- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

Odjeci susreta zadrugara u Čereviću

 

SVAKI DAN SE UGASI PO JEDNA ZADRUGA

Čerević, 21.septembra 2011.g.

Neposredno pre osnivačke Skupštine zadrugara u Čereviću održan je sastanak sa zainteresovanim poljoprivrednicima za osnivanje novih zadruga uz pomoć NVO „Agroprofit“, a u okviru Star projekta i razgovor sa mladim zadrugarima. Interes za osnivanje novih zadruga pokazali su poljoprivrednici Radica Petrović iz Bora, Đorđe i Mladen Smiljanić iz Belotića, Stevan Vujković iz Ledinaca, Boža Marinkov i Perica Srdić iz Taraša, kao i grupa poljoprivrednika iz Orlovata, pčelari iz Mačve, proizvođači povrća iz Bačkog Petrovca i ovčari iz udruženja „Bikara“ iz Vrbasa.

Govoreći o stanju zadrugarstva u Srbiji, agroanalitičar Čedomir Keco je naveo da je prema podacima iz zadružne administracije u minuloj godini svakog dana ugašena po jedna zadruga ili je prestala da posluje preko računa. Tako da je zapravo u toku obrušavanje zadružnog pokreta, a sve više ima priče o neophodnosti postojanja zadruga. Revizorske službe Zadružnog saveza Srbije uspele su sačuvati imovinu u pojedinim zadrugama  i vratiti život u sela, ali je taj proces veoma težak, jer katastri u regionima otežavaju povratak zadružne imovine. U poslednje vreme ojačala je grupacija zadruga koje samo nose to ime, a zapravo su poljoprivredne kompanije sa evidentiranih dvadesetak članova, a sa više stotina kooperanata – rekao je Keco. Koliko je zapravo umanjen obim poslovanja zadruga pokazuje i podatak da se zadružni savezi finansiraju od visine ličnih primanja zaposlenih u njima, a ne na osnovu prometa roba, koga većina zadruga i nema i to je suprotost u odnosu na rad i poslovanje kooperativa u EU kojih u oblasti agrara ima oko 65 hiljada.

Obraćajući se zadrugarima u Čereviću, novinar Zaharije Trnavčević je pohvalio inicijativu voćara da osnuju zadrugu i predložio da se međusobno povežu i uključe u svoj posao što više seljaka i da budu složni.

-Sudbina sela je vazana za zadruge, kao i cela poljoprivreda, ali ne kao što su mnoge danas – bez zadrugara – rekao je Trnavčević.

U razgovorima koji su vođeni, čuo se i predlog da se sačini novi program organizovanja zadružnog pokreta u Srbiji uz podršku finansiranja mladih menadžera, kao i da je krajnje vreme da se zadruge oslobode kadrova koji u njima i njihovim savezima vide samo svoj opstanak.

Novinar Đorđe Simović (Radio Novi Sad), predsednik sekcije Agrarnih novinara Društva novinara Vojvodine, u filmskom zapisu o voćarstvu u Italiji koju je posetio pre par dana, prikazao je da nema profitabilnog voćarstva bez prave agrotehnike i stabilnog tržišta.