- TRŽIŠTE - /18.07.2018./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 16.00 din/kg , pšenica 16.50 din/kg , soja 39.50 din/kg ; /18.07.2018./ Berza u Čikagu: kukuruz 13.85 din/kg , pšenica 18.41 din/kg , soja 31.37 din/kg ; /18.07.2018./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 12.65 din/kg , pšenica 17.59 din/kg , soja 29.11 din/kg ; /18.07.2018./ Berza u Parizu: kukuruz 20.22 din/kg , pšenica 21.96 din/kg , soja - ;

OČEKUJU SE VANPROSEČNI PRINOSI

 

Niš, 19. avgust 2016.

Izvor: Narodne novine - Niš

  • Proizvođači bi polako trebali da čiste i dezinfikuju skladišta za novi rod. Po svim trenutnim pokazateljima, očekuje se da rod kukuruza pređe prosečni prinos, čak 30 odsto u odnosu na višegodišnji. 

Kada je reč o poljoprivrednim aktivnostima, nakon uspešne žetve na teritoriji grada Niša, polako se bliži i berba kukuruza, a kako objašnjava dipl.ing. poljoprivrede Ivan Rangelov, proizvođači bi polako trebali da čiste i dezinfikuju skladišta za novi rod. Po svim trenutnim pokazateljima, očekuje se da rod kukuruza pređe višegodišnji prosečni prinos. 

Proizvođači koji su bili u mogućnosti da ispoštuju maksimalnu agrotehniku pre i za vreme setve kukuruza, počev od ljuštenja strnjišta, unosa mineralnog i organskog đubriva, prema rezultatima agrohemijskih analiza u osnovnoj dubokoj obradi, zatim predsetvenom đubrenju, kao i u prihrani, korišćenju zupčastih, odnosno kembridž valjaka pred samu setvu i posle usejavanja na adekvatnoj dubini od četiri do šest centimetara povaljali glatkim valjcima, mogu ove godine da računaju na visoke i vanprosečne prinose, čak i do 30 procenata veće od prosečnih višegodišnjih prinosa. 

Pored toga vremenski uslovi ove godine imaju pozitivan uticaj na razvoj biljaka i očekivane prinose. Raspored padavina bio je izuzetan skoro u svim fenofazama razvoja biljaka gotovo u svakoj od opština nišavskog okruga. 

Kako objašnjava Rangelov, obavezno je da se pre skidanja obrati pažnja na količinu vlage u zrnu kao i na eventualnu pojavu mikotoksina na klipovima kukuruza, koji se prezentuje u vidu beličaste, sive ili ljubičaste prevlake u zavisnosti od vrste gljivica, da ne bi došlo do mikotoksikoza. Trovanje sekundarnim metabolitima gljivica, odnosno mikotoksikoza, opasna je kako po zdravlje životinja tako i po zdravlje čoveka. Zbog toga je veoma bitno da zaražene klipove poljoprivrednici nikako ne skladište, niti da ih daju životinjama, već da ih odstrane i unište. 

Kada dođe vreme berbe, kukuruz treba što pre obrati, jer svako odugovlačenje berbe smanjuje prinose. Gubici nastaju zbog štete koje čine ptice, glodari i dr. 

Kukuruz se bere u tehnološkoj zrelosti, koja opet nastupa u različito vreme, što zavisi od sorte, grupe zrenja, klimatskih i zemljišnih uslova. 

Ukoliko se kukuruz bere beračima ili kombajnom, tehnološka zrelost postiže se  toplim vazduhom do povoljne vlažnosti od 14 odsto kako bi se čuvalo u silosima ili drugim skladištima. Ukoliko se berba obavlja beračima-komušačima ili ručno, ubrani klipovi se čuvaju i prirodno suše u koševima kada zrno ima u proseku od 25 do 28 odsto vode što omogućuje najmanje gubitke i štete u berbi. Obrano zrno kombajnom suši se u sušarama.