- TRŽIŠTE - /08.10.2018./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 14.20 din/kg , pšenica 19.00 din/kg , soja 36.50 din/kg ; /08.10.2018./ Berza u Čikagu: kukuruz 14.89 din/kg , pšenica 19.49 din/kg , soja 32.98 din/kg ; /08.10.2018./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 13.15 din/kg , pšenica 18.16 din/kg , soja 29.07 din/kg ; /08.10.2018./ Berza u Parizu: kukuruz 20.62 din/kg , pšenica 24.09 din/kg , soja - ;

OČEKIVANI „EFEKTI LIBERALIZACIJE CARINA NA POLJOPRIVREDU SRBIJE“

 

Tema konferencije okupila predstavnike Vlade Srbije i relevantnih institucija, brojne stručnjake, predstavnike iz oblasti poljoprivrede i ekonomije

Beograd, 18. januar 2010- Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) zajedno sa USAID Agrobiznis projektom, Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije organizovala je danas konferenciju sa temom: „Efekti liberalizacije carina na poljoprivredu Srbije“. Učesnici konferencije bili su predstavnici zemalja iz regiona, predstavnici Vlade Srbije, US AID Agrobiznis projekta, brojni eminentni stručnjaci iz oblastipoljoprivrede i ekonomije, kao i predstavnici proizvođača i prerađivača poljoprivrednih proizvoda i vodećih izvoznih kompanija u sektoru poljoprivrede kod nas.

Ideja vodilja konferencije je da podstakne angažovanje svih relevantnih aktera u konstruktivnu razmenu informacija koje se tiču rešavanja mogućih predstojećih problema. Naročito je važna i blagovremena identifikacija šansi koji su rezultat procesa liberalizacije carina u poljoprivredi. 

Tokom konferencije zanimljive podatke je izneo i Franc But, ambasador Republike Slovenije u Republici Srbiji i nekadašnji ministar poljoprivrede Slovenije, koji je podelio deo svog bogatog iskustva u okviru procesa koji su sprovedeni u Sloveniji. Učesnici su se naročito ostvrnuli na značaj liberalizacije u sektoru poljoprivrede koji je deo procesa izgradnje tržišta, evropskih i multilateralnih integracija i bilateralnih sporazuma. Razmenjena su iskustva i predočeni efekti liberalizacije carina na sektor poljoprivrede. Naročita pažnja posvećena je panel diskusiji  iz ugla tržišnih učesnika, gde je konkretno ukazano kako liberalizacija carina utiče na poslovanje u sektoru poljoprivrede i šta je potrebno uraditi da se umanje posledice i iskoriste postojeće mogućnosti.

Svoj doprinos uspehu konferencije dali su i Miloš Milovanović, pomoćnik ministra poljoprivrede Republike Srbije, Louis Faoro, direktor USAID Agrobiznis projekta, Miroljub Labus, ekonomista, Aleksandar Stevanović, ekonomski analitičar Centra za slobodno tržište, Goran Živkov, konsultant SEEDEV-a, Miroslav Božić, direktor Uprave za poljoprivrednu politiku i međunarodnu saradnju Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske i Steve Goss, konsultant na projektu Svetske Banke.

Konferencija o liberalizaciji carina na poljoprivredu je jedan od koraka koje su se ukazali kao potreba u cilju daljeg upoznavanja relevantnih institucija i koordinacije među državnim organima i tržišnim učesnicima, kako bi se pronašli odgovarajuća rešenja koja bi umanjila moguće negativne posledice i podstakla očekivane pozitivne promene.

Značajno je istaći da je USAID Agrobiznis projekat tokom 2010 godine inicirao izradu studije o efektima liberalizacije carina na poljoprivredu Srbije, sa ciljem da između ostalog doprinese i podizanju svesti o predstojećim promenama i pruži dovoljno podataka koji će pomoći što boljoj realizaciji poslovnih planova u okviru očekivanih promena u narednom periodu. Kao doprinos podizanju svesti javnosti na aktuelizovanje tema iz oblasti poljoprivrede Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj uskoro planira još jedan važan projekat, koji će biti započet  osnivanjem NALED Agri sekcije u februaru ove godine.