- TRŽIŠTE - /21.05.2018./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 17.50 din/kg , pšenica 18.10 din/kg , soja 46.73 din/kg ; /21.05.2018./ Berza u Čikagu: kukuruz 15.90 din/kg , pšenica 18.70 din/kg , soja 37.79 din/kg ; /21.05.2018./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 14.56 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 35.29 din/kg ; /21.05.2018./ Berza u Parizu: kukuruz 19.79 din/kg , pšenica 20.82 din/kg , soja - ;

Agrar u Srbiji

U MITROVICI 200 HEKTARA DRŽAVNOG ZEMLJIŠTA VIŠE ZA IZDAVANJE

 

Sremska Mitrovica, 25. maj 2018.

Izvor: RTV

 • O novom programu izdavanja poljoprivrednog, državnog zemljišta na teritoriji Sremske Mitrovice danas su odlučivali odbornici Skupštine Grada na sednici. Program je usvojen, a ove godine se poljoprivrednicima na raspolaganje daje više zemljišta, nego ranijih godina, za više od 200 hektara.

Program zaštite, uređenja i izdavanja u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta na teritoriji Sremske Mitrovice je najpre dobio podršku na održanoj sednici Skupštine Grada Sremska Mitrovica. On ove godine nešto kasnije stupa na snagu zbog promena koje su nastupile u samoj izradi. Ovaj program bio je gotov još u martu, ali po objavljivanju novog sistema, bilo je potrebno i uskladiti ga.

TEK 0,4 ODSTO ZEMLJIŠTA POD ORGANSKOM PROIZVODNJOM

 

Beograd, 22. maj 2018.

Izvor: RTV

 • U Srbije je tek 0,4 odsto zemljišta pod organskom proizvodnjom, za razliku od evropskog proseka od pet do šest odsto, a izvoz takvih proizvoda svega oko 20 miliona evra godišnje, što je vrednost izvoza konvencionalnog smrznutog voća jedne kompanije iz Srbije, kažu u Privrednoj komori Srbije.

U Ministarstvu poljoprivrede navode da u Srbiji postoji potencijal za razvoj organske proizvodnje s obzirom da je sedam odsto površina zaštićeno zemljište, idealno za takvu vrstu proizvodnje, dok proizvođači ocenjuju da nema uspeha bez znatne podrške države u toj oblasti.

KOTRLJANJE RAVNICOM: UOČI ŽETVE, POGLED U NEBO PA U NOVČANIK

 

Senta, 14. maj 2018.

Izvor: Dnevnik.rs     

 • Paori su u večitoj dilemi da li rod prodati u vreme žetve ili je uskladištiti i čekati povoljniji tržišni trenutak, ali uvek ima i onih koji su primorani da pšenicu prodaju „na zeleno“, što je i za kupce i za proizvođače trgovina „mačkom u džaku“.

Oni koji se obično oglašavaju u pogledu proizvođačke i otkupne cene pšenice, još ih nisu precizirali, kažu da je rano, očito iščekujući nalivanje zrna i izvesniju procenu prinosa.

OSIGURANA TEK SVAKA DESETA NJIVA

 

Novi Sad, 14. maj 2018.

Izvor: Dnevnik.rs     

 • Sve više je prisutna strepnja da ponovo ne naiđe sušna godina zbog koje su lane bili znatno umanjeni prinosi u prvom redu kukuruza i soji.

Ali se strepi i od velikog nevremena koje posle sadašnjih visokih dnevnih temeratura ne primerenih maju mogu da donesu oluju, led i obilne padavine.

ZAŠTITA PŠENICE

 

Novi Sad, 10. maj 2018.

Na području Srbije, usevi pšenice se nalaze u fazi od klasanja do punog cvetanja.

Vizuelnim pregledima useva registrovano je prisustvo simptoma rđe (Puccinia spp.) na pojedinim parcelama, a nivo zaraze zavisi od sortimenta, lokaliteta, prethodno sprovedenih mera zaštite i kreće se do 70% zaraženih biljaka. 

MANJAK VLAGE ŠTETI PŠENICI

 

Vršac, 9. maj 2018.

Izvor: RTV

 • Najavljivane kiše izostale su u širem regionu Vršca i susednih opština tako da je manjak vlage u zemljištu i dalje veliki problem. Na pšenicama se pojavilo žutilo, a uzroci su višestruki, od tipa zemljišta, primenjene agrotehnike i suše koja je evidentna, kaže Vesna Jovančić iz PSS "Agrozavod" Vršac.

U ataru Vršca u aprilu je palo 40 litara kiše što je malo s obzirom na to da se u proizvodnu godinu već ušlo sa manjkom vlage, a sa druge strane za ovaj region su karakteristična teška zemljišta.

NEGATIVAN UTICAJ VISOKIH TEMPERATURA NA PŠENICU

 

Jagodina, 8. maj 2018.

Izvor: Tanjug

 • Visoke temperature za ovo doba godine i dugi period bez kiša, odraziće se negativno na prinos i kvalitet pšenice u Pomoravskom okrugu

Visoke temperature za ovo doba godine i dugi period bez kiša, odraziće se negativno na prinos i kvalitet pšenice u Pomoravskom okrugu a dobra kiša je potrebna i kukuruzu, ocenjuju ratari i poljoprivredni stručnjaci ovog dela Srbije.

Zaštita šećerne repe

 

SIVA REPINA PIPA - OPASNOST ZA ŠEĆERNU REPU

Novi Sad, 30. april 2018.

Izvor: Agroklub

 • Ratari koji uzgajaju šećernu repu, ovih dana primetili su sivu repinu pipu, koja može da nanese veliku štetu.
 • Foto: PIS Vojvodina / Andrea Babić

Siva repina pipa (Bothynoderes punctiventris) je insekt, koji može da napravi veliku štetu u periodu dok je repa mlada. Dnevno može da pređe i više od 600 metara, pa odrasla jedinka može za jedan dan da pojede desetak mladih biljaka. Prepoznaćete je po glavi, koja je izdužena i završava sa surlicom. Na gornjoj strani krila se nalazi nekoliko nepravilnih pega, tamnije boje. Odrastao insekt je boje zemlje, pa je često teško uočljiv.

OPREZNO SA ZAŠTITOM POSLE SETVE PROLEĆNIH USEVA

 

Pančevo, 30. april 2018.

Izvor: RTV

 • Nicanje je vrlo brzo. Zaštita posle setve a pre nicanja, "prskanje na crno", naročito kod suncokreta može da bude kritična. Poljoprivrednici ne smeju da čekaju ni 7 dana posle setve da istretiraju zemljište. Dok jedna ekipa seje, druga već treba da se priprema za prskanje.

Neouobičajeno visoke temperature poslednjih dana od 27, 28 pa i 29°stepeni a koje će se nastaviti i u narednim danima utiču na izuzetno brzo nicanje i klijanje posejanih useva. O tome kako ovi uslovi utiču na klijanje i nicanje jarih useva, a pre svega suncokreta, soje i kukuruza više smo saznali od iskusnog agronoma i savetodavca u PSS Pančevo Bogdana Garalejića.

PAORI: PROVERITE KVALITET ZEMLJIŠTA

 

Kikinda, 30. april 2018.

Izvor: RTV

 • Zahvaljujući potpisanim ugovorima sa kikindskom lokalnom samoupravom i Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Poljoprivredna stručna služba u Kikindi angažovana je na proveri kvaliteta poljoprivrednog zemljišta. Na taj način, 730 poljoprivrednih gazdinstava sa severa Banata dobija mogućnost besplatnog uzorkovanja i kontrole kvaliteta zemljišta, kao važne mere za dalju punu primenu agrotehnike i očuvanje jednog od najvažnijih severnobanatskih resursa.

Ugovor koji je kikindska Poljoprivredna stručna služba potpisala sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo odnosi se na kontrolu kvaliteta državnog zemljišta koje je pod zakupom. Za analizu i adekvatnu preporuku dovoljno je dostaviti tačne podatke o katastarskoj opštini i broju parcele.

PAORI SE OKRENULI PREMA SUNCOKRETU

 

Novi Sad, 30. april 2018.

Izvor: Dnevnik.rs  

 • Setva jarih poljoprivrednih kultura je završena u najvećem delu Srbije. Ukoliko je ostalo još neposejanih površina, to su male parcele koje će biti obrađene tokom vikenda.

Poljoprivrednici su za najvažniji posao u godini imali idealne vremenske uslove, toplu klimu, bez padavina i vlažnu zemlju u dubljim slojevima oranica, pa se može reći je setva protekla baš kako treba.

MALIM RATARIMA EU FONDOVI TEŽE DOSTUPNI

 

Beograd, 30. april 2018.

Izvor: Politika

 • Za seoska gazdinstva jedna od šansi je da postanu što manje zavisni od onih koji dominiraju na tržištu hrane, kaže Džon Galager, vođa projekta Podrška ruralnom i regionalnom razvoju u Srbiji

Većina poljoprivrednih poseda u Srbiji pripada grupi malih porodičnih gazdinstava i zbog njihove veličine i ekonomskih preduslova teže mogu da konkurišu za fondove Evropske unije. Istovremeno, propisi ali i poslovno okruženje ne podržavaju dovoljno njihovu stabilnost, moglo se čuti na nedavnoj konferenciji u Beogradu gde su svoja iskustva o privlačenju evropskih fondova izneli predstavnici Poljske.

CENA MLEKA ZAVISIĆE OD BAKTERIJA I SOMATSKIH ĆELIJA

 

Kragujevac, 26. april 2018.

Izvor: Agroklub

 • Pojedine mlekare već otkupljuju mleko na osnovu broja bakterija i somatskih ćelija. Koliki broj je dozvoljen i koje mleko će dostizati najveću cenu, nagoveštava Goran Joksić, savetodavac sa stočarstvo u PSSS Kragujevac. On kaže da dogodine očekuje uredba po kojoj se mleko neće više plaćati na osnovu proteina i mlečne masti. Zato će higijena muže biti od presudnog značaja.

Higijena muže imaće veći značaj dogodine, kada stigne nova uredba o načinu vrednovanja mleka, kao što se to već radi u zemljama Evropske unije. Tada će se ova tematika naći u zakonskoj proceduri i mleko će se plaćati po broju bakterija i somatskih ćelija

SUBVENCIJE I OSIGURANJE VAŽNI ZA RAZVOJ POLJOPRIVREDE

 

Beograd, 26. april 2018.

Izvor: RTV

 • Ministarstvo poljoprivrede, banke i osiguravajuća društva će subvencionisati i osiguravati poljoprivredne proizvođače i u narednim godinama kako bi se nastavio trend modernizacije poljoprivrede u Srbiji, povećalo učešće ovog sektora u BDP-u zemlje i motivisali mladi da se bave poljoprivredom.

Kako su ocenili učesnici na nacionalnoj konferenciji Agrobiznis Srbije "Agrarna politika u 2018. godini" održanoj u Privrednoj komori Srbije, jedan od značajnijih problema sa kojima se susreće poljoprivreda Srbije je i što njive i životinje nisu osigurane te kada naiđu sušne godine, poljoprivrednici trpe ogromne štete.

KAP PO KAP NA 11.500 HEKTARA

 

Beograd, 26. april 2018.

Izvor: Večernje novosti

 • Prvi sistemi za navodnjavanje iz Abu Dabi fonda krajem jula

Radovi na izgradnji sistema za navodnjavanje, prvi od 14 koji se finansiraju iz Abu Dabi fonda, započeti su prošlog leta, a očekuje se da će neki od njih biti pušteni u rad do kraja jula. Kada se bude zavrišo ovaj projekat, očekuje se da će pod sistemima za navodnjavanje biti više od 500.000 hektara obradivih površina u Srbiji.

Pogled u polje i računar

 

ULJANA REPICA IMA KUPCE – NASTAVLJEN IZVOZ KUKURUZA U MOLDAVIJU

Novi Sad, 25. april 2018.

Uljana repica ove godine je, prema nepotpunim podacima, zasejana na oko 40.000 hektara, ali zbog nepovoljnih vremenskih uslova i nekvalitetne setve najmanje 2.000 hektara je presejano. Stručnjaci, posebno iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada, pratili su  razvoj ove uljarice i blagovremeno su pružili savete u vezi sa zaštitom. Nažalost, u savetodavnim poljoprivrednim službama, pogotovo u Šumadiji i Pomoravlju,  nema dovoljno stručnjaka sa iskustvom i znanjem za gajenje uljane repice, što je presudno za dalje širenje ovog useva. Zbog toga su neka polja ostala nezaštićena od repičinog stajnjaka i ova uljarica sporo osvaja ovo područje.

TRITIKALE U ISHRANI STOKE U POREĐENJU SA DRUGIM ŽITARICAMA

 

Novi Sad, 25. april 2018.

Izvor: Agroklub

 • Sadržaj hranljivih materija u ovom hranivu je dosta varijabilan, što zavisi od sorte i uslova pod kojima se proizvodnja odvija.

Kada je reč o ishrani stoke, kukuruz je najvažniji i najviše korišćen. Međutim, u zavisnosti od cene kukuruza i ostalih proteinskih i energetskih hraniva, kao i sintetičkih aminokiselina, u ishranu se uključuju i ječam pšenica. Međutim, u poslednjih 15 godina u proizvodnji se sve više širi tritikale, koji je dobijen ukrštanjem pšenice i raži.

KRALJEVO ĆE IZDVOJITI 3% AGRARNOG BUDŽETA ZA ORGANSKU POLJOPRIVREDU

 

Kraljevo, 25. april 2018.

Izvor: Agroklub

 • Na polju razvoja organske poljoprivredne proizvodnje naša zemlja zaostaje za većinom evropskih zemalja. Ono što ohrabruje je činjenica da se malim korakom ide ka uvećanju površina iz godine u godinu, kao i povećanju broja proizvođača ovih proizvoda.

Vest da će Danska svoju poljoprivrednu proizvodnju u potpunosti konvertovati u organsku, mnoge je pozitivno iznenadila i učinila da se bar na kratko osvrnemo na poljoprivredu kao zagađivača životne sredine, ali i čovekovog organizma. Ova vest je takođe otvorila pitanje - zašto mi ne možemo da budemo kao Danci?

IMAMO VODE, FALE NAM SISTEMI

 

Beograd, 24. april 2018.

Izvor: Večernje novosti

 • Srbija, i pored znatnih ulaganja države i subvencija, ne koristi dovoljno potencijale za navodnjavanje oranica. Hidropotencijal za 3,6 miliona hektara, a zaliva se tek deseti deo obradivih površina

Sušne godine u Srbiji, slažu se stručnjaci i ratari, sve su češće, a štete koje iza njih ostaju pamte se i saniraju i po nekoliko godina. I pored toga, međutim, iako imamo potencijal da navodnjavamo 3,6 miliona hektara, kod nas se navodnjava tek nekoliko stotina hiljada hektara oranica.

KUKURUZA MANJE NA 100.000 HEKTARA

 

Beograd, 24. april 2018.

Izvor: Večernje novosti

 • Završetak prolećne setve do kraja nedelje. Posejano više pšenice, ječma ...

Prolećna setva uveliko traje i, kako predviđaju stručnjaci, trebalo bi da se u većini zemlje završi do kraja nedelje. Za razliku od prošle godine, kukuruza će na njivama biti manje, i do 100.000 hektara.

KAKO DO EFIKASNIJEG UPRAVLJANJA POLJOPRIVREDNIM ZEMLJIŠTEM?

 

Vršac, 23. april 2018.

Izvor: RTV

 • Grad Vršac je u saradnji sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ), organizovao obuku o unapređenoj proceni zemljišta u postupku komasacije, sa akcentom na zaštitu životne sredine. Obuka ima za cilj da pomogne državi i lokalnim samoupravama da efikasnije upravljaju poljoprivrednim zemljištem, a nastavak je najavljen za u maju, junu i septembru.

Nakon obuka sprovedenih u jugoistočnoj Srbiji, Nemačka organizacija za medjunarodnu saradnju GIZ u dogovoru sa Pokrajinskim sekretraijatom za poljoprivredu krenula je sa obukama o unapredjenim modelima u komasacionim procenama i u Vojvodini gde se komasacija uveliko sprovodi. Tema su novine u ovoj oblasti.

POVRĆEM DO ZARADE

 

Glogonj, 23. april 2018.

Izvor: RTV

 • Selo Glogonj poznato je po vrednim povrtarima koji se pretežno bave proizvodnjom mladog luka, krompira, kukuruza šećerca, kupusa, karfiola, brokolija i prokelja. Ovog proleća pored krompira i luka počeli su da proizvode rotkvice, španat. Naši domaćini takođe seju boraniju čija proizvodnja jeste komplikova i zahtevna, ali sa druge strane i isplativa, jer se kilogram tog povrća na veliko može prodati za jedan evro.

Velibor Petkovski, povrtar iz Glogonja, kaže da se proizvodnjom boranije bavi već dvadeset godina i da najbolje na tržištu prolazi naša domaća boranija, puterica za koju potrošači kažu da je odličnog kvaliteta proizvođa.

POLJOPRIVREDNICI ZADOVOLJNI ULJANOM REPICOM

 

Stanišić, 23. april 2018.

Izvor: rtv

 • Žute se ovih dana njive u okolini Stanišića od rascvetale uljane repice, a posejano je oko 100 hektara. Uobičajeno je ovo vreme za cvetanje, a poljoprivrednici su zadovoljni kako ovih dana izgledaju njive pod usevima repice.

"Plašili smo se kada su bile one ekstremno niske temperature, jer je Stanišić sa minus 25 stepeni bio najhladniji. Na sreću bilo je tada snega koji je zaštitio repicu tako da je ona dobro prezimila. Sada dobro izgleda i očekujemo prinos od 3,5 do četiri tone po hektaru ", kaže Borivoje Jović iz ZZ "Stanišić".

ZAŠTO SU VAŽNI ZAŠTITNI POJASEVI U ORGANSKOJ PROIZVODNJI?

 

Novi Sad, 20. april 2018.

Izvor: Agroklub

 • Zaštitno-izolacioni pojasevi doprinose očuvanju biodiverziteta i uvećanju staništa korisnih organizama, pružajući utočište, gnezda i izvore nektara i polena, a za uzvrat pružaju veliku korist samoj proizvodnji. 

Zaštitno-izolacioni pojasevi organskoj proizvodnji predstavljaju prostornu izolaciju jedne proizvodne jedinice. To je omogućeno primenom pojasa biljaka između površina sa organskom i konvencionalnom proizvodnjom. Osnovna svrha je da se spreči uticaj primene sintetičkih sredstava, koja se koriste u okruženju.

POLJOPRIVREDNICI ZADOVOLJNI ULJANOM REPICOM

 

Stanišić, 20. april 2018.

Izvor: RTV

 • Žute se ovih dana njive u okolini Stanišića od rascvetale uljane repice, a posejano je oko 100 hektara. Uobičajeno je ovo vreme za cvetanje, a poljoprivrednici su zadovoljni kako ovih dana izgledaju njive pod usevima repice.

"Plašili smo se kada su bile one ekstremno niske temperature, jer je Stanišić sa minus 25 stepeni bio najhladniji. Na sreću bilo je tada snega koji je zaštitio repicu tako da je ona dobro prezimila. Sada dobro izgleda i očekujemo prinos od 3,5 do četiri tone po hektaru ", kaže Borivoje Jović iz ZZ "Stanišić".