- TRŽIŠTE - /21.05.2018./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 17.50 din/kg , pšenica 18.10 din/kg , soja 46.73 din/kg ; /21.05.2018./ Berza u Čikagu: kukuruz 15.90 din/kg , pšenica 18.70 din/kg , soja 37.79 din/kg ; /21.05.2018./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 14.56 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 35.29 din/kg ; /21.05.2018./ Berza u Parizu: kukuruz 19.79 din/kg , pšenica 20.82 din/kg , soja - ;

Ostalo

Prozivka i odzivka o otkupu suncokreta

 

KOMISIJA ZA  ZA┼áTITU KONKURENCIJE: NEMA ZNAKOVA ZA DOGOVOR O CENI OTKUPA SUNCOKRETA

Zrenjanin, 7. decembar 2016.

Izvor: List Gazdinstvo

Udru┼żenja poljoprivrednika su najavljivala ┼żalbe na orta─Źku saradnju industrije ulja u formiranju otkupnih cena. Nisu stigli dalje od Ministarstva poljoprivrede, koje za to nije nadle┼żno. Ipak je bilo reagovanja: Vojislav Mirkov, diplomirani ekonomista, proizvo─Ĺa─Ź ratar, je obradio otkup suncokreta i obratio se Komisiji za za┼ítitu konkurencije. On ih je upoznao sa situacijom na terenu i zamolio za reagovanje.

STIGLA REŠENJA ZA NAKNADE ZA ODVODNJAVANJE

 

Kikinda, 6. decembar 2016.

Izvor: RTV

  • Rok za uplatu ─Źetvrte rate poreza na imovinu istekao je 14. novembra, a u toku je slanje opomena i nakon toga i prinudna naplata za one obveznike koji kasne sa uplatom poreza. I dok mnogi gra─Ĺani jo┼í uvek tra┼że na─Źina da izmire tu obavezu, na adrese vlasnika poljoprivrednog, gra─Ĺevinskog i ┼íumskog zemlji┼íta na melaricionom podru─Źju, odnosno zemlji┼ítu koje se odvodnjava, pristigla su re┼íenja za pla─çanje naknada za odvodnjavanje.

Prema informacijama iz Lokalne poreske administracije, tokom ove godine ukupna naplata poreza na imovinu u Kikindi je oko 89 procenata, ┼íto zna─Źi da je do danas napla─çeno blizu 267 miliona dinara.

BIOMASA UMESTO UGLJA ZA JAVNE ZGRADE PRIBOJA

 

Priboj, 15. novembar 2016.

Izvor: Politika     

  • Strate┼íka odluka op┼ítine je da zameni fosilna goriva ekolo┼íkim i da ve─ç slede─çe godine krene u izgradnju nove toplane na drvnu se─Źku  

Lokalna samouprava u Priboju, mada skromnih mogu─çnosti, finansirala je prelazak sistema grejanja sa uglja na biomasu u svojim javnim zgradama: ┼íkoli, vrti─çu, Domu kulture i zgradi op┼ítinske administracije. Projekat je sproveden u okviru nema─Źko-srpske razvojne saradnje, uz podr┼íku Ministarstva poljoprivrede i za┼ítite ┼żivotne sredine te nema─Źke organizacije za me─Ĺunarodnu tehni─Źku saradnju GIZ.

Razgovor s povodom: Mita Plav┼íi─ç, vlasnik porodi─Źne farme krava muzara u Ba─Źkoj Palanci

 

AKO OSTANEMO BEZ ZAKUPA DR┼ŻAVNE ZEMLJE, PRODAJEMO MUZARE

Ba─Źka Palanka, 4. novembar 2016.

List „Gazdinstvo”

Porodi─Źna farma Mite Plav┼íi─ça, nadomak Ba─Źke Palanke, na putu za Gajdobru, je ona farma koja ima odli─Źnu proizvodnju mleka, ima 150 grla u mu┼żi, od ukupno 300 koje poseduje. Mita je uspeo sa svojom porodicom da pro─Ĺe veoma trnovit put da bi doveo do solidnog  poslovanja ovu farmu i vi┼íe ne duguje ni dinara kredita nijednoj banci niti nekom drugom. On je za dve godine vratio 10 miliona dinara i sada je finansijski „─Źist”, a gleda, ipak, sa zebnjom ┼íta ─çe biti sa njegovom farmom.

Na putu ┼żabaljski most ÔÇô Tara┼í

 

STOP ZA POLJOPRIVREDNIKE

Zrenjanin, 28. septembar 2016.

Put uzvodno uz Tisu, od ┼żabaljskog mosta do Tara┼ía, u du┼żini od devet kilometara, du┼żi period je zatvoren za saobra─çaj. Na izlazu na put Novi Sad-Zrenjanin vodoprivredno preduze─çe je postavilo barikadu koja je ovih dana probijena. Naime, ratari iz Tara┼ía na ba─Źkoj strani obra─Ĺuju vi┼íe od 2.000 hektara oranica i za prelaz preko Tise koriste skelu i ovaj put.

Televizija Melos ÔÇô emisija ÔÇ×OtkosÔÇŁ

 

BRANISLAV NEDIMOVI─ć NOVI MINISTAR POLJOPRIVREDE NOVA NADA ZA AGROSEKTOR

Novi Sad, 28. jul 2016.

Gostuju─çi u emisiji „Otkos” TV Melos ─îedomir Keco, glavni urednik lista „Gazdinstvo”, je rekao da je do┼ílo krajnje vreme da dobijemo novog ministra poljoprivrede.

(Foto:Branislav Nedimovi─ç)

-         Predlog da to bude Branislav Nedimovi─ç, pravnik, donedavni gradona─Źelnik Sremske Mitrovice, daleko je bolje re┼íenje od sada┼ínjeg. U ovom sektoru je bilo previ┼íe skandala i haosa i novom ministru je potreban novi tim

Razglednica iz Slavonije

 

KOD IVANA ─îILA┼áI, ┼áARAN U RA┼áLJAMA I ┼ŻICE NA TAMBURAMA PUCAJU

Lu┼żani/┼Żivike/Ravno Selo, 26. jul 2016.

Prodaja na ku─çnom pragu seoskih proizvoda i usluga u Hrvatskoj odavno je pomognuta od dr┼żave. Razvilo se vi┼íe modela turisti─Źkih gazdinstava, koja su uglavnom vezana za ve─ç postoje─çe i preure─Ĺene objekte. Ima i novih objekata u seoskim vinogradarskim reonima i uz vode. Slavonija, Zagorje i delom Moslavina uz Podravinu su krajevi gde se mo┼że u seoskom doma─çinstvu gost dobro odmoriti i zabaviti.

Mala sela zaboravljena od svih

 

RATARI PRELAZE  U STO─îARE 

Drljan, 27. april 2016.

Izvor: Dnevnik

Sava Popov, poljoprivrednik i od pre nekoliko godina sto─Źar iz Drljana, ratarstvom se bavi pune 34 godine, konjarstvom 12 godina, a s govedarstvom je po─Źeo lane. Taj seljak je 35 godina pravio svoje gazdinstvo u nadi da ─çe biti bolje, ali, po njegovim re─Źima, poljoprivrednicima je sve gore.

Poslovnost

 

„AGROPAPUK” IZVOZI U RUSIJU STO TONA MESA NEDELđłNO

Kukujevci, 16. oktobar 2015.

Klanica „Agropapuk” iz Kukujevaca kod ┼áida, vlasni┼ítvo porodice Bratislava Bogati─ça,  tri meseca izvozi u Rusiju svake nedelĐśe po 100 tona mesa i mesnih prera─Ĺevina. Ova klanica se za 14 godina razvila od male mesarske radionice, u kojoj su radili uku─çani, do industrijske klanice, u kojojdanas radi 350 radnika, prete┼żno me┼ítana iz Kukujevaca. Dnevno se preradi mesa od 500 svinja i 50 goveda, od ─Źega se jedna petina proda u sopstvenih 30 prodajnih objekata u Srbiji.

Zima s davno "ispucala"

 

ČAK ŠEST NAJTOPLIJIH MESECI IZMERENO U POSLEDNJIH 13 GODINA

19. januar 2015

Izvor: Novosti

Meteorolo┼íke analize pokazuju da od 1983. zapo─Źinje porast godi┼ínje temperature, koji i dalje traje. Godi┼ínja temperatura do kraja veka pora┼í─çe za 2,6 stepeni Celzijusovih. Otopljavanje ne─çe biti ravnomerno tokom godine. Leto ─çe biti toplije za 3,5, a zima za 2,3 stepena Celzijusova. Ekstremne vru─çine posta─çe na┼ía stvarnost.

Naša anketa

 

ŠTA SU PRIORITETI NOVOG MINISTRA ZA POLJOPRIVREDU?

Na┼ía redakcija sprovodi anketu o tome koji su prioritetni poslovi novog ministra za poljoprivredu, ┼íumarstvo i vodoprivredu i poziva ─Źitaoce da svoje predloge upute na e-mail adresu na┼íe redakcije mpoljoprivreda@neobee.net .

Prof. dr Miroslav Male┼íevi─ç o p┼íeni─Źnim poljima u Srbiji

 

NIZAK ULOG ZA VISOK PRINOS

 

Novi Sad, 16. maj 2011.

 

Prof. dr Miroslav Male┼íevi─ç sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada na Forumu o mogu─çnostima trgovanja putem Produktne berze detaljno je govorio o stanju p┼íeni─Źnih polja u Srbiji. Pri tome, on je naveo da godina nije bila dobra za ┼żita, ali po─Źetak ┼żetve je─Źma mo┼że se o─Źekivati za 45-50 dana. O procenama dr Male┼íevi─ç ka┼że:

GRAD NOVI SAD PODSTI─îE ORGANSKU POLJOPRIVREDU

Novi Sad, 10. maj 2011.

Gradona─Źelnik Novog Sada Igor Pavli─Źi─ç i ─Źlan Gradskog ve─ça za privredu i turizam Marko Naran─Źi─ç uru─Źili su Ugovore o unapre─Ĺivanju organske poljoprivredne proizvodnje desetorici izabranih poljoprivrednih proizvo─Ĺa─Źa. Ugovorom se Grad obavezao da izabranom poljoprivrednom proizvo─Ĺa─Źu obezbedi stru─Źno usavr┼íavanje i obrazovanje radi sticanja dodatnih znanja i ve┼ítina iz oblasti organske proizvodnje, subvencionisanje sertifikacije proizvodnje organskih proizvoda i u─Źestvovanje na sajmovima, seminarima, radionicama i stru─Źnim ekskurzijama o organskoj proizvodnji.

Du┼ían Petrovi─ç, ministar za poljoprivredu, o prekograni─Źnoj saradnji

RURALNI RAZVOJ PRIORITET VLADE SRBIJE

Na nedavno odr┼żanoj konferenciji sa temom “Podr┼íka razvoju ruralnih prekograni─Źnih op┼ítina u regionu zapadnog Balkana metodom prostornog pristupa“ istaknuta je potreba za efikasnijim pobolj┼íanjem uslova za rad i ┼żivot na selu.

Izoštreno

ENERGIJA U BIOMASI

Potencijali biomase u Srbiji su ─Źetiri puta ve─çi od hidropotencijala. Obnovljivi izvori energije trenutno su najpropulzivnija privredna grana i od 2004. godine u svetu su petostruko pove─çane investicije u tu oblast.

VODA U PLANINSKIM SELIMA

 

U┼żice, 16. mart 2011.

Poljoprivredna stru─Źna slu┼żba U┼żice pokrenula je inicijativu da se problem vodosnabdevanja udaljenih planinskih sela re┼íava bu┼íenjem arterskih bunara.

─ÉER─É HANCKO NAJBOLJI OV─îAR

 

Vrbas, 15. mart 2011.

 

Udru┼żenje odgajiva─Źa ovaca i koza „Bikara” iz Vrbasa za najboljeg ov─Źara u pro┼íloj godini, u konkurenciji vi┼íe od 200 ─Źlanova, izabralo je ─Éer─Ĺa Hancka.

Hancko u svom zapatu ima 150 ovaca, rase safolk i meleze ove rase i cigaje. Njemu je pripao pehar i priznanje za o┼íi┼íanih pet hiljada ovaca. Kako ka┼że za „AgroServis”, ovce uzgaja dve decenije i od ovog posla izdr┼żava porodicu.

MRE┼ŻA METEOROLO┼áKIH STANICA U ZLATIBORSKOM OKRUGU

 

U┼żice, 08.03.2011.

Poljoprivredna stru─Źna slu┼żba U┼żice planira da u narednom periodu u Zlatiborskom okrugu instalira tridesetak meteorolo┼íkih stanica za pra─çenje mikro-klimatskih uslova, ─Źime se obezbe─Ĺuju pravovremene informacije za za┼ítitu useva.

RAST PROIZVODNJE HRANE OD 1,2 ODSTO U 2010.GODINI

 

Beograd, 07.03.2011.

U prehrambenoj industriji Srbije u 2010. godini zabele┼żen je rast proizvodnje od 1,2 odsto u odnosu na godinu pre re─Źeno je u Privrednoj komori Srbije.

SELJACI MOGU I U SEKTOR ENERGETIKE

 

Reagovanje na vest o spajanju Ministarstva poljoprivrede sa Ministarstvom trgovine

Novi Sad, 3. mart 2011.

 

- ┼Żelimo da verujemo da je informacija o spajanju ministarstava poljoprivrede i trgovine, kao jedan od poteza vezan za rekonstrukciju Vlade, plod slabo informisanog novinara - rekla je za „AgroServis” Sanja Bugarski, predsednik Centralne asocijacije proizvo─Ĺa─Źa mleka Vojvodine i istakla da bi to bilo pogubno za celu poljoprivredu i da zapravo pokazuje elementarno ne uva┼żavanje ove delatnosti u procesu ja─Źanja konkurentnosti i uvo─Ĺenju EU standarda.

STO─îARSTVO SRBIJE BEZ STRATEGIJE

 

Broj stoke u Srbiji u poslednje dve decenije opadao je po godi┼ínjoj stopi od tri do ─Źetiri odsto. Proizvodnja mesa pala je sa 600.000 na 457.000 tona, a godi┼ínja potro┼ínja po stanovniku sa 65 na 34 kilograma.                                

Udru┼żenje proizvo─Ĺa─Źa jagodi─Źastog vo─ça ÔÇ×VilametÔÇŁ

PODRŠKA DRAGINU IZ ARILJA

Arilje, 22. februara 2011.

Udru┼żenje proizvo─Ĺa─Źa jagodi─Źastog vo─ça „Vilamet” iz Arilja danas se oglasilo saop┼ítenjem  da se protivi smeni ministra Dragina. U saop┼ítenju se izme─Ĺu ostalog navodi da ovo Udru┼żenje nikada nije tra┼żilo ostavku ministra Dragina i da je podr┼żavalo Ministarstvo poljoprivrede, ┼íumarstva i vodoprivrede kada je donelo Zakon o javnim skladi┼ítima i, kako ka┼żu, „u naporima koje je pokazalo u poslednje vreme da se izbore sa raznim tajkunima i trgovcima koji poku┼íavaju da prave monopol  na srpskom tr┼żi┼ítu”.

SLABA UPLATA POTKOPAVA ODBRAMBENE NASIPE

Nedostatak novca u JVP „Vode Vojvodine“

Novi Sad, 11. februar 2011.

Za redovno odr┼żavanje sistema za odbranu od poplava na teritoriji Vojvodine godi┼ínje je potrebno obezbediti pola milijarde dinara, a uspeva se namaknuti samo jedna tre─çina od tog novca. Zna─Źajan investicioni izvor je naknada za odvodnjavanje na poljoprivrednom zemlji┼ítu, ali se njena naplata kre─çe od trideset do trideset i pet odsto. Stoga ─çe te┼íko biti u koritima Dunava, Tise i Save zadr┼żati visoke vode koje se u─Źekuju i u budu─çnosti.

NOVI ZAKON O ORGANSKOJ PROIZVODNJI

U listu „Moje Gazdinstvo“

Novi Sad, 10. februar 2011.

 

Prvi poslovni list za poljoprivrednike u Srbiji – „Moje Gazdinstvo“ u najnovijem broju objavljuje Zakon o organskoj proizvodnji koji je po─Źeo da se primenjuje od 1. januara ove godine.

OP┼áTINA SRBOBRAN DIGLE RUKE OD ÔÇ×KOBASICIJADEÔÇŁ U TURIJI

Seoske priredbe

Turija, 9. februar 2011.

 

U Turiji su u toku zavr┼íne pripreme za odr┼żavanje „27. kobasicijade” ( 20. do 27. februara). Ovaj kulinarski program zapo─Źet je 1985. godine, a do danas se razvio u turisti─Źku i zabavnu priredbu, koja okuplja vi┼íe desetina hiljada posetilaca iz na┼íe zemlje i inostranstva.