- TRŽIŠTE - /18.07.2017./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 17.00 din/kg , pšenica 17.50 din/kg , soja 54.50 din/kg ; /18.07.2017./ Berza u Čikagu: kukuruz 15.50 din/kg , pšenica 19.33 din/kg , soja 37.58 din/kg ; /18.07.2017./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 13.70 din/kg , pšenica 16.74 din/kg , soja 35.50 din/kg ; /18.07.2017./ Berza u Parizu: kukuruz 20.25 din/kg , pšenica 20.76 din/kg , soja - ;

Ostalo

Prozivka i odzivka o otkupu suncokreta

 

KOMISIJA ZA  ZAŠTITU KONKURENCIJE: NEMA ZNAKOVA ZA DOGOVOR O CENI OTKUPA SUNCOKRETA

Zrenjanin, 7. decembar 2016.

Izvor: List Gazdinstvo

Udruženja poljoprivrednika su najavljivala žalbe na ortačku saradnju industrije ulja u formiranju otkupnih cena. Nisu stigli dalje od Ministarstva poljoprivrede, koje za to nije nadležno. Ipak je bilo reagovanja: Vojislav Mirkov, diplomirani ekonomista, proizvođač ratar, je obradio otkup suncokreta i obratio se Komisiji za zaštitu konkurencije. On ih je upoznao sa situacijom na terenu i zamolio za reagovanje.

STIGLA REŠENJA ZA NAKNADE ZA ODVODNJAVANJE

 

Kikinda, 6. decembar 2016.

Izvor: RTV

  • Rok za uplatu četvrte rate poreza na imovinu istekao je 14. novembra, a u toku je slanje opomena i nakon toga i prinudna naplata za one obveznike koji kasne sa uplatom poreza. I dok mnogi građani još uvek traže načina da izmire tu obavezu, na adrese vlasnika poljoprivrednog, građevinskog i šumskog zemljišta na melaricionom području, odnosno zemljištu koje se odvodnjava, pristigla su rešenja za plaćanje naknada za odvodnjavanje.

Prema informacijama iz Lokalne poreske administracije, tokom ove godine ukupna naplata poreza na imovinu u Kikindi je oko 89 procenata, što znači da je do danas naplaćeno blizu 267 miliona dinara.

BIOMASA UMESTO UGLJA ZA JAVNE ZGRADE PRIBOJA

 

Priboj, 15. novembar 2016.

Izvor: Politika     

  • Strateška odluka opštine je da zameni fosilna goriva ekološkim i da već sledeće godine krene u izgradnju nove toplane na drvnu sečku  

Lokalna samouprava u Priboju, mada skromnih mogućnosti, finansirala je prelazak sistema grejanja sa uglja na biomasu u svojim javnim zgradama: školi, vrtiću, Domu kulture i zgradi opštinske administracije. Projekat je sproveden u okviru nemačko-srpske razvojne saradnje, uz podršku Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine te nemačke organizacije za međunarodnu tehničku saradnju GIZ.

Razgovor s povodom: Mita Plavšić, vlasnik porodične farme krava muzara u Bačkoj Palanci

 

AKO OSTANEMO BEZ ZAKUPA DRŽAVNE ZEMLJE, PRODAJEMO MUZARE

Bačka Palanka, 4. novembar 2016.

List „Gazdinstvo”

Porodična farma Mite Plavšića, nadomak Bačke Palanke, na putu za Gajdobru, je ona farma koja ima odličnu proizvodnju mleka, ima 150 grla u muži, od ukupno 300 koje poseduje. Mita je uspeo sa svojom porodicom da prođe veoma trnovit put da bi doveo do solidnog  poslovanja ovu farmu i više ne duguje ni dinara kredita nijednoj banci niti nekom drugom. On je za dve godine vratio 10 miliona dinara i sada je finansijski „čist”, a gleda, ipak, sa zebnjom šta će biti sa njegovom farmom.

Na putu žabaljski most – Taraš

 

STOP ZA POLJOPRIVREDNIKE

Zrenjanin, 28. septembar 2016.

Put uzvodno uz Tisu, od žabaljskog mosta do Taraša, u dužini od devet kilometara, duži period je zatvoren za saobraćaj. Na izlazu na put Novi Sad-Zrenjanin vodoprivredno preduzeće je postavilo barikadu koja je ovih dana probijena. Naime, ratari iz Taraša na bačkoj strani obrađuju više od 2.000 hektara oranica i za prelaz preko Tise koriste skelu i ovaj put.

Televizija Melos – emisija „Otkos”

 

BRANISLAV NEDIMOVIĆ NOVI MINISTAR POLJOPRIVREDE NOVA NADA ZA AGROSEKTOR

Novi Sad, 28. jul 2016.

Gostujući u emisiji „Otkos” TV Melos Čedomir Keco, glavni urednik lista „Gazdinstvo”, je rekao da je došlo krajnje vreme da dobijemo novog ministra poljoprivrede.

(Foto:Branislav Nedimović)

-         Predlog da to bude Branislav Nedimović, pravnik, donedavni gradonačelnik Sremske Mitrovice, daleko je bolje rešenje od sadašnjeg. U ovom sektoru je bilo previše skandala i haosa i novom ministru je potreban novi tim

Razglednica iz Slavonije

 

KOD IVANA ČILAŠI, ŠARAN U RAŠLJAMA I ŽICE NA TAMBURAMA PUCAJU

Lužani/Živike/Ravno Selo, 26. jul 2016.

Prodaja na kućnom pragu seoskih proizvoda i usluga u Hrvatskoj odavno je pomognuta od države. Razvilo se više modela turističkih gazdinstava, koja su uglavnom vezana za već postojeće i preuređene objekte. Ima i novih objekata u seoskim vinogradarskim reonima i uz vode. Slavonija, Zagorje i delom Moslavina uz Podravinu su krajevi gde se može u seoskom domaćinstvu gost dobro odmoriti i zabaviti.

Mala sela zaboravljena od svih

 

RATARI PRELAZE  U STOČARE 

Drljan, 27. april 2016.

Izvor: Dnevnik

Sava Popov, poljoprivrednik i od pre nekoliko godina stočar iz Drljana, ratarstvom se bavi pune 34 godine, konjarstvom 12 godina, a s govedarstvom je počeo lane. Taj seljak je 35 godina pravio svoje gazdinstvo u nadi da će biti bolje, ali, po njegovim rečima, poljoprivrednicima je sve gore.

Poslovnost

 

„AGROPAPUK” IZVOZI U RUSIJU STO TONA MESA NEDELЈNO

Kukujevci, 16. oktobar 2015.

Klanica „Agropapuk” iz Kukujevaca kod Šida, vlasništvo porodice Bratislava Bogatića,  tri meseca izvozi u Rusiju svake nedelјe po 100 tona mesa i mesnih prerađevina. Ova klanica se za 14 godina razvila od male mesarske radionice, u kojoj su radili ukućani, do industrijske klanice, u kojojdanas radi 350 radnika, pretežno meštana iz Kukujevaca. Dnevno se preradi mesa od 500 svinja i 50 goveda, od čega se jedna petina proda u sopstvenih 30 prodajnih objekata u Srbiji.

Zima s davno "ispucala"

 

ČAK ŠEST NAJTOPLIJIH MESECI IZMERENO U POSLEDNJIH 13 GODINA

19. januar 2015

Izvor: Novosti

Meteorološke analize pokazuju da od 1983. započinje porast godišnje temperature, koji i dalje traje. Godišnja temperatura do kraja veka porašće za 2,6 stepeni Celzijusovih. Otopljavanje neće biti ravnomerno tokom godine. Leto će biti toplije za 3,5, a zima za 2,3 stepena Celzijusova. Ekstremne vrućine postaće naša stvarnost.

Naša anketa

 

ŠTA SU PRIORITETI NOVOG MINISTRA ZA POLJOPRIVREDU?

Naša redakcija sprovodi anketu o tome koji su prioritetni poslovi novog ministra za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu i poziva čitaoce da svoje predloge upute na e-mail adresu naše redakcije mpoljoprivreda@neobee.net .

Prof. dr Miroslav Malešević o pšeničnim poljima u Srbiji

 

NIZAK ULOG ZA VISOK PRINOS

 

Novi Sad, 16. maj 2011.

 

Prof. dr Miroslav Malešević sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada na Forumu o mogućnostima trgovanja putem Produktne berze detaljno je govorio o stanju pšeničnih polja u Srbiji. Pri tome, on je naveo da godina nije bila dobra za žita, ali početak žetve ječma može se očekivati za 45-50 dana. O procenama dr Malešević kaže:

GRAD NOVI SAD PODSTIČE ORGANSKU POLJOPRIVREDU

Novi Sad, 10. maj 2011.

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić i član Gradskog veća za privredu i turizam Marko Narančić uručili su Ugovore o unapređivanju organske poljoprivredne proizvodnje desetorici izabranih poljoprivrednih proizvođača. Ugovorom se Grad obavezao da izabranom poljoprivrednom proizvođaču obezbedi stručno usavršavanje i obrazovanje radi sticanja dodatnih znanja i veština iz oblasti organske proizvodnje, subvencionisanje sertifikacije proizvodnje organskih proizvoda i učestvovanje na sajmovima, seminarima, radionicama i stručnim ekskurzijama o organskoj proizvodnji.

Dušan Petrović, ministar za poljoprivredu, o prekograničnoj saradnji

RURALNI RAZVOJ PRIORITET VLADE SRBIJE

Na nedavno održanoj konferenciji sa temom “Podrška razvoju ruralnih prekograničnih opština u regionu zapadnog Balkana metodom prostornog pristupa“ istaknuta je potreba za efikasnijim poboljšanjem uslova za rad i život na selu.

Izoštreno

ENERGIJA U BIOMASI

Potencijali biomase u Srbiji su četiri puta veći od hidropotencijala. Obnovljivi izvori energije trenutno su najpropulzivnija privredna grana i od 2004. godine u svetu su petostruko povećane investicije u tu oblast.

VODA U PLANINSKIM SELIMA

 

Užice, 16. mart 2011.

Poljoprivredna stručna služba Užice pokrenula je inicijativu da se problem vodosnabdevanja udaljenih planinskih sela rešava bušenjem arterskih bunara.

ĐERĐ HANCKO NAJBOLJI OVČAR

 

Vrbas, 15. mart 2011.

 

Udruženje odgajivača ovaca i koza „Bikara” iz Vrbasa za najboljeg ovčara u prošloj godini, u konkurenciji više od 200 članova, izabralo je Đerđa Hancka.

Hancko u svom zapatu ima 150 ovaca, rase safolk i meleze ove rase i cigaje. Njemu je pripao pehar i priznanje za ošišanih pet hiljada ovaca. Kako kaže za „AgroServis”, ovce uzgaja dve decenije i od ovog posla izdržava porodicu.

MREŽA METEOROLOŠKIH STANICA U ZLATIBORSKOM OKRUGU

 

Užice, 08.03.2011.

Poljoprivredna stručna služba Užice planira da u narednom periodu u Zlatiborskom okrugu instalira tridesetak meteoroloških stanica za praćenje mikro-klimatskih uslova, čime se obezbeđuju pravovremene informacije za zaštitu useva.

RAST PROIZVODNJE HRANE OD 1,2 ODSTO U 2010.GODINI

 

Beograd, 07.03.2011.

U prehrambenoj industriji Srbije u 2010. godini zabeležen je rast proizvodnje od 1,2 odsto u odnosu na godinu pre rečeno je u Privrednoj komori Srbije.

SELJACI MOGU I U SEKTOR ENERGETIKE

 

Reagovanje na vest o spajanju Ministarstva poljoprivrede sa Ministarstvom trgovine

Novi Sad, 3. mart 2011.

 

- Želimo da verujemo da je informacija o spajanju ministarstava poljoprivrede i trgovine, kao jedan od poteza vezan za rekonstrukciju Vlade, plod slabo informisanog novinara - rekla je za „AgroServis” Sanja Bugarski, predsednik Centralne asocijacije proizvođača mleka Vojvodine i istakla da bi to bilo pogubno za celu poljoprivredu i da zapravo pokazuje elementarno ne uvažavanje ove delatnosti u procesu jačanja konkurentnosti i uvođenju EU standarda.

STOČARSTVO SRBIJE BEZ STRATEGIJE

 

Broj stoke u Srbiji u poslednje dve decenije opadao je po godišnjoj stopi od tri do četiri odsto. Proizvodnja mesa pala je sa 600.000 na 457.000 tona, a godišnja potrošnja po stanovniku sa 65 na 34 kilograma.                                

Udruženje proizvođača jagodičastog voća „Vilamet”

PODRŠKA DRAGINU IZ ARILJA

Arilje, 22. februara 2011.

Udruženje proizvođača jagodičastog voća „Vilamet” iz Arilja danas se oglasilo saopštenjem  da se protivi smeni ministra Dragina. U saopštenju se između ostalog navodi da ovo Udruženje nikada nije tražilo ostavku ministra Dragina i da je podržavalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kada je donelo Zakon o javnim skladištima i, kako kažu, „u naporima koje je pokazalo u poslednje vreme da se izbore sa raznim tajkunima i trgovcima koji pokušavaju da prave monopol  na srpskom tržištu”.

SLABA UPLATA POTKOPAVA ODBRAMBENE NASIPE

Nedostatak novca u JVP „Vode Vojvodine“

Novi Sad, 11. februar 2011.

Za redovno održavanje sistema za odbranu od poplava na teritoriji Vojvodine godišnje je potrebno obezbediti pola milijarde dinara, a uspeva se namaknuti samo jedna trećina od tog novca. Značajan investicioni izvor je naknada za odvodnjavanje na poljoprivrednom zemljištu, ali se njena naplata kreće od trideset do trideset i pet odsto. Stoga će teško biti u koritima Dunava, Tise i Save zadržati visoke vode koje se učekuju i u budućnosti.

NOVI ZAKON O ORGANSKOJ PROIZVODNJI

U listu „Moje Gazdinstvo“

Novi Sad, 10. februar 2011.

 

Prvi poslovni list za poljoprivrednike u Srbiji – „Moje Gazdinstvo“ u najnovijem broju objavljuje Zakon o organskoj proizvodnji koji je počeo da se primenjuje od 1. januara ove godine.

OPŠTINA SRBOBRAN DIGLE RUKE OD „KOBASICIJADE” U TURIJI

Seoske priredbe

Turija, 9. februar 2011.

 

U Turiji su u toku završne pripreme za održavanje „27. kobasicijade” ( 20. do 27. februara). Ovaj kulinarski program započet je 1985. godine, a do danas se razvio u turističku i zabavnu priredbu, koja okuplja više desetina hiljada posetilaca iz naše zemlje i inostranstva.