zlata” koje se uglavnom proizvodi u Vojvodini.

Profesor dr ┼Żarko Ilin sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu isti─Źe da se industrijska paprika proizvodi na 2.400 do 2.600 hektara, zavisno od godine do godine, a od ukupne proizvodnje u Srbiji polovina je skoncentrisana na severu Vojvodine. Upravo iz tih razloga je profesor Ilin o zna─Źaju i tehnologiji proizvodnje za─Źinske paprike govorio na skupu koji je u Martono┼íu organizovao Zadru┼żni savez Vojvodine.

LESKOVA─îKI KRAJ NEMO─ćAN PRED VREMENSKIM NEPRILIKAMA

 

Leskovac, 7. mart 2018.

Izvor: Agroklub

 • Ekstremno niske temperature, a potom i topljenje snega i izlivanje potoka i reka, naneli su ┼ítete poljoprivrednicima u Jablani─Źkom okrugu.

Ekstremno niske temperature, a potom i topljenje snega i izlivanje potoka i reka, naneli su ┼ítete poljoprivrednicima u leskova─Źkom kraju - Jablani─Źkom okrugu.  Najvi┼íe je stradao mladi krompir u plastenicima, na 150 hektara, koji je pre poplave izmrzao. ┼átete ima i na p┼íenici, detelini, jagodama, zelenoj salati.

Ocene i preporuke stru─Źnjaka za polja ┼żitarica i uljane repice

 

P┼áENICA „U┼ŻIVA”, ULJANA REPICA „GLADNA”

Novi Sad, 2. mart 2018.

Stru─Źnjaci Departmana za ratarstvo i povrtarstvo sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu danas su povoljno ocenili stanje p┼íenice i je─Źma na poljima u Vojvodini, ali i dalje procenjuju da je biljkama potrebno vi┼íe vode.

KA┼áNJENJE RANE PROLE─ćNE SETVE ZBOG SNEGA

 

Kragujevac, 2. mart 2018.

Izvor: RTV

 • Pad temperature i sneg po─Źetkom marta pogodovao je orani─Źnim povr┼íinama i ratarskim kulturama u ┼áumadiji. Sne┼żni pokriva─Ź zaustavio je vegetaciju, umanjio mogu─çnost pojave biljnih bolesti i ┼íteto─Źina, ali je i pove─çao vodni re┼żim u zoni korenovog sistema. Ipak, zbog ovakvih uslova do─çi ─çe i do ka┼ínjenja rane prole─çne setve.

Zlatka ┼Żivanovi─ça, poljoprivrednika iz sela Lu┼żnice kod Kragujevca, obradovao je sne┼żni pokriva─Ź koji na pojedinim mestima dosti┼że visinu i do 50 cm. Zlatko obra─Ĺuje 15 hektara zemlje, isti─Źe i da su strna ┼żita u┼íla pove─çane vegetacije u zimski period pa je sneg usporio dalji razvoj biljaka, a time ih i za┼ítitio od bolesti i ┼íteto─Źina.

SNEG ZAŠTITIO ULJANU REPICU I PŠENICU

 

Bela Crkva, 2. mart 2018.

Izvor: RTV

 • Poljoprivrednici se raduju sne┼żnim padavinama koje su za┼ítitile p┼íenicu od niskih temperatura koje su i na podru─Źju Ju┼żnog Banata ovih dana ekstremno niske, no─çu i do minus 20. Pored toga ┼íto je p┼íenica dobila pokriva─Ź, sneg ─çe nadomestiti i veliki nedostatak vlage u zemlji┼ítu prouzrokovan pro┼ílogodi┼ínjom su┼íom.

Na podru─Źju op┼ítina Bela Crkva, Kovin, Plandi┼íte i grada Vr┼íca jesenas je p┼íenicom zasejano preko 26.000 hektara. Iako je usev dobar, stru─Źnjaci su stalno upozoravali na nedostatak vlage u zemlji┼ítu obzirom na izrazito su┼ínu 2017. tako da je sneg vi┼íe nego dobro do┼íao. Dobro je i to ┼íto nema golomrazice.

DA LI ─ćE SNEG ZA┼áTITI USEVE?

 

Novi Sad, 1. mart 2018.

Izvor: RTV

 • Dok sneg zadaje probleme putarima poljoprivrednici se raduju sne┼żnim padavinama,koje ─çe za┼ítititi p┼íenicu od niskih temperatura i ┼íto je mo┼żda va┼żnije nadomestiti veliki nedostatak vlage u zemlji┼ítu, prouzrokovan pro┼ílogodi┼ínjom su┼íom. Prole─çe u sred zime, iz prethodnog perioda, stvaralo je bojazan da se obistini staro narodno verovanje da zima bez snega najavljuje i godinu bez roda.

Nema razloga za strah od niske temperature, dokle god se oranice bele od snega, a nema ni boljeg navodnjavanja od postepenog topljenja sne┼żnog pokriva─Źa. Stru─Źnjaci savetuju ratarima da iskoriste ove vremenske prilike i prihrane p┼íenicu, dok je sneg jo┼í na njivama.

DOBRA CENA POSEJALA 675.000 PŠENICE, FALI VIŠE SNEGA

 

Novi Sad, 19. februar 2018.

Izvor: Dnevnik.rs     

 • P┼íenica zasejana jesenas na 675.000 hektara u dobrom je stanju i ve─ç se izbokorila, ali dobro bi joj koristio sne┼żni pokriva─Ź. To je rekao direktor Udru┼żenja za unapre─Ĺenje proizvodnje i izvoz ┼żita i uljarica “┼Żita Srbije” Vukosav Sakovi─ç.

On je rekao da pod tom kulturom odavno nisu bile tako velike povr┼íine, og ─Źega je 80 odsto zasejano u optimalnom roku.

MALI POVRTARI MOGU BITI VELIKI AKO SE UDRU┼ŻE

 

Novi Sad, 19. februar 2018.

Izvor: Dnevnik.rs

 • Sve ─Źe┼í─çe se mo┼że ─Źuti da agrarni ekonomisti savetuju da u poljoprivrednoj proizvodnji treba napraviti zaokret i umesto setve tradicionalnih ratarskih kultura okrenuti se i drugim, izme─Ĺu ostalog i uzgajanju povr─ça poput, paradajza, paprike, luka, salate... Ovakva razmi┼íljanja sve vi┼íe dopiru i do svesti poljoprivrednika, pa je na nedavnom stru─Źnom savetovanju “Savermena proizvodnja povr─ça”  ─Źiji je organizator bilo “Vojvo─Ĺansko dru┼ítvo povrtara” mogla ─Źuti i razmi┼íljanja da ho─çe da se oprobaju i u gajenju povr─çe.

Od onih koji  su ve─ç u tim vodama malo je njih u zadrugama ili udru┼żenjima, pa su na savetovanje do┼íli, kako reko┼íe, i da se me─Ĺusobno upoznaju i dobiju informicije na koji na─Źin mogu rod da o─Ĺednom prodaju. Malo povrtara seme stavi u zemlju, a da u d┼żepu ima ugovor o prodaji.

PROLE─ćNA SETVA U POMORAVSKOM OKRUGU NA 90.000 HEKTARA

 

Jagodina, 13. februar 2018.

Izvor: Tanjug

 • Poljoprivrednici Pomoravskog okruga, ─ćuprije, Despotovca, Jagodine, Para─çina, Svilajnca i Rekovca, planirali su da ovog prole─ça kukuruzom, industrijskim i krmnim biljem, povr─çem, zaseju oko 90.000 hektara, procenjuju stru─Źnjaci Poljoprivredno savtodavne stru─Źne slu┼żbe u Jagodini.

Najvi┼íe ─çe zasejati kukuruzom jer je najprofitabilniji, najlak┼íe se ─Źuva, mo┼że da se iskoristi kroz tov stoke, ali i da se ─Źuva dok ne postigne dobru cenu, tvrde stru─Źnjaci za ratarstvo u ovoj slu┼żbi.

CENA ┼áE─ćERA KROJI SETVU SLATKOG KORENA

 

Novi Sad, 12. februar 2018.

Izvor: Dnevnik.rs     

 • Mart se bli┼żi i na pragu smo jo┼í jedne prole─çne setve koja startuje sa ┼íe─çernom repom. Poljoprivrednici koji su namereni da i ovoga marta poseju repu ve─ç su  ugovorili sa ┼íe─çeranama uslove, pre svega, koliko ─çe ko┼ítati kilogram ┼íe─çerne repe.

I ove godine se o─Źekuje da se repa najvi┼íe poseje u Ba─Źkoj, Sremu i u Banatu, odnosno da je bude u onim delovima ravnice koje su u bli┼żoj okolini fabrika ┼íe─çera.Prema podacima Poslovne zajednice “Industrijsko bilje” lane je pod repom bilo posejano 62.000 hektara, prinos po hektaru bio je blizu 50 tona, prose─Źna digestija 16,5 odsto, a ne─Źisto─ça oko 15 odsto i ukupno je dobijeno 471.700 tona ┼íe─çera.

Pogled u polje

 

ULJANA REPICA POCRVENELA ZBOG TOPLOTE

Novi Sad, 7. februar 2018.

Stru─Źnjaci preporu─Źuju da ratari prvu priliku iskoriste i da prihrane uljanu repicu, koja je pod stresom i potrebna joj je pomo─ç da bi osna┼żena u┼íla u period intenzivnog prole─çnog rasta.

Prihrana zavisi od hibrida i sorte, tipa zemlji┼íta i stanja useva, ali je va┼żno znati da se urea ne koristi za prihranu za zemlji┼íte koje je sklono zaki┼íeljavanju.

VO─ćARI JO┼á STRAHUJU ZA ROD

 

─îa─Źak, 6. februar 2018.

Izvor: Ve─Źernje novosti

 • Lepo vreme u januaru ubrzalo rast i razvoj gotovo svih ozimih ratarskih kultura, koje ne mo┼że da uni┼íti zahla─Ĺenje i sneg. Ponegde ve─ç ima cvetova na kajsiji, eventualni mraz bi doneo posledice

Prole─çe usred zime nije ba┼í najbolje za ozime ratarske kulture, a naro─Źito za vo─çe. Jer, ukoliko se zima vrati, golomrazica bi mogla da dotu─Źe ve─ç razvijenu p┼íenicu ili pupoljke na vo─çkama.

ULJANOJ REPICI I PŠENICI DOBRO BI DOŠAO "DOBAR" SNEG

 

Beograd, 8. januar 2018.

Izvor: Tanjug    

 • Jesenje setve - uljana repica i p┼íenica dobro napreduju, ali bi im dobrodo┼íao "dobar" sneg koji bi ih pokrio i dodatno pomogao da sa─Źuvaju vlagu za prole─çni razvoj, izjavio je danas Tanjugu direktor Udru┼żenja "┼Żita Srbije" Vukosav Sakovi─ç.

Interesantno je, ka┼że on, da je posejano skoro duplo vi┼íe semena uljane repice u odnosu na prethodnu godinu, a sli─Źno je bilo i sa p┼íenicom.

Polja

 

P┼áENICA BUJA – NEMA OPASNOSTI OD BOLESTI

Novi Sad, 5. januar 2018.

Setva p┼íenice u optimalnom roku i padavine, kojih ima sporadi─Źno, su glavni razlog za dobar razvoj ovog useva. Vlage u gotovo svim reonima ima dovoljno u povr┼íinskom sloju, ali se jo┼í o takvoj sigurnosti za razvoj p┼íenice do ┼żetve ne mo┼że govoriti.

MONOPOLISTI KR─îE MALINJAKE

 

Beograd, 20.. decembar 2017.

Voćari iz zapadne Srbije najavili dolazak u Beograd i proteste ispred Vlade Srbije za 25. decembar. Strah da se ova grana, koja hrani 300.000 ljudi, kako tvrde, nalazi pred gašenjem

Najve─ça fabrika u dr┼żavi, hraniteljka oko 300.000 ljudi, gasi se daleko od o─Źiju javnosti, jer su milioni evra od pro┼ílogodi┼ínjeg otkupa "crvenog zlata" oti┼íli na ra─Źune sedam-osam najve─çih monopolista. Uz tvrdnju da je najzna─Źajniji srpski poljoprivredni brend ve─ç uni┼íten, proizvo─Ĺa─Źi maline iz zapadne Srbije najavljuju da ─çe 25. decembra ipak zapo─Źeti proteste ispred Vlade Srbije, s namerom da hladnja─Źare i s njima povezane politi─Źke strukture ubede da uvedu zakonito poslovanje na tr┼żi┼ítu.

Kamerom i perom

 

VETAR SUŠI PŠENIČNA POLJA

Novi Sad, 8. decembar 2017.

Sneg je nestao sa p┼íeni─Źnih polja, a vetar koji duva isu┼íuje zemlju koja mestimi─Źno ve─ç izgleda beli─Źasto ili ┼żu─çkasto.

Ove jeseni 90 odsto p┼íenice posejano je u optimalnom roku i zahvaljuju─çi tome i vlagi u orani─Źnom sloju p┼íeni─Źna polja su tamnozelena, ali strah zbog padavina, koje su za ovo doba godine ispod proseka, postoji kod ratara.

Damir Varga, iz Poljoprivredne stru─Źne slu┼żbe u Subotici, sve prognoze o razvoju p┼íenice vezuje za vlagu zemlji┼íta

ZDRAVSTVENO STANJE OZIMIH STRNINA

 

Sombor, 6. decembar 2017.

Na podru─Źju delovanja RC Sombor usevi ozimih p┼íenica se nalaze u fenofazi od 2 do 4 lista razvijeno (BBCH 12-14).

Vizuelnim pregledom useva p┼íenice na punktovima Apatin, Karavukovo, Bili─ç i Ri─Ĺica nisu registrovani  simptomi biljnih bolesti.

ZDRAVSTVENO STANJE ULJANE REPICE

 

Sombor, 6. decembar 2017.

 

Na podru─Źju delovanja RC Sombor, usevi uljane repice se nalaze u fenofazi od 4 do 8 listova razvijeno (14-18 BBCH).

U sklopu monitoringa zdravstvenog stanja uljane repice izvr┼íen je vizuelni pregled useva na punktovima Apatin, Karavukovo, Toplana i Ri─Ĺica.

Prognozno-izve┼ítajna slu┼żba za┼ítite bilja AP Vojvodina

 

PREGLED OZIME PŠENICE, JEČMA I ULJANE REPICE

Zrenjanin, 27. novembar 2017.

Na teritoriji RC Zrenjanin usevi je─Źma se nalaze u fazi bokorenja - BBCH 22: drugo stablo vidljivo.

Vizuelnim pregledom useva registrovano je prisustvo simptoma mre┼żaste pegavosti lista je─Źma (Pyrenophora teres) kao i pepelnice ┼żita (Erysiphe graminis). Rezultati pregleda prikazani su u tabeli