- TRŽIŠTE - /13.09.2018./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 16.00 din/kg , pšenica 19.00 din/kg , soja 35.80 din/kg ; /13.09.2018./ Berza u Čikagu: kukuruz 13.39 din/kg , pšenica 17.53 din/kg , soja 30.58 din/kg ; /13.09.2018./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 12.22 din/kg , pšenica 17.11 din/kg , soja 27.22 din/kg ; /13.09.2018./ Berza u Parizu: kukuruz 20.70 din/kg , pšenica 23.28 din/kg , soja - ;

Ocene i preporuke stručnjaka za polja žitarica i uljane repice

 

PŠENICA „UŽIVA”, ULJANA REPICA „GLADNA”

Novi Sad, 2. mart 2018.

Stručnjaci Departmana za ratarstvo i povrtarstvo sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu danas su povoljno ocenili stanje pšenice i ječma na poljima u Vojvodini, ali i dalje procenjuju da je biljkama potrebno više vode.

Sneg se brzo topi na pšeničnim poljima oko Rume

Snežne padavine, kako je rečeno „AgroServisu plus”, nisu donele do danas više od 15-20 litara vode po metru kvadratnom i ta količina ne garantuje puni prolećni razvoj.

Prof. dr Goran Jaćimović tvrdi da je pšenica dobro iskaljena za zimu, sa dovoljno šećera i da je koren pšenice u dužini jednog metra prodro u zemlju.

  • Pšenica ima dobro bokorenje i to 3-5 bočnih izdanaka i od prihrane zavisi koliko će u daljem stasavanju biti klasova. Azot se spušta u donje slojeve i prati koren. Dobro su učinili ratari koi su prihranili pšenicu ovim hranivom, a za drugo, oko polovine marta, valjalo bi da obezbede KAN ili AN, nikako UREU – kaže dr Jaćimović. - Ovaj posao važno je završiti do vlatanja, jer je to neophodno pšenici za dalji razvoj i od tog posla u mnogome zavisi i prinos.

Ove procene i preporuke odnose se i na ječam, koji je u solidnom stanju.

Uljana repica je u hladnim i suvim danima uz oscilacije temperature doživela stres i delimično pocrvenela, što nije najava za slabiji razvoj. To je, zapravo, bila reakcija na golomrazicu i utrošak azota. Izgleda da je 10-15 odsto uljane repice oštećeno tokom zime. Ovim procenama stručnjaka sa Poljoprivrednog fakulteta pridružila se i dr Ana Marjanović Jeromela sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada.

  • Nema razloga za brigu, sneg je bio suv i dobar izolator i većina polja je u dobrom stanju. Situacija je loša za biljke koje su formirale stabla, a nisu pod snegom. Najvažnije je da uljana repica što pre dobije azot, jer je „gladna”. Ako su neki delovi i propali zbog nedostatka fosfora i reakcije na golomrazicu, postoji mogućnost da se razviju bočne grane i nastavi rast – kaže dr Ana Marjanović Jeromela i dodaje da ratari već sada treba da se pripreme za zaštitu od repine pipe i u aprilu od sjajnika.

Uljana repica zasejana je na oko 45.000 hektara i u nekim regionima po prvi put. Stručnjaci Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada imaju posebne zasluge za setvu ove uljarice u srednjem i južnom Banatu.

Prof. dr Dragana Latković: Prihvatamo poziv ratara za nastavak savetovanja „Dobar dan domaćine”

Direktor Departmana za ratarstvo i povrtarstvo dr Dragana Latković obavestila nas je da ovom delu hrama nauke stižu pozivi od ratara iz pojedinih delova Vojvodine za predavanja i razgovore o aktuelnim temama za proletnju setvu.

  • - Drago mi je što ratari prihvataju našu ponudu i slogan – „mi nudimo samo znanje”. Znam da im nije lako za odluke o izboru setve, jer svaki dan slušaju  o tome šta je sve za njih najbolje. Prihvatićemo nekoliko poziva  i praktično produžiti savetovanje „Dobar dan domaćine”. Ovih dana ćemo pokušati i da zaključnim saopštenjem sa održanog savetovanja pomognemo ratarima u izboru setvi, gde će odlučiti više faktora: vlage i semena, ali i primenjena agrotehnika – zaključila je dr Dragana Latković.
  • Ratari u hramu nauke - Savetovanje „Dobar dan domaćine” (2018. g.)