- TRŽIŠTE - /21.09.2018./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 16.00 din/kg , pšenica 19.00 din/kg , soja 35.80 din/kg ; /21.09.2018./ Berza u Čikagu: kukuruz 14.15 din/kg , pšenica 19.28 din/kg , soja 31.32 din/kg ; /21.09.2018./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 12.41 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 27.51 din/kg ; /21.09.2018./ Berza u Parizu: kukuruz 20.92 din/kg , pšenica 23.85 din/kg , soja - ;

Odjeci 84. međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu

 

I DALJE NAJVEĆA IZLOŽBA POLJOPRIVREDE U REGIONU

Novi Sad, 23. maj 2017.

Kompanije izlagači na 84. međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, a bilo ih je 1.500 iz 60 zemalja, još uvek sabiraju utiske i svode račune.

Poseta je povećana, iako veća od 120.000, broj prodatih ulaznica nije i glavno merilo uspeha, ali nije ni za potcenjivanje. Ovakvi specijalizovani sajmovi se ocenjuju po ponudi i viđenom savremenom trendu izloženih eksponata, a manje po masovnosti.

Novosadska izložba je pokazala da  uz samo malo zakašnjenja posetioci imaju priliku da vide najbolje svetske brendove od traktora i kombajna do prskalica. Broj zainteresovanih za kupovinu prikazanih eksponata je solidan, a podsticaj za sklapanje poslova delo je Ministarstva poljoprivrede, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, Razvojnog i Garancijskog fonda.

Banke žele da prate gazdinstva i to je vidljiv poslovni manir, a kada još umanje kamatu biće i pravi partneri farmerima. U traktorizaciji Srbije u toku je tiha borba prodavaca. Nudi se istočna, dalekoistočna i zapadna tehnologija, a o prodaji odlučuju cene. Učinak trgovaca na sajmu za sve što su prodali ne prelazi 15 miliona evra, što i nije malo s obzirom na zastoje u prodaji kukuruza i pšenice.

Naša gazdinstva godišnje za sve vrste mehanizacije potroše oko 96 miliona evra, a više potroše za hemijsku zaštitu useva – oko 106 miliona evra. Na naše tržište, pre svega traktore, računaju najveće marke i ne žale novac da se što više približe ratarima, voćarima, stočarima...

Uspešni trgovci prihvataju i nove izazove. Tako je Milenko Popović, najuspešniji prodavac proizvoda iz kompanije John Deere, preuzeo prodaju traktora Štajera i lansirao simboličan slogan „Svaki frajer vozi traktor Štajer”. Inače, svi traktori ovog vekovnog proizvođača iz Austrije imaju kabine zaštićene od hemikalija.

 I ove godine održano je  stotinak stručnih skupova, promocija, foruma, ali je opšti zaključak da su samo prelistane vrlo ozbiljne teme, jer jednostavno za širu raspravu nije bilo vremena.

Stočarska izložba vene, iako je za nju Ministarstvo poljoprivrede odvojilo 25 miliona dinara. Po toj računici, za svako izloženo grlo država bi Sajmu uplatila više od 80.000 dinara. I pored toga, pratioci stoke nisu imali obećane uslove i na sva pitanja – kako ocenjuju svoje učešće, mudro su odćutali.

Po izložbi stoke sajmovi u Hrvatskoj i Mađarskoj su veći i raznovrsniji. Kod nas se ne vidi napredak u selekciji od goveda do krava, a nisu se ni pojavile ponude za uvoz kvalitetnih ovnova i jarčeva.

Ozbiljnost u produktivnosti pokazao je Delta agrar, koji ima visoke rezultate u stočarstvu.

Retke su lokalne zajednice koje prave presek učešća svojih izlagača na Poljoprivrednom sajmu. Zbog toga prenosimo osvrt Petra Samardžića, direktora Agencije za ruralni razvoj iz Sremske Mitrovice.

„Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica organizovala je posetu 84. poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.  Obezbeđene su ulaznice i autobuski prevoz za dve stotine poljoprivrednika sa teritorije Grada Sremska Mitrovica.

-Za prvih sto poljoprivrednika izabrali smo „Porodični dan“, odnosno nedelju 14.maj, kada je neradni dan, i kada poljoprivrednici imaju najmanje posla na svojim imanjima, ali s obzirom na izuzetno veliko interesovanje mitrovačkih poljoprivrednika, obezbedili smo i dodatnih sto ulaznica i dodatni prevoz, tako da smo Sajam posetili i u četvrtak 18.maja – „Dan stočara“. Sa zadovoljstvom mogu da kažem da su komentari poljoprivrednika pozitivni i da im je  poseta Sajmu najviše značila što su mogli da vide i nabave opremu i mehanizaciju po povoljnim sajamskim cenama, a potom i konkurišu za povrat dela sredstava kod Pokrajinskog sekretarijata ili kod Ministarstva za poljoprivredu. Na „Danu stočara“ poljoprivrednici su imali priliku da posmatraju tradicionalni defile stoke na Manježu Novosadskog sajma i prisustvuju javnom ocenjivanju i aukciji goveda, kao i uručenju priznanja najboljim odgajivačima.

Mitovčani na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu

Danas sajmovi nisu samo mesto gde nešto može da se kupi ili proda, sajmovi su berze informacija gde može da se stupi u kontakt sa različitim subjektima iz oblasti agrara i ruralnog razvoja, tako da smo i mi kao Agencija za ruralni razvoj iskoristili priliku da anketiramo izlagače i proverimo zainteresovanost za učešće na poljoprivrednom sajmu koji planiramo da na jesen organizujemo u našem gradu, na mitrovačkom hipodromu. Izdvojio bih i  „EU DAN“ kome smo prisustvovali, a gde su predstavljeni projekti koje realizuje Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije, a finansira Evropska unija.

Ono što bih posebno izdvojio,  i sa ponosom saopštio, jeste da je porodica Jovanović iz Laćarka sa svojom firmom „But&Co“, apsolutni šampion sajma u kategoriji meso i proizvodi od mesa. Njihova „Sremska šunka But&Co“ osvaja najviše priznanje - veliku zlatnu medalju i zlatnu plaketu kao najbolji proizvod u grupi, dok „Sremski kulen“ osvaja zlatnu medalju, a „Sremska kobasica“ bronzanu. Time su Sremačke specijalitete vratili na sam vrh, gde im i jeste mesto” – zaključio je Petar Samardžić.