OCENA MESNATOSTI NA LINIJI KLANjA

 

Prof. dr Ivan Radovi─ç

  • Vi┼íe od tre─çine vrednosti ukupne sto─Źarske proizvodnje u Republici Srbiji ─Źini proizvodnja svinjskog mesa.
  • Broj zaklanih grla svinja je u prethodnim godinama na nivou petogodi┼ínjeg proseka. Od ukupnog broja, u klanicama je zaklano ne┼íto vi┼íe od 2,2 miliona grla. Tokom prethodnog desetogodi┼ínjeg perioda, neto masa zaklanih grla u klanicama kre─çe se u rasponu od 70 kg do 79 kg.

Republika Srbija raspola┼że zna─Źajnim prera─Ĺiva─Źkim kapacitetima u sto─Źarskoj proizvodnji (1.176 objekata za klanje goveda, svinja, ovaca/koza i ┼żivine i rasecanje i preradu mesa goveda, svinja, ┼żivine i riba), ali njihov stepen iskori┼í─çenosti je znatno ispod projektovanih. Mali broj objekata je registrovan za izvoz (samo 114 objekata). Dozvolu za izvoz na tr┼żi┼íte zemalja EU ima devet objekata za klanje, kao i osam objekata za preradu mesa. Doma─ça potro┼ínja svinjskog mesa u prethodnom petogodi┼ínjem periodu iznosila je u proseku oko 316 hiljada tona godi┼ínje, ┼íto je ne┼íto vi┼íe iznad  nivoa proizvodnje.

U Republici Srbiji je zavr┼íen Pravilnik o klasiranju svinjskih polutki na liniji klanja i stvara se mogu─çnost da se na terenu uvede pla─çanje po procentu mesnatosti. Prestankom vakcinacije protiv svinjske kuge, koja se o─Źekuje u narednom periodu, stvara se preduslov za izvoz tovljenika na EU tr┼żi┼íte.

Oscilacije cena tovljenika nepovoljno deluju na samu proizvodnju, ┼íto dovodi do njenog stagniranja, ─Źime se ne stvara mogu─çnost da se strategija razvoja ove grane trasira u pravom smeru.

Tovljenici u Srbiji imaju 20 dana du┼żi tov, neujedna─Źenog kvaliteta, sa prose─Źno 55,5 procenta mesa u polutki u Srbiji.

Dobar kvalitet trupa svinja karakteri┼íe visoko u─Źe┼í─çe mi┼íi─çnog tkiva u va┼żnijim delovima polutke (but, ple─çka, le─Ĺa, vrat). Na liniji klanja izrazito va┼żna metoda selekcije svinja i unapre─Ĺenja proizvodnje svinjskog mesa predstavlja odre─Ĺivanje vrednosti klani─Źnih parametara svinjskih polutki. Iako se mnogo pa┼żnje poklanja ┼żivoj masi tovljenika, konverziji hrane i visini dnevnog prirasta, u selekciji svinja posebna pa┼żnja obra─ça se na zastupljenost mesa u ukupnoj masi polutke. Na osnovu ocene kvaliteta polutki vrednuje se i ukupan rad u oblasti genetike, selekcije, ishrane, reprodukcije i zdravstvene za┼ítite svinja. Na liniji klanja procena mesnatosti svinja vr┼íi se na osnovu debljine le─Ĺne slanine i pre─Źnika “musculus longissimus dorsi” (MLD).

ZNA─îAJ:

Kompletan posao je veoma zna─Źajan sa stanovi┼íta unapre─Ĺenja svinjarstva putem primene odgajiva─Źkih programa, gde se povratne informacije sa farmi (o kvalitetu ┼żivih ┼żivotinja) i iz klanica (o kvalitetu i mesnatosti tovljenika) prema Glavnoj odgajiva─Źkoj organizaciji – Departman za sto─Źarstvo - koriste za precizniju ocenu oplemenjiva─Źke vrednosti priplodnih grla, a naro─Źito nerastova. Time bi se stvorila mogu─çnost da se u testiranje i priplod uklju─Źe samo grla koja ispunjavaju uslove odgajiva─Źkog cilja, a mere Ministarstva bile fokusirane samo na kvalitetne proizvo─Ĺa─Źe i grla, ┼íto bi rezultiralo da se deo sredstava usmeri ka pla─çanju ocenjivanja polutki na liniji klanja.

BENEFIT:

•Pla─çanje na osnovu kvaliteta, a ne na osnovu ┼żive mere.

•Zna─Źaj za one farmere koji ula┼żu u genetiku, selekciju i znanje i time podi┼żu nivo proizvodnje.

•Subvencije idu direktno farmama, koje imaju mesnatije tovljenike.

•Izbegavanje pojave sva┼ítarenja i ula┼żenja u proizvodnju bez jasnog cilja i ra─Źunice. Time ─çe se spre─Źiti i prevelike oscilacije, kao sada u slu─Źaju velike ponude.

•Smanjenje prodaje priplodnog materijala (terminalni nerastovi) koji ne daje o─Źekivane rezultate (u ovom slu─Źaju bi jedan od va┼żnijih, a jedini nepristrasan rezultat  bio upravo ocena mesnatosti na liniji klanja).

•Forsiranjem mesnatosti na liniji klanja bi se zna─Źajno smanjili tro┼íkovi ishrane i cena ko┼ítanja tovljenika, a samim tim bi se pove─çala efikasnost proizvodnje.

•Davanje prostora da se od po─Źetka radi selekcijski rad, a ne kao sada, stihijski i bez velike podr┼íke od strane vlasnika (koje interesuju samo subvencije).

•Odgajiva─Źko selekcijski rad bi bio zaokru┼żen sa povratinm informacijama sa linije klanja, pri ─Źemu bi se preciznije definisala oplemenjiva─Źka vrednost priplodnog materijala na farmama i time jasnije definisali odgajiva─Źki programi.

•Mere Ministarstva bi bile fokusirane samo na kvalitetne proizvo─Ĺa─Źe, ─Źime bi se izbegla proizvodnja iz nu┼żde ili hobija, a samim tim i tr┼żi┼ína kolebanja.

•Manji iznos bud┼żetskih sredstava za ovu granu (ili isti, ali usmeren ka profilisanim korisnicima).

REALIZACIJA:

Ustanova na teritoriji AP Vojvodine, koja bi obavljala merenje i klasifikaciju svinjskih polutki bi bila Glavna odgajiva─Źka organizacija – Departman za sto─Źarstvo, Novi Sad, koja je kupila sofisticiranu opremu/aparate za merenje debljine le─Ĺne slanine (tri ure─Ĺaja), a koja na terenu poslednjih 25 godina sprovodi performans test i ultrazvu─Źno merenje debljine le─Ĺne slanine na ┼żivim ┼żivotinjama (poseduje dva ultrazvu─Źna aparata najnovije generacije za merenje debljine slanine na ┼żivim ┼żivotinjama) i te podatke obra─Ĺuje u cilju dobijanja selekcijskog indeksa za kvalitetna priplodna grla koja se dalje ostavljaju u priplod. Ukupan broj grla koji se godi┼ínje testira je oko 35.000 nazimica i nerastova.

U ovom slu─Źaju, radom Glavne odgajiva─Źke organizacije na terenu AP Vojvodine, zbog va┼żnosti nepristrasne i ta─Źne ocene mesnatosti na liniji klanja, ali i zbog analize te ocene i dobijanja krajnje oplemenjiva─Źke vrednosti roditelja tovljenika i, naravno, brzine informacije prema klanici (mesnatost tovljenika, na osnovu ─Źega ─çe klanica platiti tovljenika) i prema farmi (mesnatost tovljenika i ocena oplemenjiva─Źke vrednosti roditelja tih tovljenika na farmi, na osnovu kojeg farma dalje sprovodi selekcijske poslove), a prema Zakonu o sto─Źarstvu, sprovodio bi se Glavni odgajiva─Źki program, koji kao povereni zadatak, ova ustanova  mo┼że obaviti u punom zaokru┼żenom obimu, stvaraju─çi mogu─çnost direktnog dobijanja podataka i preciznije ocene oplemenjiva─Źke vrednosti grla.

Obzirom da je za ovakvu vrstu posla  neophodno imati i adekvatno obu─Źene stru─Źnjake koji ─çe sutra mo─çi da odgovore na ovu vrstu izazova, Departman za sto─Źarstvo Poljoprivrednog fakulteta  u Novm Sadu je oformio tim mladih stru─Źnjaka i u saradnji sa Norve┼íkom  agencijom za klasifikaciju polutki na liniji klanja „Nortura“ uputio ih na usavr┼íavanje.

Odlazak u Norve┼íku je nastavak usavr┼íavanja, koje je zapo─Źeto u Italiji u klanici „Italcarni“ ove godine. Obukom u Norve┼íkoj upoznali su se sa zakonodavstvom i  stru─Źno osposobili za klasifikaciju polutki na liniji klanja. Poseta Norve┼íkoj je organizovana dvokratno u periodu od 12 – 26. novembra 2017., a obuka je obuhvatila teorijski deo koji je imao za cilj upoznavanje sa norve┼íkim zakonodavstvom, kao i samim sistemom klasifikacije polutki na liniji klanja, koji pod jednim krovom obuhvata Ministarstvo, udru┼żenje farmera i klani─Źara u agenciji „Nortura“. Svi oni imaju zajedni─Źki cilj - unapre─Ĺenje norve┼íkog svinjarstva. Prakti─Źni deo je odr┼żan u klanici „Fatland“  koja ima linije za tovljenike, krma─Źe, jagnjad i goveda. Obuka je obavljena aparatom “Hennessy Grade” Sistemom, metodom dve ta─Źke, gde se moglo videti na delu organizacija rada klasifikacije.

Zaposleni odeljenja su diplomirani in┼żenjeri Poljoprivrednog fakulteta, departmana za sto─Źarstvo:

master ing. Mile Mirkov

dipl. in┼ż. Male┼íevi─ç Savo

dipl. in┼ż. Ratkov ┼Żeljko

Poseduju evropski sertifikat za klasifikaciju. Obuka i polaganje za sertifikovanog klasifikatora je obavljena u Italiji u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, prehrambene i ┼íumarske politike „Ministero delle Politiche Agricole Alimentari e Forestali“ gde su postigli zavidne rezultate.

Sam rad operatera na liniji klanja, izvodi se aparatima najnovije generacije proizvo─Ĺa─Źa “Classpro Optigrade MCP”.

Tokom 2017. Pokrajnski sekreterijat za poljoprivredu, vodoprivredu i ┼íumarstvo je raspisao konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za realizaciju aktivnosti unapre─Ĺivanja kvaliteta  mesa u sto─Źarstvu u AP Vojvodini. Cilj Konkursa je podr┼íka unapre─Ĺivanju kvaliteta mesa u svinjarstvu, primenom odgajiva─Źkih programa i kontrole kvaliteta polutki na liniji klanja, sa nastojanjem dobijanja mesnatijih tovljenika i stvaranja preduslova za pla─çanje tovljenika na tr┼żi┼ítu na osnovu kvaliteta polutki, odnosno procenta mesa. Sredstva koja se dodeljuju po ovom konkursu namenjena su za monitoring postoje─çeg stanja u oceni kvaliteta polutki na teritoriji AP Vojvodine, obuku ocenjiva─Źa, ocenjivanje kvaliteta polutki u odabranim klanicama i prikupljanje podataka, analizu mesnatosti grla i prilago─Ĺavanje softvera setu podataka s linije klanja, sa─Źinjavanje predloga o na─Źinu implementacije sistema na celoj teritoriji AP Vojvodine.

U ispitivanje je uklju─Źeno 8 klanica:

1.IM Matijevi─ç

2.IM Karneks

3.IM ─Éur─Ĺevi─ç

4.IM Nedeljkovi─ç

5.IM Ba─Źka Topola

6.IM Gozba

7.IM Big Trade

8.IM Agropapuk

9.IM Promes

Tako─Ĺe je uklju─Źeno 97 proizvo─Ĺa─Źa, a ukupno je ocenjeno 60.506 polutki.

Grafikon. Klasifikacija polutki po SEUROP standardu

Odnos mesnatosti izme─Ĺu malih, srednjih i velikih proizvo─Ĺa─Źa

Na slici ispod je prikazan izve┼ítaj koji Departman ┼íalje klanici nakon odra─Ĺenog merenja mesnatosti svinjskih polutki i obrade podataka.

Izmerena mensatost kod malih, srednjih i velikih proizvo─Ĺa─Źa:

Evidentna je razlika u mesnatosti polutki kod manjih, srednjih proizvo─Ĺa─Źa koja iznosi i do 2% izme─çu malih i velikih proizvo─Ĺa─Źa.

MODUL ZA KLANICE:

Potreba za softverom koji ─çe kontrolisati unos i obradu podataka o svinjskim trupovima, na liniji klanja, ta─Źnije skladi┼ítiti podatke nastale merenjem aparata za klasifikaciju trupova je neminovnost. Obra─Ĺeni podaci se mogu preneti u program PIG VISIONS. Dakle softver predstavlja sponu izme─Ĺu memorije aparata koji sladi┼íti sirove podatke (brojeve) o merama i PIG VISIONS.

Program poseduje deo za unos podataka, pregled podataka, zatim pristup  klasifikatora u program (svaki klasifikator ─çe  imati svoju ┼íifru sa kojom mo┼że da ulazi u program), samim tim je kontrola rada klasifikatora olak┼íana. Obaveza je odgovorne osobe, odnosno, klasifikatora da unese ta─Źne podatke o ┼żivotinji, ta─Źne mere sa klasiranja.

Procena efekta pove─çanja mesnatosti za 1 %

Prema SGS, 2016;

Efekat kod klanica

•Ukupno je prouzvedeno 300.000 t ┼żive mere svinja. Ako uzmemo da je prose─Źna masa tovljenika 100 kg, to je ukupno 3 mil tovljenika.

•Pretpostavljeni radman polutki je 75%, ┼íto iznosi 225.000 t trupova.

•Prose─Źna mesnatost trupova u Srbiji je 54%, ─Źime se dobija 121.500 t mesa, sa cenom od 400 din, iznosi 48,6 mlrd dinara.

•Ako se procenat mesnatosti pove─ça za 1% (osobina prirasta mesa je visoko nasledna osobina, gde se mo┼że o─Źekivati ve─çi efekat uz odgovaraju─çu selekciju), dobijamo 123.750 t mesa, sa trenutnom cenom od 400 din, iznosi 49,5 mlrd dinara.

•RAZLIKA JE 900 MIL RSD ILI 7,5 MIL EVRA

EFEKAT KOD PROIZVO─ÉA─îA

Mesnatiji tovljenici imaju ve─çi dnevni prirast i kra─çi period tova.

Prvi efekat

•Trajanje tova u Srbiji je oko 130 dana prose─Źno. 

•Kod mesnatijih tovljenika trajanje tova pod pretpostavkom da bude kra─çe jedan hranidbeni dan, to zna─Źi da imamo 3 mil tovljenika * 1 dan=  3 mil. hranidbenih dana * 3 kg/dan *30 din/kg (cena hrane) = 270 mil. rsd manje dato za hranu.

Drugi efekat

•Prose─Źni dnevni prirast tovljenika u Srbiji je 600 g.

•Mesnatiji tovljenici imaju ve─çi prirast, pod pretpostavkom da je on samo 650 g, to je za period tova od 130 dana 6,5 kg ┼żive mere vi┼íe po tovljeniku.

•Imamo 3 mil.tovljenika * 6,5 kg ┼żive mere vi┼íe=19,5 mil kg ┼żive mere (po trenutnim cenama kg ┼żive mere je 155 din,

•┼íto zna─Źi da farmeri vi┼íe zarade 3,022 mlrd dinara ili 14,6 mil. kg trupova (19,5 * 75% randman) ili 8 mil kg ─Źistog mesa (14,6*55% mesnatost), koji dobiju klani─Źari.