Odjeci

 

INTERESOVANJE STO─îARA ZA POBOLJ┼áANJE PA┼áNJAKA – DELIBLATSKA PE┼á─îARA VE─ć SUVA

Novi Sad, 17.05.2022.

Inicijativa Udru┼żenja „Agroprofit”, da se za potrebe sto─Źara pobolj┼ía kvalitet pa┼ínjaka i ubla┼że posledice od toplotnog stresa, nailazi na sve ve─çe interesovanje. Re─Ź je o pobolj┼íanju rasta pa┼ínjaka uz upotrebu biostimulatora. Ovo je i razumljivo, jer postoje regioni u Srbiji, a pogotovo u Vojvodini, koji vi┼íe od mesec dana nisu dobili prose─Źan nivo padavina za ovo doba godine. Kako izgledaju pojedini pa┼ínjaci u Pokrajini, pa i na vi┼íe planina u centralnoj i ju┼żnoj Srbiji, sto─Źari nemaju veliki izbor u nastojanju da ishrane svoja stada krava i ovaca. Otuda je i razumljiva preporuka struke da farmeri ┼íto pre obezbede kabastu hranu za zimu, od sena do slame soje i balirane stabljike kukuruza. Ima sto─Źara koji ra─Źunaju da mogu imati uspe┼ínu postrnu setvu, uglavnom posle ra┼żi, ulaze u dobar, ali rizi─Źan posao zbog neizvesnih padavina. Ve─çina njih predvi─Ĺa i setvu sila┼żnog kukuruza.

Pa┼ínjaci o─Źekuju ki┼íu

Prema istra┼żivanju stru─Źnog tima Udru┼żenja „Agroprofit”, koji se godinama bavi „snimanjem” pa┼ínjaka u Srbiji, sa─Źinjena je mapa kriti─Źnih regiona zbog su┼íe.  Najneizvesniji period je pred sto─Źarima u Deliblatskoj pe┼í─Źari i okru┼żenju ove planine, a pogotovo ─çe imati problema farmeri koji su na ova prostranstva doselili visokokvalitetna tovna grla, sa oteljenim kravama i junicama. Pokazalo se da na ovim prostranstvima dobru adaptaciju ima podolsko gove─Źe, koze i ovce (vitoroga ┼żuja). Ote┼żano pre┼żivljava i doma─çe gove─Źe u tipu simentalca.

Analize su pokazale da trave na pa┼ínjacima u Deliblatskoj pe┼í─Źari nemaju vi┼íe od 8-10 posto proteina, a to nije dovoljno bez prihrane za krave koje gaje telad. Veoma nekvalitetan za pa┼íu je i pa┼ínjak u Padeju, kao i pa┼ínjaci u okolini ─îoke i Kikinde. Ako u maju ne dobiju dovoljno ki┼íe, ve─ç po─Źetkom juna su potpuno ┼żuti. Najotporniji na su┼íu pokazali su se pa┼ínjaci u Suseku, na Kr─Źedinskoj adi i uz Dunav, nedaleko Kovina. Tereni oko Vr┼íca odolevaju su┼íi, ali su najotporniji pa┼ínjaci na Staroj planini, Goliji i na Mid┼żoru (najvi┼íi vrh Stare planine). Za oplemenjivanje pa┼ínjaka, odnosno postavljanje ogleda Udru┼żenje je predvidelo nekoliko reona na Pe┼íteru i okolini Pirota.

POZIVI ZA POSTAVLJANJE OGLEDA

Udru┼żenje „Agroprofit”, u saradnji sa Zadru┼żnim savezom Srbije i Emisijom „Znanje imanje” (RTS), poziva zainteresovane sto─Źare, udru┼żenja i poljoprivredne savetodavne slu┼żbe da nam se jave za saradnju. U oplemenjivanje pa┼ínjaka bi─çe uklju─Źen i Institut za krmno bilje iz Kru┼íevca.

Kontakt: 060/5591270, agroprofit.udruzenje@gmail.com---
 
Subvencije --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---
---
 
Pregled Cena ┼Żitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Va┼í komentar na nove cene ┼żitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---